Kwitten in het gezin

Wasbare luiers

Met kwitluiers zet je wekelijks 1 hele zak restafval minder buiten. Da’s prettig voor de billen van je baby, het milieu én je portemonnee.
Dus ga jij ervoor? Het is een stuk makkelijker dan je zou denken!

Goed voor je baby

Met KWITluiers voelt je baby snel nattigheid en gaat dus vlot op het potje. Die wasbare luiers zijn ook al lang niet meer de doeken met spelden die we ooit gebruikten. Je baby kan genieten in comfortabele, hippe en duurzame luiers.

Bij Kind en Gezin lees je alvast wat extra tips om meteen aan de slag te gaan.
 

Goed voor het milieu

Kiezen voor herbruikbare luiers betekent minder afval!
In Vlaanderen is ruim 12% van ons afval zogenaamd ‘hygiënisch’ materiaal. Dat is goed voor 115 miljoen kilogram afval dat we verbranden. Een deel van dat afval kunnen we makkelijk vermijden.

Een keuze voor wasbare luiers vermindert je CO2-voetafdruk. Voor de productie van wegwerpluiers zijn veel grondstoffen nodig. Een wegwerpluier bevat meer dan 20 verschillende materialen (vooral kunststofffen) die vaak gemaakt worden met fossiele grondstoffen. Tot op vandaag kunnen we de materialen in de wegwerpluiers ook nog niet recycleren. 

Ook wasbare luiers hebben uiteraard een milieuimpact. Bewust kiezen voor biologische katoen, hennep of bamboe, wassen op lage temperatuur en aan de draad drogen, houden de milieuimpact van wasbare luiers extra laag. 

Wil je meer weten over de milieubelasting van wasbare en wegwerpluiers? Lees het op onze pagina op ovam.vlaanderen.be

Goed voor je portemonnee

400 euro! Zoveel geld kan je voor één kind besparen door te kiezen voor wasbare luiers. Bij de start en een eerste kind moet je als ouder wel even investeren. Maar die investering loont. Je nieuwe wasbare luiers kan je niet alleen voor dat eerste kind hergebruiken. De meeste wasbare luiers zijn ook voor je volgende kinderen nog prima. En ook je vrienden en familie nemen zeker graag een pakketje van je over.

Ook jij kan de kost bij de start natuurlijk beperken door bij vrienden, familie of gewoon online op zoek te gaan naar tweedehands luiers. Zeker voor de kleinste maatje die je kort na de geboorte gebruikt, kan dat een slim idee zijn.