Tips voor duurzaam consumeren

Wasbare luiers

Wat is nu net de milieubelasting van een wegwerpluier ten opzichte van een wasbare luier? Ontdek hier welke wasbare luiers er bestaan en wat het beste bij uw gezin past.


Verschillende soorten

Als u wasbare luiers wilt gebruiken, hebt u een grote keuze in verschillende systemen: voorgevormde luiers (in een geheel of all-in-one) of hybride luiers: een overbroekje uit polymeren of katoen en een binnenluier uit katoen, bamboe of hennep. Sommigen ouders gebruiken nog een extra laagje dat uit zijde of katoen gemaakt is en dat u kan wassen - of van papier, dat u kan weggooien. Voor de productie van wasbare luiers zijn net zoals bij wegwerpluiers, grondstoffen, water en energie nodig. Voorkeur gaat naar bio-materialen (bio-katoen, hennep, bamboe) maar doordat de luiers hergebruikt worden is het grondstoffenverbruik in totaal veel minder.

Milieubelasting: wegwerpluiers versus wasbare luiers

Welke luiers zijn het milieuvriendelijkst: wegwerpluiers of wasbare luiers? De milieubelasting van luiers is moeilijk vast te pinnen in één plaatje.
Bij de vergelijking tussen beide, wasbare en wegwerpluiers, moet u kijken naar de hele levenscyclus, of LCA-analyse. U moet rekening houden met de productie, de verpakking, het gebruik (wassen, drogen, wasmiddelen, etc.) en het afval dat uiteindelijk ontstaat en hoe dat wordt verwerkt. De samenstelling en productie (impact op grondstoffengebruik, water en landoppervlakte), het gebruik en wat ermee gebeurd na het gebruik, zijn allemaal factoren die invloed hebben op de berekening van de milieu-impact.

Een overzicht van de meest recente LCA-studies vindt u in het United Nations Environment Programme (UNEP) rapport van 2021.
 
  • Wasbare luiers scoren beter als u kiest voor bio-materialen, als u ze energievriendelijk wast én droogt (een goedgevulde, energiezuinige machines, 60° etc).
  • De milieukost van wasbare luiers daalt ook als u de luiers hergebruikt.
  • Hoe eerder een kind zindelijk is, hoe beter voor het milieu, omdat er minder luiers nodig zijn. Zindelijkheid blijkt vaak sneller bereikt te worden met wasbare luiers.
  • Bij een leasing systeem zoals Wascot, dat een industrieel was- en droogsysteem gebruikt dat energie- en waterbesparend is, is er een extra voordeel van minder grondstoffengebruik.
Bron: Karel De Grote Hogeschool, Dietlinde Willockx, factsheet Luiers (2019).


Wegwerpluiers bestaan uit papier, kunststof en uit superabsorberende korrels (SAP’s). Samen absorberen ze veel vocht. De korrels komen uit aardolie, een eindige grondstof. De productie van het papier (uit hout) vraagt veel meer land dan nodig is voor de teelt van stoffen voor wasbare luiers.
Wasbare luiers zijn er inmiddels niet alleen meer in gangbare katoen, maar ook in biologische katoen, bamboe en synthetische stoffen als polyester.

Ter info:
Milieu centraal (NL) heeft volgende milieu-impact vergelijking gemaakt (2019):
  • Gebruikt u alleen wegwerp, dan produceert u 800,2 kg CO2 uitstoot per kind over de hele luierperiode, en 815 kg afval
  • Gebruikt u enkel wasbaar? Zonder droger produceert u 410 kg CO2 uitstoot, met droger is dat 584 kg CO2 over de hele luierperiode, en 459 kg afval
  • Parttime wasbaar: (zonder droger) 510 kg CO2 (met droger), 595 kg CO2 over de hele luierperiode, 651 kg afval. Het parttime scenario houdt in dat het kind wasbare luiers draagt behalve ’s nachts en op de dagen van kinderopvang. Hierbij gaan zij uit van drie dagen kinderopvang.
Ten opzichte van wegwerp levert wasbaar dus 44% besparing in afval op en 49% (zonder droger) tot 27% (met droger) in CO2 uitstoot.
Ten opzichte van wegwerp levert het parttime scenario 20% besparing in afval op en 36% (zonder droger) en 26% (met droger) in CO2 uitstoot.

Nuttige links

Team Lokaal Materialenbeheer