Ook bij evenementen is selectieve inzameling keukenafval/etensresten verplicht vanaf 2024
Sinds 2021 moeten al heel wat bedrijven (zoals cateraars, horeca en zorginstellingen) verplicht keukenafval en etensresten sorteren om de hoeveelheid bedrijfsrestafval verder te doen dalen. Vanaf 1 januari 2024 geldt die verplichting voor elke producent van bedrijfsafval. Het afval van evenementen valt eveneens onder deze noemer.
Omdat heel wat eventorganisatoren en lokale besturen zich hierop moeten voorbereiden, biedt de OVAM communicatie aan en vraagt ze aan n lokale besturen om deze informatie mee te verspreiden.
Wat betekent dit voor eventorganisatoren?
In zones waar etensresten bij het restafval belanden, moet er in principe een aparte inzamelbak of -zak staan, zodat bezoekers de mogelijkheid hebben om correct te kunnen sorteren. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in een foodzone waar bezoekers allerhande versnaperingen of maaltijden nuttigen. Ook op niet-publieke plaatsen, bijvoorbeeld backstage waar het eten bereid wordt, moet een apart recipiënt staan. De OVAM adviseert om na te gaan met behulp van een vuilnisbakkenplan waar er veel etensresten vrijkomen en waar bijkomende afvalbakken dus zinvol zijn. Een gesprek met uw afvalpartner hierover is eveneens aan te raden, zij kunnen mee nadenken over een oplossing op maat.
Zet in op gerichte communicatie
De OVAM biedt communicatiemateriaal aan rond de aankomende sorteerverplichting. Dit materiaal kunnen lokale besturen gebruiken om medewerkers, collega’s, eventorganisatoren, bezoekers… tijdig te informeren. Lokale besturen kunnen ook zelf bijkomende info geven in functie van wat relevant is voor de beoogde doelgroep. Het communicatiemateriaal vindt u op de OVAM-website.
Concreet gaat het om:
- een campagnefilmpje;
- een sorteerposter (2 versies);
- een affiche op A3-formaat;
- en een folder (drieluik).
Dit zijn bestanden in lage resolutie. Bestanden in hoge resolutie om bijvoorbeeld zelf een folder of affiche af te drukken zijn op te vragen via communicatie@ovam.be.
Er is ook een lijst met veel gestelde vragen opgesteld: de FAQ Nieuwe sorteerverplichting bedrijven: keukenafval en etensresten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Astrid De Man.
Team pers & communicatie
- Adres
- Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid - Telefoon
- 015284140