Ga terug

Netwerkevent herbruikbaar cateringmateriaal op VUB campus Etterbeek

Nieuwsbericht · May 12, 2022 11:12:00 AM
Foto van netwerkevent VUB

Op 4 mei organiseerde de OVAM samen met de VUB een netwerkevent in hun restaurant op campus Etterbeek. Herbruikbaar cateringmateriaal voor dranken en voeding is er de standaard voor consumptie ter plaatse en take away. De omgeving bij uitstek om lokale besturen en Vlaamse overheden te inspireren. 

Sinds 2020 zijn wegwerverpakkingen niet meer toegelaten in de eigen werking van Vlaamse gemeentes en overheden. De omschakeling zorgt voor een drastische daling van het grondstoffengebruik en van de afvalberg. Maar het herbruikbaar systeem vergt ook inspanningen en aanpassingen in de logistieke werking. Om de overheden te inspireren, gingen we op bezoek bij een ervaringsexpert bij uitstek: de VUB. 

De VUB werkt al jaren aan het verduurzamen van de eigen werking op de campus. Zo serveren ze sinds 2019 alle warme dranken in herbruikbare bekers, hiermee besparen ze 40 .000 wegwerpbekers op jaarbasis. Sinds 2021 bieden ze ook maaltijden aan in herbruikbare maaltijdboxen, goed voor zo’n 40-tal minder wegwerpmaaltijdboxen per dag. Ze zetten ook in op kraanwater en binnenkort verdwijnen zelfs de automaten met wegwerpdrankverpakkingen. Verder doen ze verregaande inspanningen rond o.a. vegetarische en veganistische maaltijden, gezonde voeding, fair trade, en het voorkomen van voedselverspilling. Een bewijs van hun inzet is het Good Food label, uitgereikt door leefmilieu Brussel.

Een diverse groep van gemeentes, afvalintercommunales en onderwijsinstellingen kregen een woordje uitleg en een rondleiding van Leen Cleymans en Philippe Merckx van de VUB rond hun ‘“duurzame resto”’. De gevarieerde groep toont de interesse en relevantie van het thema, los van de verplichtingen door de cateringwetgeving.

Nieuwsgierig geworden? Vind het praktijkvoorbeeld van de VUB en anderen terug op onze website.

Ga zelf aan de slag! 

Nog extra inspiratie nodig van andere experten? Op de Kwittensite vindt u een hele reeks boeiende getuigenissen met praktische tips van onder meer Komida (Universiteit Antwerpen), Ieperfest en het Antwerps Bollekesfeest. 

Al helemaal overtuigd? Check dan via www.kwitten.be/toolbox alle nodige materiaal om voor, tijdens en na uw event met uw bezoekers te communiceren. U vindt er leuke visuals voor op sociale media, maar ook praktische signalisatie voor tijdens uw event! 
  

Team pers & communicatie

Woordvoerder