Groenafval: correct beheren als openbaar bestuur
Bij de aanleg en onderhoud van openbaar groen komen diverse groenafvalfracties vrij: snoeihout, haagscheersel, bladafval, (berm)maaisel, stronken, struiken. Deze werken worden ofwel in eigen regie uitgevoerd door het openbare bestuur, of worden uitbesteed aan een extern bedrijf. In beide gevallen is het goed beheer van de afvalstromen van deze activiteit van belang.
Het beleid van de Vlaamse overheid inzake groenafval is gericht op een hoogwaardige recyclage en hergebruik. De afval- en materialenwetgeving biedt verschillende opties voor het beheer van groenafval. Hierdoor kan het openbare bestuur een optie kiezen die afgestemd is op haar specifieke situatie.
Om te kunnen bewijzen dat het groenafval correct is afgevoerd en/of verwerkt, moet een producent van afvalstoffen, net zoals een inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of –makelaar en een verwerker een afvalstoffenregister bijhouden.
Wat is groenafval?
Groenafval is het composteerbaar organisch afval dat onder meer vrijkomt in tuinen, plantsoenen, parken, natuurgebieden, op oevers van waterlopen en wegbermen. Uitzonderingen op deze definitie zijn:
- Niet gevaarlijke houtige biomassa uit de bosbouw die rechtstreeks wordt gebruikt in de bosbouw, of als materiaal of energiebron;
- houtige biomassa afkomstig van landschapselementen onderworpen aan ecologisch hakhoutbeheer, uitgezonderd het snoeihout van het reguliere beheer van landschapselementen (houtkanten ...) om de veiligheid van weggebruikers te waarborgen of ongewenste ondergroei te beperken (dat snoeihout valt onder groenafval);
- hoogstammige bomen die geveld zijn in natuurgebieden, tuinen of parken, langs (water)wegen of op percelen bij het bouwrijp maken ervan;
- korte omloophout en andere energieteelten;
- houtpellets die voldoen aan de geldende productnormen of die een einde-afvalstatus hebben verkregen;
- houtige biomassa die wordt gebruikt als mulch en voldoet aan de kwaliteitseisen;
- biomassa die geschikt is en ingezet wordt als veevoeder.
Wat met uitbestede groenwerken?
Wat kan niet?
- Verbranden van groenafval in open lucht (uitzonderingen staan vermeld in artikel 6.11.1. van VLAREM II).
- Onderploegen/onderfrezen van groenafval.
- Storten van groenafval.
- Verbranden van groenafval in een installatie, tenzij die beschikt over een afwijking op het verbrandingsverbod voor die betreffende fractie groenafval.
- Mulchen van groenafval dat niet voldoet aan de eisen inzake de kwaliteit van houtsnippers voor gebruik als mulchmateriaal.
- Gebruik van mulchmateriaal voor andere toepassingen dan als bodembedekker (dus niet voor verharden van weggetjes…)
Team Bio
- Adres
- Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid