Materialen hergebruiken

Kringloopcentra werking en resultaten

Benieuwd naar de resultaten en werking van de Vlaamse kringloopcentra? Hier vindt u meer informatie.


Lokale besturen partner voor samenwerking en communicatie

De lokale besturen hebben een unieke samenwerking met het kringloopcentrum in hun werkingsgebied of stad/gemeente.
Samen zorgen ze voor minder afval en levensduurverlenging van materialen en producten. De samenwerking is verankerd in het Vlarema, artikel 5.1.7.
​​​​​​​
Een goede en constructieve samenwerking met voldoende ondersteuning is een belangrijke succesfactor in de werking van het kringloopcentrum.
Vanaf 2019 is er een nieuwe modelovereenkomst opgemaakt door Komosie en Interafval, in samenwerking met de OVAM. Dit model focust op de mogelijke vergoedingen voor de dienstverlening door de centra, de ondersteuning en communicatie.
​​​​​​​Een download van dit model kan u onderaan deze pagina terugvinden.

Erkende kringloopwinkels en -centra en de verzorgingsgebieden

Lokale sociale en circulaire tewerkstelling

De meeste kringloopcentra zijn maatwerkbedrijven. Dit zijn sociale economie bedrijven, de vroegere sociale werkplaatsen.
​​​​​​​Sociale tewerkstelling is één van de basisdoelstellingen van deze vzw's. Mensen uit kwetsbare groepen en langdurig werklozen die moeilijk of niet kunnen functioneren in de reguliere economie krijgen een job en begeleiding op maat en de kans om werkervaring op te doen. Intensieve begeleiding en opleiding bereidt hen voor om door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt.
De medewerkers worden ingezet in de hele werking: ophalen van goederen, ontvangst van goederen in het centrum, onthaal, sorteren, controleren en winkelklaar maken. Sterkere profielen worden ingezet in de winkels, planning en toezicht.

Eerste keus in tweedehands

In een kringloopwinkel vindt u meubelen, huisraad, kleding en speelgoed, maar ook boeken en elektrische en elektronische apparaten.
​​​​​​​Zo goed als nieuw of antiek, modern of ouderwets, kitsch of erg trendy... een paradijs voor verzamelaars en koopjesjagers. De prijzen zijn bewust democratisch en laag om kwetsbare burgers waaronder ook de medewerkers van de kringloopcentra meer koopkracht te geven. ​​​​​​Het winkelaanbod verandert regelmatig van dagelijks, wekelijks tot maandelijks en aangevuld met themadagen en -weken zoals feestdagen, vakantie en retrodag.​​​​​​​

​​​​​​​Materialen en grondstoffen uit producten die uiteindelijk niet verkocht worden of verkoopbaar zijn, worden gebruikt om nieuwe trendy en unieke producten te maken of als materiaal verkocht. Textiel van mindere kwaliteit wordt soms verkocht per kg in Kilomeet of kiloshops. De laatste optie is gesorteerd aanbieden voor recyclage of verbranding.

Hergebruik van huishoudelijke toestellen

Ook elektrische en elektronische toestellen kunt u aanbieden in de erkende kringloopcentra. Sommige centra aanvaarden enkel nog werkende toestellen of kleinere apparaten met beperkte controle en herstelactiviteit. Andere kunnen alle toestellen en apparaten aanvaarden omdat ze volledige controle en herstellingen en doorstroom kunnen uitvoeren. ​​​​Meer info vindt u op de websites van de centra/de winkel zelf.​​​​​​​​​​​​​​
Tweedehands gecontroleerde en goedgekeurde toestellen en apparaten worden ook verkocht in de winkels met 1 jaar garantie.
​​​​​​​Kapotte, niet meer te herstellen en te oude toestellen brengt u naar het recyclagepark of neemt de verkoper van elektro gratis mee bij levering van een nieuw toestel.​​​​​​​

Kringloopsector in cijfers

Responsive Image

Nuttige links

Team Lokaal Materialenbeheer