Conferenties herbruikbaar cateringmateriaal

Conferentie herbruikbaar cateringmateriaal 6 maart 2024

(Her) bekijk hier de presentaties

kwitten

Werkt u met herbruikbaar cateringmateriaal op uw evenement, of gaat u ermee beginnen? Wilt u leren van de aanpak, de systemen en het aanbod van collega-eventorganisatoren, gemeentebesturen en leveranciers?

Op woensdag 6 maart organiseerde de OVAM en Fost Plus voor de 2e keer een gratis conferentie over herbruikbaar cateringmateriaal in LAMOT in Mechelen. De focus lag op de praktijk en onderlinge uitwisseling. Er was keuze uit 9 sessies in de namiddag en 7 sessies in de avond gegeven door een 40-tal sprekers actief in de brede evenementensector. Er was ook een mini-beurs met een 30-tal standen van aanbieders van herbruikbaar cateringmateriaal, wasfaciliteiten, (digitale) waarborgsystemen en tapsystemen voor water en (fris)dranken.

Miste u de conferentie of kon u een sessie niet bijwonen? (Her)bekijk de presentaties per sessie hieronder.

Programma voor openbare besturen 

Plenair

Welkomstwoord
Werner Annaert, Administrateur-Generaal (OVAM)

Cateringmateriaal en selectieve inzameling op events: met welk beleid houdt u rekening?
Om te starten krijgt u een overzicht van de huidige en toekomstige regelgeving rond herbruikbaar cateringmateriaal op evenementen. U komt ook te weten hoe u met bronsortering en de nieuwe regels rond inzameling van keukenafval/etensresten op uw evenement aan de slag kan.
Lore Claes (OVAM)


Deel 1

Herbruikbare bekers bij bevoorradingszones op een loopevenement
Tijdens deze sessie kom je te weten hoe je als gemeente de omslag kan maken naar bevoorradingszones zonder wegwerpbekers. De Kadodderloop bijvoorbeeld is het jaarlijkse loopfestijn van Sint-Katelijne-Waver met een 1000-tal lopers die in het centrum afstanden van 3 tot 10 kilometer uitkiezen. De Turnhoutse triatlonclub Taxantria organiseert jaarlijks een halve marathon voor zo'n 1.500 lopers en een triatlonwedstrijd voor een 700-tal sportievelingen met herbruikbare bekers. Kom te weten hoe beide organisaties de omslag aanpakken. Ze vertellen je alles over de uitdagingen en hoe ze hiermee omgaan.
Jacques Van den Brande (gemeente Sint-Katelijne Waver) en Thomas Peeters (Taxan[TRIA])

Hoe communiceren om een hoger retourpercentage te bekomen?
Een hoog retourpercentage is onlosmakelijk verbonden met een goede communicatie over het systeem van herbruikbare bekers en eetgerei. Het communicatiebureau Josworld geeft je een snelcursus vanuit zijn ervaring met herbruikbaar cateringmateriaal in de take away-sector. De gemeente Wielsbeke maakt vervolgens visueel hoe ze de bezoeker bereikten voor, tijdens en na de Wielsbeekse Feesten. De OVAM geeft tekst en uitleg bij de affiches van de KWIT-campagne en hoe je die op jouw evenement kan gebruiken.
Goele Van Dam (Josworld), Dante Coussement (gemeente Wielsbeke), Els Herremans (OVAM)

De planning bij een event met herbruikbare bekers en eetgerei
De overstap naar herbruikbaar cateringmateriaal brengt een aantal financiële, logistieke en organisatorische uitdagingen met zich mee waar je best rekening mee houdt in het planningsproces. Denk daarbij aan afspraken met alle betrokkenen, de keuze van cateringmateriaal en afwasservice, de stockage van het materiaal, de implementatie van een terugbrengsysteem, de inzet van een ecoteam,... Het financiële plaatje komt tot slot ook aan bod. Reinhout Nechelput doorliep het traject van A tot Z voor de jaarmarkt in Edegem. Hans Vandenberghe zette de krijtlijnen uit voor Sinksen Kortrijk.
Reinhout Nechelput (Epic Glow), Hans Vandenberghe (stad Kortrijk)
 

Deel 2

Hoe (voedsel)veiligheid garanderen?
Je wil cateringmateriaal huren of aankopen en wil weten aan welke vereisten het materiaal moet voldoen, maar je ziet door de bomen het bos niet?  Els Heyvaert, experte veiligheid van de voedselketen bij FOD Volksgezondheid, maakt je wegwijs in het regelgevend kader: logo's en certificering, beschikbare documentatie en verplichte informatie. Ook leidt ze je doorheen de modaliteiten van het afwasproces: de geschikte afwastemperatuur en omstandigheden, wie is aansprakelijk en wie controleert. 
Na het technische luik is het tijd voor de praktijk. Was je ter plaatse af of breng je al het materiaal naar een externe afwasstraat? Tijdens een gesprek met 3 afwasaanbieders kom je alles te weten over de aandachtspunten bij het reinigen en stockeren van bekers en eetgerei. Hoe snel moet je een beker of kommetje (laten) wassen? Mogen recipiënten nog etensresten bevatten? Bij welke temperatuur moet je materiaal bewaren? Welke vorm en print kies je best om hygiëne te garanderen? Welke tests zijn mogelijk om contaminatie na te gaan?
Els Heyvvaert (FOD Volksgezondheid), Sarah Risch (OVAM), Karin Verhaegen (MIVAS), Dries Lescouhier (Wash-It), Victor Roels (The Cup Street) PANELGESPREK

Hoe minstens 90% retour behalen? De verschillende terugbrengsystemen op een rij
Het succes van herbruikbaar cateringmateriaal is direct gelinkt aan een goed retoursysteem. Na een introductie over de mogelijke terugbrengsystemen, gaat Stijn Lambert in gesprek met 4 gemeentebesturen die hun ervaring delen gaande van geen waarborg, een cash systeem, een cashless closed loop systeem en een combinatie van een cashless en cash open loop systeem. De sprekers vertellen meer over hun inzichten en de voor -en nadelen per type.
Stijn Lambert (Ecofest), Warren Houtaeve (stad Oostende), Sanne Loncke (gemeente Wevelgem), Marjoke Lanckriet (stad Aalst) en Arthur Depuydt (stad Gent)PANELGESPREK

Hoe kraanwater voorzien op uw evenement?
Of je nu een muziekfestival, een loopevenement of braderij organiseert, met kraanwater kan je de verpakkingsbarometer van jouw evenement drastisch doen dalen. Bovendien bespaar je plaats in de koeling, gesleur met flessen en transportkosten. Maar hoe begin je hieraan? Denk daarbij aan de aanvraag bij je waterbedrijf, de hygiëneregels voor de aansluiting, de materiaalkeuze van waterslangen en kranen en de invloed op het financiële plaatje. Deze twee WaterMakers maken je vertrouwd met het proces van aanvraag tot aansluiting aan de tapkraan. Bovendien maken ze je wegwijs in hun aanbod voor evenementen.
Katleen De Leu (De Watergroep) en Karel Goos (Pidpa) namens AquaFlanders
 

Deel 3

Hoe organiseer ik een evenement met herbruikbaar eetgerei?

Sinds 2022 gaan de Wielsbeekse feesten voluit voor herbruikbaar eetgerei. In 2023 besteedde de gemeente het eetgedeelte voor de eerste keer uit aan foodtrucks. Wevelgem deed de laatste 2 jaar ervaring op met herbruikbaar eetgerei op uiteenlopende evenementen zoals het familiefestival SPARK, de kerstmarkt en de nieuwjaarsreceptie. De ene keer stond de gemeente zelf in voor de catering, de andere keer was het een samenwerking met verenigingen. Leer meer over het traject dat elke gemeente aflegde en de leerlessen voor komende edities.
Sanne Loncke (gemeente Wevelgem), Dante Coussement (gemeente Wielsbeke)

Ontdek het aanbod voor huur en aankoop van herbruikbaar cateringmateriaal
De laatste jaren is het aantal leveranciers van herbruikbaar cateringmateriaal en hun aanbod voor Vlaamse evenementen exponentieel toegenomen. Ook lokale besturen bieden vaak verhuur en reiniging aan. Een lokaal aanbod maakt het voor kleinere evenementen makkelijker en betaalbaarder om aan de wetgeving te voldoen. Vaak is er ook een samenwerking met plaatselijke maatwerkbedrijven. Tijdens deze sessie maak je kennis met het scala aan mogelijkheden bij private leveranciers en publieke instanties zoals lokale besturen, afvalintercommunales en provincies. Van raamcontract, ad-hoc verhuur tot aankoop. De sessie eindigt met een panelgesprek waarin de gemeente Bornem en de provincie Vlaams-Brabant hun ervaring delen.
Loes Weemaels (VVSG), Sabine Plingers (OVAM), Thomas Rotties (VVSG), Katrijn Geyskens en Pieter Vandeperre (provincie Vlaams-Brabant), Goedele De Clerck (gemeente Bornem) PANELGESPREK

Water -en frisdrankentaps op evenementen: wat beweegt er op de markt
Hoe kraanwater tot aan je bar brengen? En welke oplossingen biedt de markt om water en frisdrank met een tapsysteem te serveren? Mana Event Team leert je de do's en don'ts om het leidingsysteem van je kraanwateraansluiting  tot aan je tapkraan te leggen. Eurotaprent vertelt meer over de laatste ontwikkelingen sinds ze in 2023 op Sfinks Festival en Paradise City met tapsystemen voor Pepsi en Coca Cola testten. Coca Cola gaat in op het aanbod postmix voor de Belgische markt en de installatie van 700 drankdispensers op de Olympische Spelen. Jeroen Vereecke, oprichter van Robinetto in 2018 en expert in water -en frisdrankentaps, modereert het geheel.
Geert Vanrijkelen (Sfinks), Anke Roeyen (Coca Cola), Timothy Deryck (Mana Event Team), Jeroen Vereecke (Robinetto) PANELGESPREK

Programma voor organisatoren 

Plenair

Welkomstwoord
Werner Annaert, Administrateur-Generaal (OVAM)

Cateringmateriaal en selectieve inzameling op events: met welk beleid houdt u rekening?
Om te starten krijgt u een overzicht van de huidige en toekomstige regelgeving rond herbruikbaar cateringmateriaal op evenementen. U komt ook te weten hoe u met bronsortering en de nieuwe regels rond inzameling van keukenafval/etensresten op uw evenement aan de slag kan.
Lore Claes (OVAM)
 

Deel 1

Hoe (voedsel)veiligheid garanderen?
Je wil cateringmateriaal huren of aankopen en wil weten aan welke vereisten het materiaal moet voldoen, maar je ziet door de bomen het bos niet?  Els Heyvaert, experte veiligheid van de voedselketen bij FOD Volksgezondheid, maakt je wegwijs in het regelgevend kader: logo's en certificering, beschikbare documentatie en verplichte informatie. Ook leidt ze je doorheen de modaliteiten van het afwasproces: de geschikte afwastemperatuur en omstandigheden, wie is aansprakelijk en wie controleert. 
Na het technische luik is het tijd voor de praktijk. Was je ter plaatse af of breng je al het materiaal naar een externe afwasstraat? Tijdens een gesprek met 3 afwasaanbieders kom je alles te weten over de aandachtspunten bij het reinigen en stockeren van bekers en eetgerei. Hoe snel moet je een beker of kommetje (laten) wassen? Mogen recipiënten nog etensresten bevatten? Bij welke temperatuur moet je materiaal bewaren? Welke vorm en print kies je best om hygiëne te garanderen? Welke tests zijn mogelijk om contaminatie na te gaan?
Els Heyvvaert (FOD Volksgezondheid), Sarah Risch (OVAM), Karin Verhaegen (MIVAS), Dries Lescouhier (Wash-It), Victor Roels (The Cup Street) PANELGESPREK

Hoe kraanwater voorzien op uw evenement?
Of je nu een muziekfestival, een loopevenement of braderij organiseert, met kraanwater kan je de verpakkingsbarometer van jouw evenement drastisch doen dalen. Bovendien bespaar je plaats in de koeling, gesleur met flessen en transportkosten. Maar hoe begin je hieraan? Denk daarbij aan de aanvraag bij je waterbedrijf, de hygiëneregels voor de aansluiting, de materiaalkeuze van waterslangen en kranen en de invloed op het financiële plaatje. Deze 2 WaterMakers maken je vertrouwd met het proces van aanvraag tot aansluiting aan de tapkraan. Bovendien maken ze je wegwijs in hun aanbod voor evenementen.
Katleen De Leu (De Watergroep) en Karel Goos (Pidpa) namens AquaFlanders
 

Deel 2

Hoe organiseer ik een evenement met herbruikbaar eetgerei?
De afgelopen jaren deed cateringbedrijf Senor Snacks heel wat ervaring op met het inzetten van herbruikbaar eetgerei op ondermeer Olen Gladiolen, Herentals Fietst en Feest en Putteke Winter. Typische gerechten zijn frietjes, hamburgers, frituursnacks, pizza, pasta, wafels en pannekoeken. De stad Oostende is gerenommeerd om zijn culinair festival Ostendaise - North Sea Foodfest en het Garnaalkrokettenfestival. In 2024 zullen de chefs al voor de 3de editie hun culinaire creaties in herbruikbaar eetgerei serveren. Leer meer over het traject dat beide partijen aflegden om de omschakeling te maken en de leerlessen voor komende edities.
Kris Verboven (Senor Snacks), Warren Houtaeve (stad Oostende)

Water -en frisdrankentaps op evenementen: wat beweegt er op de markt
Hoe kraanwater tot aan je bar brengen? En welke oplossingen biedt de markt om water en frisdrank met een tapsysteem te serveren? Mana Event Team leert je de do's en don'ts om het leidingsysteem van je kraanwateraansluiting tot aan je tapkraan te leggen. Eurotaprent vertelt meer over de laatste ontwikkelingen sinds ze in 2023 op Sfinks Festival en Paradise City met tapsystemen voor Pepsi en Coca Cola testten. Coca Cola gaat in op het aanbod postmix voor de Belgische markt en de installatie van 700 drankdispensers op de Olympische Spelen. Jeroen Vereecke, oprichter van Robinetto in 2018 en expert water -en frisdrankentaps, modereert het geheel.
Geert Vanrijkelen (Sfinks), Anke Roeyen (Coca Cola), Timothy Deryck (Mana Event Team), Jeroen Vereecke (Robinetto) PANELGESPREK

Herbruikbare bekers bij bevoorradingszones op een loop -of wandelevenement
Na enkele tests in 2022, schakelde de Dodentocht afgelopen jaar voor 13.000 wandelaars op alle 14 bevoorradingsposten over naar herbruikbare bekers. Dirk Noens vertelt hoe de vrijwilligersorganisatie dit logistiek pionierswerk voor elkaar kreeg. De Turnhoutse triatlonclub Taxantria organiseert jaarlijks een halve marathon voor zo'n 1.500 lopers en een triatlonwedstrijd voor een 700-tal sportievelingen met herbruikbare bekers. Kom te weten hoe beide organisaties de omslag aanpakken. Ze vertellen je alles over de uitdagingen en hoe ze hiermee omgaan.
Dirk Noens (Dodentocht), Thomas Peeters (Taxan[TRIA])
 

Deel 3

Hoe minstens 90% retour behalen? De verschillende terugbrengsystemen op een rij.
Het succes van herbruikbaar cateringmateriaal is direct gelinkt met een goed retoursysteem. Na een introductie over de mogelijke terugbrengsystemen, gaat Stijn Lambert in gesprek met organisatoren die hun ervaring delen gaande van geen waarborg, een ecocoin, een cash systeem met bonnetjes en een cashless systeem. De sprekers vertellen meer over hun inzichten en de voor -en nadelen per type.
Hoe de bar organiseren zonder kleine petflessen en blikjes?
Tijdens deze sessie gaan 3 organisatoren in gesprek over de omschakeling naar een bar zonder kleine petflesjes en blikjes. Democrazy organiseert jaarlijks het 7-daagse Boomtownfestival en zal binnenkort een concertzaal voor 500 personen in het Wintercircus uitbaten. Zij testen momenteel hoe water en frisdranken via een tapsysteem aan te bieden. Het 2-daagse muziekfestival Olen Gladiolen verwelkomt elk jaar zo'n 20.000 bezoekers en schenkt op alle 7 bars de niet-alcoholische dranken uit glazen flessen. Het stadion van Club Brugge kan tot 29.000 bezoekers verwelkomen en organiseert alle togen met 1,5L PET-flessen.
Victor Dries (OVAM), Tomas Raeymakers (Democrazy), Peter Gheysen (Club Brugge), Mark Bellens (Olen Gladiolen) PANELGESPREK

Groen Event