Conferenties herbruikbaar cateringmateriaal

Conferentie herbruikbaar cateringmateriaal 11 februari 2025

Kijk hier naar het programma en schrijf u in.

Responsive Image

U organiseert evenementen en bent op zoek naar tips & tricks rond herbruikbaar cateringmateriaal? Wilt u leren van de aanpak, de systemen en het aanbod van collega-eventorganisatoren, gemeentebesturen en leveranciers? Op dinsdag 11 februari organiseren de OVAM en Fost Plus voor de 3e keer een conferentie over herbruikbaar cateringmateriaal in LAMOT in Mechelen.

Tijdens de conferentie hebt u keuze uit 10 sessies doorheen de namiddag, gegeven door meer dan 30 sprekers binnen en buiten de evenementensector. Ontdek ook de minibeurs met meer dan 30 standen met adviesverleners, aanbieders van herbruikbaar cateringmateriaal, wasfaciliteiten, (digitale) waarborgsystemen, aanbieders van verpakkingsarme dranken (tapsystemen) en enkele aanbieders van diensten. Deze conferentie is gratis, maar u moet zich wel inschrijven.

Onderaan deze pagina vindt u een overzicht met de reeds aangemelde standhouders.

Programma

Doorlopend bent u welkom op de minibeurs. Leer het aanbod kennen en ga er in gesprek met leveranciers van herbruikbaar cateringmateriaal, wasfaciliteiten, waarborgsystemen, aanbieders van verpakkingsarme dranken (tapsystemen) en enkele aanbieders van diensten. Onderaan deze pagina vindt u een overzicht met de reeds aangemelde standhouders.
 

11u00 - Opening minibeurs

12u00 - Opening broodjesbuffet


13u00 - 14u10  Plenaire sessie

Welkomstwoord
Werner Annaert, Administrateur-Generaal (OVAM)

Met welk beleid houdt u rekening?
U krijgt een overzicht van de huidige en toekomstige regelgeving in België en Europa rond herbruikbaar cateringmateriaal en selectieve inzameling. 
Lore Claes (OVAM)

Waarom herbruikbaar?
Drie experten delen hoe zij vanuit hun kennisveld hergebruik benaderen. Prof. Dr. Els Du Bois leidt het Antwerpse ReuseLab en onderzoekt al jaren de optimalisatie van herbruikbare systemen in allerhande sectoren. Tom Domen begeleidt via systeeminnovatie ondernemers uit de hele distributieketen bij de transitie naar herbruikbare oplossingen. Annelies Scholaert is kunststoffenexperte en gespecialiseerd in de samenstelling en verwerking van kunststoffen en afgeleide materialen.
Prof. dr. Els Du Bois (Universiteit Antwerpen), Tom Domen (made.), Annelies Scholaert (OVAM)

Reuse at sport events in Paris
2024 was het jaar van de Olympische Spelen in Parijs, maar ook van het implementeren van een strategie rond het verminderen van wegwerpverpakkingen. Loopwedstrijden gingen afgelopen jaar allemaal door met kraanwater. Sinds 1 september zijn wegwerp drankverpakkingen op deze events bovendien verboden. Leer meer over het traject dat de stad met organisatoren aflegde, de resultaten, lessons learnt en vervolgstappen.
Lila Durix (stad Parijs, Engels gesproken)
 

14u15 - 14u55  Sessie 1

Keuze uit:
Workshop voor lokale besturen: Analyse van de huidige regelgeving in de praktijk
In 2025 blaast de wetgeving cateringmateriaal voor gemeentes 5 kaarsjes uit. Sinds 2020 zijn overheden verplicht om dranken in herbruikbaar materiaal te serveren. Sinds 2022 is dat ook het geval voor bereide voeding. Deze workshop wil samen met gemeenteambtenaren een analyse maken van de huidige regelgeving en de praktische uitvoering ervan. Aan de hand van de types evenementen die in een gemeente de revue passeren: volledig/deels/niet in eigen beheer, gesloten/open, één organisator/een samenwerking met vzw's, standhouders en/of horeca,... Welke evenementen lopen goed, welke lopen minder goed? Wat zijn opportuniteiten, wat zijn knelpunten? Op basis van de input worden vervolgstappen bekeken. Deze sessie is voor vertegenwoordigers van lokale besturen en vergt een actieve deelname.
Thomas Rotties (VVSG)

Hoe kostenefficiënt het logistieke proces organiseren?
Het implementeren van een succesvol systeem met herbruikbaar cateringmateriaal betekent een aanpassing aan de logistiek, infrastructuur, inzet van crew en communicatie met dus finaal vaak een meerkost. De huidige praktijk toont echter dat er nog heel wat (kosten)efficiëntie te winnen is. Het logistieke en financiële plaatje zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. CUPernicus analyseerde en ondersteunde afgelopen zomer een heel aantal evenementen en destilleerde mogelijke verbeteringen op het terrein. Sfinks Festival werkte de afgelopen jaren naar een ideaal systeem voor de herbruikbare bekers en eetgerei op het evenement. Beide sprekers delen hun ervaringen en geven tips & tricks om tot een beter werkend logistiek systeem te komen met laagste impact op milieu, mensen en middelen.
Geert Vanrijkelen (Cupernicus), Steve Laenen (Sfinks Festival)

Hoe bezoekers sensibliseren om het gewenste gedrag te stellen?
Binnen het 2-jarig project rePACE (reusable Packaging and Consumer Behavior) onderzoekt Thomas More met verschillende partners in de waardeketen oplossingen om herbruikbare verpakkingen bij horeca in steden en gemeenten op te schalen. Een verkennend consumentenonderzoek uit 2024 toont hoe het hergebruikssysteem volgens gebruikers kan geoptimaliseerd worden op het gebied van inzamelpunten, logistiek, hygiëne,... Karel de Grote Hogeschool voerde afgelopen zomer een bezoekersbevraging uit over het gebruik van herbruikbare bekers op evenementen. De resultaten tonen welke obstakels bezoekers ervaren en geven inzicht in hoe het terugbrengsysteem te optimaliseren om een tevreden bezoeker én een maximale retour te garanderen.
Linus Zeuwts (Thomas More), Maud Peeters (Karel de Grote Hogeschool)

Hoe kraanwater voorzien op uw evenement?
Of je nu een muziekfestival, een loopevenement of braderij organiseert, met kraanwater kan je de verpakkingsbarometer van jouw evenement drastisch doen dalen. Bovendien bespaar je plaats in de koeling, gesleur met flessen en transportkosten. Maar hoe begin je hieraan? Denk daarbij aan de aanvraag bij je waterbedrijf, de hygiëneregels voor de aansluiting, de materiaalkeuze van waterslangen en kranen en de invloed op het financiële plaatje. Deze WaterMaker maakt je vertrouwd met het proces van aanvraag tot aansluiting aan de tapkraan. Bovendien maakt hij je wegwijs in het aanbod voor evenementen.
Karel Goos (Pidpa) namens AquaFlanders
 

14u55 - 15u45  Pauze  - bezoek de minibeurs

14u45 - 16u35 Sessie 2

Keuze uit:
Hoe organiseer ik een evenement met herbruikbaar eetgerei?
Mission Reuse, Nederlandse kennisorganisatie en ervaringsexpert, lanceerde in oktober 2024 het 9-stappenplan 'Van wegwerp naar hergebruik'. Het stappenplan wil organisatoren helpen met het introduceren van herbruikbaar cateringmateriaal op evenementen. Hierna delen twee organisatoren hun praktijkervaring. De Student Kick Off Gent trapte in 2024 het Gentse studentenjaar voor de eerste keer op gang met pasta in herbruikbare potten. In 2025 plant de studentenorganisatie alle voeding in herbruikbaar eetgerei te serveren. Bij de Lokerse Feesten gingen ze al een stap verder, afgelopen zomer serveerde het festival de meeste maaltijden in herbruikbare borden en bakjes. Leer meer over het traject dat beide partijen aflegden om de omschakeling te maken en de leerlessen voor komende edities. 
Emmy Van Daele (Mission Reuse), Arthur Petit (Student Kick Off Gent), Simon Aelterman (Lokerse Feesten) 

Ter plaatse of extern afwassen: de voor - en nadelen op een rij
De pleinorganisatoren van de Gentse Feesten experimenteerden de afgelopen jaren met allerhande afwassystemen. Uitsluitend extern afwassen in een industriële wasstraat en allerhande combinaties met tussentijds afwassen in een mobiele wasstraat, in een professionele vaatwas per bar, in vaatwassers gecentraliseerd per plein en met de hand. De Delirium Velo Tour vindt jaarlijks plaats voor een 2000-tal wielertoeristen en wast de glazen manueel met een waterbesparend systeem. Na een korte inleiding gaan vier organisatoren met elkaar in gesprek over hun ervaring met de verschillende afwassystemen. De sprekers delen hun kennis over ondermeer de invloed op het kostenplaatje, personeelsinzet, stockage, water -en energieverbruik en logistiek.
Jannick De Vogelaere (Polé Polé), Ivan Saerens (Sint-Baafsplein), Frank Batslé (Groentenmarkt), Karl Vanquathem (Delirium Velo Tour)

De regierol van de gemeente
Enkele lokale besturen komen aan het woord over de rol die ze opnemen bij de implementatie van herbruikbaar cateringmateriaal. Zowel bij organisatoren van evenementen niet in eigen beheer, als bij alle betrokkenen bij evenementen van de overheid zelf. Faciliteer je het beker -en eetgereisysteem zelf of leg je het enkel op? Hoe leg je de modaliteiten van het systeem vast? Wie betaalt wat? Hoe ga je om met betrokkenen zoals horeca, vzw's, carnavalsgroepen en lokale organisatoren? Hoe zorg je dat de regels worden nageleefd? De sprekers geven tips & tricks en delen hun lessons learnt voor toekomstige evenementen. 
Maud Peeters (Karel de Grote Hogeschool), Marjoke Lanckriet (stad Aalst) en Hans Driesen (stad Geel)
 

16u40 - 17u30 Sessie 3

Keuze uit:
Hoe minstens 90% retour behalen? De verschillende terugbrengsystemen op een rij
Het succes van herbruikbaar cateringmateriaal is direct gelinkt aan een goed retoursysteem. Na een introductie over de mogelijke terugbrengsystemen, gaat Stijn Lambert in gesprek met vier praktijkexperten die hun ervaring delen gaande van geen waarborg, een cash systeem, een cashless closed loop systeem en een combinatie van een cashless en cash open loop systeem. De sprekers vertellen meer over hun inzichten en de voor -en nadelen per type.
Stijn Lambert (Ecofest), Alexandra Hanssens (MRSHL), Seppe Cosyns (Dokfeesten), Koen Scholiers (Rock Werchter), Robbie Scaut (Pukkelpop)

Hoe organiseer ik het herbruikbaar eetgerei op gemeentelijke events?
Leer meer over het traject met herbruikbaar eetgerei dat enkele gemeentes aflegden en de leerlessen voor komende edities. Meer info volgt.
Sanne Loncke (Wevelgem) en nog te bevestigen sprekers

Selectieve inzameling op events: do's and dont's
Fost Plus en OVAM delen een overzicht van de wetgeving en hoe u met de verplichte bronsortering en recente regels rond inzameling van keukenafval/etensresten op uw evenement aan de slag kan. Hoe richt u uw afvalinfrastructuur in? Waar kan u terecht voor afvaleilandjes? Welke ondersteuning en communicatie is er ter beschikkking? En nog meer! Afvalintercommunale IDM en provinciaal domein de Schorre delen ook hun tips vanuit de praktijk met selectief inzamelen op het terrein.
Sabine Plingers (OVAM), Christine Vermeulen (Fost Plus), Annick Maes (IDM) en Jo Lambin (De Schorre)
 

17u30 - Receptie - bezoek de minibeurs
18u30 - Einde conferentie


Overzicht standhouders

Waarborgsystemen
Anykrowd
Eventpay
CCV
Auxcis
Borro
QR Refund/Beyond Ordening/Wat drink je?
Herbruikbaar cateringmateriaal
Cup 2 Rent
Let's Repeat
Backup
Goodless
Kingslize Pizza
Future Proof
Cupconcept
Dishy/Cupnation
Reuz
WakeCup
Festicup
L'Empoteuse
Wasfaciliteiten
MIVAS
IWant
The Cup Street
Wash-It
Hofreca met Aqualex
Rolling rental
Verpakkingsarme drankoplossingen
WEEKEND
Wines on Tap
De Porcherie/Volumedeals
AquaFlanders
Don Corleone
Consultants
CUPernicus
MRSHL
Mission Zero Academy
Diensten
Creat
OVAM

Groen Event