Specifieke afvalstromen

Inboedelafval

Wat moet er gebeuren bij het leegmaken van een volledige woning om in orde te zijn met afvalregelgeving? Wie moet aan welke verplichting voldoen?


Op deze pagina wensen we de bestaande regelgeving te verduidelijken in toepassing op afval van inboedels.

Inboedelafval zijn alle afvalstoffen die vrijkomen bij het leegmaken van een gebouw. Het gaat om alle losse elementen die geen deel uitmaken van het gebouw. De goederen die nog in goede staat zijn en niet vervuild, en in aanmerking komen voor hergebruik, moeten via de hergebruikkanalen ingezameld worden.

Inboedelafval dat vrijkomt wanneer een particulier een woning leegmaakt, beschouwen we als afval dat ontstaat door een normale werking van een huishouding en is dus huishoudelijk afval. In se heeft de gemeente zorgplicht voor het huishoudelijk afval. De particulier kan met kleine hoeveelheden inboedelafval naar het recyclagepark (huishoudelijk circuit), waar het afval als grofvuil en selectieve stromen wordt ingezameld.
Voor grote hoeveelheden kan de particulier ook een beroep doen op een containerservice (circuit bedrijfsafval). Hiervoor kan de gemeente een toelating voorzien via het politiereglement (zie Hoofdstuk 5 Artikel 23 in het model politiereglement).
Afval van inboedels waarbij een particulier zelf de opruim doet en dat via bedrijfsafvalcircuit wordt ingezameld is qua aard en samenstelling huishoudelijk afval, maar kan omwille van de grote hoeveelheid ook ingezameld worden via een privaatrechtelijke IHM.

Enkele mogelijk scenario's en de bepaling of het gaat om huishoudelijk afval of bedrijfsafval:
  • De particulier doet zelf de opruiming en rijdt naar recyclagepark: de particulier is de afvalstoffenproducent. Bij de particulier komt huishoudelijk afval vrij en de particulier gebruikt het circuit voor inzameling van huishoudelijk afval, namelijk het recyclagepark.
  • De particulier doet zelf de opruiming en huurt een container via een private IHM: de particulier is de afvalstoffenproducent en produceert huishoudelijk afval maar doet geen beroep op het circuit van huishoudelijk afval. De particulier huurt namelijk een afzetcontainer bij een private IHM. Dit is het circuit van bedrijfsafval dus de geldende regels van het bedrijfsafval moeten gevolgd worden. Via het politiereglement van de gemeente kan men toelaten dat een particulier tijdelijk een container voor de woning mag plaatsen voor inzameling van afval (zie model politiereglement Hoofdstuk 5 - artikel 23).
  • De particulier doet zelf de opruiming en rijdt naar een private verwerker: de particulier is de afvalstoffenproducent en produceert huishoudelijk afval maar doet geen beroep op het circuit van huishoudelijk afval. De particulier gaat rechtstreeks naar een verwerker, die de regels rond bedrijfsafval toepast.
  • Een opruimdienst/inboedelservice staat in voor de opruiming van de woning en het sorteren van het afval: de opruimdienst/inboedelservice is de afvalstoffenproducent want het afval komt voort uit diens activiteiten en het is de opruimdienst/inboedelservice die beslist over de sortering.

Moet de opruimdienst/inboedelservice zich registreren als IHM?

De opruimdienst die een particuliere woning leegmaakt, beslist over de sortering van het afval en staat dus in voor het respecteren van de sorteerplicht.  Het gaat om bedrijfsafval van de opruimdienst.  Gezien het de opruimdienst is die de afvalstoffenproducent is, is er geen registratie IHM nodig.

Als de particulier opruimt, maar een beroep doet op een containerservice die het afval komt ophalen, moet die containerservice natuurlijk wel geregistreerd zijn als IHM.

Hoe op te nemen in de omgevingsvergunning van de verwerker?

De verwerker die inboedelafval van particulieren aanvaardt, moet vergund zijn voor niet-gevaarlijk afval volgens de Vlarem-rubrieken.
De opruimdienst/inboedelservice die zelf opruimingen doet en het afval daarvan tijdelijk op een eigen site opslaat, heeft geen vergunning voor rubriek 2 nodig, want het gaat om bedrijfseigen afval. Voorwaarde is wel dat er een regelmatige afvoer is.

Rapportering van de ingezamelde hoeveelheden

De hoeveelheden worden gerapporteerd als huishoudelijk afval of als bedrijfsafval in de cijfers van MATIS, afhankelijk van het gebruikte inzamelkanaal, ook als dat niet overeenkomt met het officiële statuut van het afval als huishoudelijk afval of bedrijfsafval. Daar kan dus een verschil op zitten.  We verduidelijken hieronder bij welke cijfers er gerapporteerd moet worden in MATIS en ook wie verantwoordelijk is voor de registratie van de hoeveelheden.
  • De particulier doet zelf de opruiming en rijdt naar het recyclagepark: de rapportering in MATIS gebeurt door de intercommunale, bij de cijfers van huishoudelijk afval.  
  • De particulier doet zelf de opruiming en huurt een container via een private IHM: de rapportering in MATIS gebeurt door de private IHM, bij de cijfers  van het bedrijfsafval.
  • De particulier doet zelf de opruiming en rijdt naar een private verwerker: de rapportering in MATIS gebeurt door de verwerker, bij de cijfers van bedrijfsafval.
  • De opruimdienst/inboedelservice staat in voor de opruiming van de woning en rijdt hiermee (al dan niet rechtstreeks) naar een verwerker: de rapportering in MATIS gebeurt door de verwerker die het afval van de orpuimdienst/inboedelservice aanvaardt, bij de cijfers van bedrijfsafval.

Contactformulier voor vragen rond de inzameling van bedrijfsrestafval