Sorteerverplichting voor keukenafval en etensresten
Serveert u warme maaltijden? Dit verwachten we concreet van u!
De ‘verplichting’ om keukenafval en etensresten selectief in te zamelen, geldt vanaf 2021 voor bepaalde organisaties die minstens één keer per week warme maaltijden bereiden of serveren. Valt uw organisatie binnen een van de onderstaande categorieën? En hebt u véél keukenafval en etensresten? Ontdek dan snel onze informatie op maat en help mee!
Mee sorteren?
Dat gaat makkelijk in 1, 2, 3!
Sorteren is vanaf 2021 verplicht en bij een inspectie riskeert u een boete. Maar het is ook gewoon een verstandige en voordelige keuze. Uw afvalverzamelaar bekijkt samen met u hoe u dit het best aanpakt. Maar we vatten het even samen …
Stap 1
Verzamel keukenafval en etensresten in een aparte container.
- Neem contact op met uw gemeente of met uw private inzamelaar voor een geschikte afzet- of rolcontainer om uw keukenafval en etensresten in te verzamelen.
- Zorg voor goede afvalbakken op de werkplek, in de eetplaats en de keuken waarin uw mensen hun keukenafval en etensresten kunnen gooien. Neem hiervoor contact op met uw inzamelaar of uw gemeente, of koop zelf afvalbakken.
Stap 2
Klaar!
Er biogas en compost van maken, daar zorgen wij wel voor.
Wist u trouwens … |
Maak er vandaag nog samen werk van! Contacteer uw afvalinzamelaar >>
Uw container staat klaar? Kijk wat hij lust en wat liever niet! Juist sorteren is biogas en compost produceren. Dus willen we zeker zijn dat alleen de geschikte afvalstromen in uw container terechtkomen. Wat verstaan we onder keukenafval en etensresten en wat hoort er niet in? Kijk zelf:
Waarom keukenafval en etensresten sorteren? Omdat het samen werkt.
Als we samen ons keukenafval en etensresten inzamelen, heeft dat alleen maar voordelen voor u, uw organisatie en ons milieu.
1. We verminderen de hoeveelheid restafval
Vandaag zit er nog te veel keukenafval en etensresten in het restafval van bedrijven. Dit betekent dat er bruikbaar afval (voor groene energie en compost) verdwijnt in de verbrandingsovens. Met een aparte inzameling willen we dit vermijden.
2. We produceren méér biogas en compost
Door vergisting van keukenafval en etensresten produceren we biogas. Dit kunnen we omzetten in warmte of elektriciteit. Of we kunnen het opwerken tot aardgas en leveren aan het aardgas- en elektriciteitsnet.
Een restproduct van biogasproductie is digestaat of ‘compost’. Het bevat water, levende en dode organismen, mineralen en niet-vergiste mestfractie. Compost stimuleert het bodemleven, verbetert de bodemstructuur en zorgt voor minder bodemerosie.
Hoe kan het nog beter?
Om het milieu nog minder te belasten, produceren we best zo weinig mogelijk voedselafval. Zorg er dus voor dat u voedselafval vermijdt. Lees hier hoe u als professional in verschillende sectoren aan de slag gaat met initiatieven tegen voedselverlies. En neem zeker ook een kijkje op Cirkeltips voor de optimalisatie van uw afval- en materialenbeheer.
Om keukenafval en etensresten selectief in te zamelen, rekent OVAM vooral op u. U krijgt er dan ook heel wat voor terug: minder afval, groene energie, meer compost en een gezondere bodem … En voor de ophaling en verwerking? Daarvoor doen we een beroep op onze partners.
Want werk maken van een leefbaarder Vlaanderen? Da’s een zaak van iedereen! |
Informatie op maat voor
Voor wie geldt de nieuwe sorteerverplichting sinds 1 januari 2021?Bedrijven waar regelmatig en minstens éénmaal per week warme maaltijden worden geserveerd of bereid:
|
Opgelet!
Team Bio
- Adres
- Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid