Nieuws


Hier vindt u actuele artikels, longreads, video’s, foto’s, podcasts en meer over onze beleidsthema’s: afval- en bodembeheer, duurzaam materialengebruik en circulaire economie. Met gevarieerde content willen we burgers, partners en stakeholders informeren en inspireren. 

Nieuws


In de kijker: Recyclagehub 

In de kijker 

Projectoproep lokale besturen 

gevelrenovatie
De OVAM lanceert een oproep richting lokale besturen om projecten in te dienen die preventiemaatregelen rond voedselverlies ondersteunen. 

>> Lees meer over de projectoproep

PFAS-webinar voor lokale besturen

materiaalbewust bouwen
Op 27 juni organiseren het Departement Omgeving, de VMM, het Departement Zorg en de OVAM met de steun van VVSG en Netwerk Brandweer een webinar voor medewerkers van de lokale besturen over de huidige stand van zaken in het PFAS-dossier. Deelname is gratis maar u moet wel online inschrijven voor 22 juni. 

>> Inschrijven voor webinar 

 

 Nieuwe editie van OVAM-magazine 

Panelgesprek bouwen
In de nieuwe editie van ons magazine lees je meer over: 
  • 25 jaar brownfieldwerking en 15 jaar brownfieldconvenanten 
  • de belangrijkste wijzigingen in Vlarema 9
  • voordelen van renoveren met asbestattest 
  • JUUNOO, de winnaar van de HVDV24
>> Lees de OVAM link

Persberichten


Meest gelezen nieuwsberichten

Terreincontroles in 2023

Nieuwsbericht 30 mei 2024
Responsive Image
In 2023 voerde het team Terreincontrole van de OVAM in totaal 229 inspecties uit bij 162 verschillende bedrijven. 37 % van de gecontroleerde bedrijven was in overtreding. Dat is het laagste aantal in de afgelopen vijf jaar.

>> Lees meer 

MVOO-criteriatool 

Nieuwsbericht 29 mei 2024
Responsive Image
De MVOO-criteriatool is online beschikbaar! Hij bundelt criteria voor maatschappelijk verantwoorde overheidsopdrachten (MVOO) en inspireert zo aankopers om hun aankopen duurzamer te maken.

>> Lees meer 

Takeaway in herbruikbare potjes 

Nieuwsbericht 27 mei 2024
landbouw asbest grafiek
Voortaan kunt u in Gent en Leuven kiezen voor een herbruikbare verpakking als u een afhaalmaaltijd bestelt. IVAGO, Stad Gent, Stad Leuven en Fair Resource Foundation bundelen de krachten om de afvalberg van takeawayverpakkingen te verkleinen. Dit project kadert in de Green Deal Anders Verpakt.  
 

In de kijker

Masterclass ontharding 

Bodem
podcast ovam
Tijdens de driedaagse Masterclass Ontharding leren lokale besturen hoe ze hun onthardingsbeleid kunnen vormgeven en met welke opportuniteiten en moeilijkheden ze rekening moeten houden.

>> Lees meer 

 

Ontharden en vergroenen 

Bodem
opleiding asbest in huis
Bij onthardings- en vergroeningsprojecten en een slim waterbeheer is een gezonde bodem cruciaal. Een speciale webpagina van het programma Grond+Zaken, de opdrachtencentrale voor bodemzorg en een webinar voor groene scholen zijn mooie stappen naar een groene en duurzame toekomst.

>> Lees meer 

PFAS-streefwaarden 

Bodem
Responsive Image
In gebieden zonder direct aanwijsbare PFAS-bron kunnen de PFAS-concentraties in de bodem en het grondwater toch verhoogd zijn. De OVAM bepaalde in een onderzoek de streefwaarden voor PFAS in gebieden zonder gekende bron.

>> Lees meer 

Video

Hier vindt u onze meest recente video's. Meer video's vindt u op het OVAM YouTube-kanaal.
 

OVAM.link

Hier vindt u de recente edities van OVAM.link. Alle vorige edities vindt u op de Vlaamse Publicatie databank.

Podcast

In de nieuwe podcast Planeet Circul'air bieden we een antwoord op situaties waarmee we dagelijks geconfronteerd kunnen worden en die betrekking hebben op de taken van de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. We hebben het bijvoorbeeld over het bodemattest, de asbestproblematiek en zwerfvuil. De podcast is gemaakt door de OVAM en wordt gepresenteerd door Ine Wenmaekers van team pers en communicatie.


In deze aflevering van Planeet Circul’air hebben we Chris Van de Voorde van JUUNOO te gast: kersvers winnaar van de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award ’24. JUUNOO implementeert wereldwijd modulaire tussenwanden en bracht een revolutie teweeg in de bouw- en kantoormarkt. JUUNOO past niet alleen de principes van ecodesign toe, maar heeft ook een uitgekiend circulair businessmodel uitgewerkt. Waarom is ecodesign een belangrijke hefboom voor verduurzaming en circulariteit? Dat legt Chris uit samen met Brigitte Mouligneau, transitiemanager Circulaire Economie bij Vlaanderen Circulair. En zij steken hun duurzame ambities niet onder stoelen of banken.Van januari tot en met juni 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. In aflevering 5van Planeet Circul’air bekijken we wat dat precies inhoudt, welke rol Vlaanderen en de OVAM zullen spelen en welke thema’s bovenaan op de agenda zullen staan. Dat doen we samen met Hans Bruyninckx (gewoon hoogleraar Environmental Governance aan de Universiteit Antwerpen, voormalig directeur van het European Environment Agency en panellid van het International Resource Panel van de Verenigde Naties) en Sofie Bouteligier (hoofd van de International Policy Unit bij de OVAM).De gemiddelde Vlaming gooit jaarlijks bijna 34 kg eetbaar voedsel weg ofwel 2 tot 3 volle winkelkarren per gezin. Dat is een onthutsend cijfer. In aflevering 4 van Planeet Circul’air ligt de focus dan ook op voedselverlies. Waarom is voedselverlies een groot probleem, welke oplossingen kunnen we daarvoor ontwikkelen en hoe kun je als consument daar je steentje aan bijdragen? Dat bespreken we samen met Ann Braekevelt van de OVAM, Johanna Meuwissen van Foodwin en Maarten De Hauw van Too Good To Go.In aflevering drie van Planeet Circul’air nemen we onze bodem onder de loep. Onze bodem is van maatschappelijk belang: niet alleen voor het welzijn van onze samenleving en omgeving, maar ook voor onze toekomstige generaties. Bodemexperts Ellen Van de Vijver (Departement Omgeving en UGent) en Eddy Wille (OVAM) vertellen gepassioneerd over onze bodem en het beleid daarrond en proberen ons zo 'bodembewuster' te maken.In de tweede aflevering van Planeet Circul'air hebben we het over asbest.Hoe komt het dat er zoveel asbest in Vlaanderen aanwezig is? Is dat gevaarlijk? En vooral: hoe geraken we daar vanaf? Sven De Mulder van Team Asbestafbouw van de OVAM beantwoordt onze prangende vragen.In de eerste aflevering van Planeet Circul'air schetsen we wat de OVAM doet en wat de burger van de OVAM kan verwachten. Centrale gast is kersvers administrateur-generaal van de OVAM Werner Annaert.


In de PFAS-podcast wordt de impact van PFAS op mens en milieu besproken, hoe we er mee omgaan en hoe we aan een PFAS-vrije toekomst kunnen werken. Francesca Van Thielen interviewt elke maand iemand van de betrokkenen.


In de derde aflevering van de PFAS-podcast gaan OVAM-deskundigen Nele Bal en Froukje Kuijk dieper in op bodemsanering. Eén van de grootste uitdagingen van de PFAS-problematiek is het opkuisen van de verontreiniging. Hoe gaan we saneren en is dat wel altijd nodig? Wat houdt dat concreet in? En welke innoverende saneringstechnieken worden bestudeerd.
Volg ons op sociale media:

  • Responsive Image
  • Responsive Image
  • Responsive Image

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140