Duurzaam met metalen
Metalen zijn schaars en de bronnen zijn niet onuitputtelijk. De meeste kostbare metalen vinden we terug in elektrische en elektronische apparaten en toestellen.
Door duurzame en bewuste keuzes te maken bij de aankoop en gebruik, kunt u overconsumptie en onnodige aankopen en uitputting van grondstoffen vermijden.
Om in de toekomst iedereen van toestellen en apparaten te blijven voorzien, moeten we evolueren naar een langere levensduur en intensiever en beter gebruik door te delen, lenen en huren en herstel betaalbaar en praktisch mogelijk te maken.
Zowel middenveld, de private en non profit sectoren overheden zetten in op deze thema’s om als ontwerper, producent, ondernemer en gebruiker duurzaam en zorgzaam om te gaan met de grondstoffen en materialen.
Afgedankte, kapotte elektrische en elektronische apparaten brengt u naar de erkende inzamelpunten.
Zo vinden ze de weg naar milieuverantwoorde recyclage en herwinnen we de grondstoffen voor het produceren van nieuwe producten.
Een langere levensduur kun je bekomen door:
- goed en verantwoord gebruik van je toestel
- herstel en upgrade
- hergebruik door een andere eigenaar
- gedeeld gebruik en bezit
Neem een kijkje bij de andere rubrieken hiervoor!
Een paar interessante weetjes
De materiaalwaarde van een tweedehands smartphone is onbeduidend ten opzichte van de waarde die je kan boeken door herverkoop of hergebruik van componenten. Recyclage is dus best de laatste optie.
Restwaarden smartphone
Deze grafiek geeft de wereldwijde schaarste aan kostbare metalen weer.
Er is een wereldwijde schaarste aan kostbare metalen. Europa is afhankelijk van andere continenten voor de levering van kostbare en schaarse metalen.
Des te meer redenen om de materialen en grondstoffen in Vlaanderen en Europa in de kringloop te houden.