Actieplan marien zwerfvuil
Dit afval bedreigt het leven op zee en komt via de voedselketen ook in het menselijke lichaam terecht. Bovendien berokkent het schade aan haveninfrastructuur, energiecentrales en materiaal van de visserij.
Wereldwijd waken regionale zeecommissies over de gezondheid van de zeeën. Voor de Noordzee en het noordoostelijke deel van de Atlantische oceaan, zeg maar van Oslo tot Lissabon, is dat de OSPAR-commissie. Vijftien Europese landen komen op regelmatige basis samen om af te spreken hoe ze problemen als afval in zee, verzuring van het zeewater en de slinkende biodiversiteit aanpakken.
In juni 2014 hebben de OSPAR-landen een actieplan aangenomen. Dat bestaat uit dertig maatregelen die marien afval moeten voorkomen en het bestaande zwerfvuil aanpakken. De OVAM is bij zeven van die thema’s nauw betrokken als trekker of ondersteunende organisatie.
Spookvissen
Preventie is één zaak, maar ook het opruimen van het reeds in de zee aanwezige afval krijgt in het OSPAR-actieplan aandacht. Zo worden initiatieven gesteund zoals Fishing For Litter, waarbij vissers het afval dat ze samen met de vissen bovenhalen via speciale bigbags aan land afgeven. Ook aan de Belgische kust trekken vrijwilligers zich het lot van de vissen in de Noordzee aan. Duikers van de vzw Ecoduikers maken scheepswrakken voor de Belgische kust vrij van visnetten, vislood, lijnen en haakjes. De opgedoken visnetten gaan naar een organisatie die visnetten en afval uit zee recycleert en er onder meer sokken en bikini’s van maakt. Dit toont bovendien aan dat materiaalkringlopen geen verre toekomstmuziek meer zijn. Tal van bedrijven maken er vandaag al werk van.
Microplastics
Microplastics zijn niet alleen afkomstig van afbrokkelend afval. De cosmetica-industrie bijvoorbeeld gebruikt ze in producten als tandpasta, scrubs en shampoo. Via het bad- en douchewater komen ze uiteindelijk ook in onze oceanen terecht. Een aantal bedrijven onderzoekt nu of deze microplastics door meer duurzame materialen vervangen kunnen worden.
Afval in de havens
Vlaams integraal actieplan marien zwerfvuil
Op 5 oktober 2016 werd in het Vlaams Parlement resolutie 866 aangenomen, waarbij aan de Vlaamse Regering werd gevraagd om "een integraal actieplan te ontwikkelen met Vlaamse doelstellingen op korte, middellange en lange termijn met het oog op het reduceren van plasticvervuiling, waarbij kennisverwerving, sensibilisering en actie op het terrein centraal staan”.
De OVAM werkte dit plan uit in samenwerking met verschillende Vlaamse stakeholders uit overheid en kennisinstellingen, zoals industrie.
Inhoud
Het actieplan richt zich op alle afvalstromen die een impact kunnen hebben op het marien milieu, dus zowel:
- afval gegenereerd op land (incl. zwerfvuil);
- afval gegenereerd door schepen, offshore en aquacultuur;
- drijfvuil in waterwegen en havens;
- microplastics en kunststoffen (incl. industriële pellets);
- zwerfvuil op de stranden.
Het doel van dit plan is:
- een overzicht te geven van alle activiteiten die een significante impact hebben op de instroom van afval en zwerfvuil naar het marien milieu;
- alle relevante maatregelen (binnen de Vlaamse bevoegdheden) voor te stellen die een impact kunnen hebben op de vermindering van de instroom van afval en zwerfvuil naar het marien milieu.
Bij de opmaak van het plan werd rekening gehouden met de verschillende (en soms overlappende) bevoegdheden op regionaal en federaal niveau, en met de initiatieven die op diverse internationale fora genomen worden (EU en VN). Hoewel een aantal bevoegdheden gekoppeld aan het vermijden van marien zwerfvuil exclusief tot het federale (o.a. marien en maritiem beleid, productnormering microplastics, wetenschappelijk onderzoek) of gewestelijke (o.a. afvalbeleid, preventie zwerfvuil, havenontvangstinstallaties voor scheepsafval, drijfvuil in waterlopen, waterzuivering, onderwijs) niveau behoren, is het duidelijk dat een aantal bevoegdheden elkaar overlappen of op zijn minst nauw aanvullen.
Downloads
Team scheepvaart
- Adres
- Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid - Telefoon
- 015 284 367