Ga terug

OVAM lanceert projectoproep voor lokale besturen om in 2024 werk te maken van 30% minder voedselafval

Nieuwsbericht · May 14, 2024 12:59:00 PM
Voedselverlies projectoproep

Voedsel gooi je niet weg, daar zijn velen het over eens. En toch gooien de Vlaamse gezinnen jaarlijks 175.498 ton aan eetbare voedselresten in de vuilnisbak. Aangezien bij huishoudens de grootste hoeveelheid voedselafval in het restafval wordt vastgesteld in Vlaanderen, kan daar de grootste impact gecreëerd worden. 

De doelstelling 30% minder voedselafval in het Actieplan voedselverlies en Biomassa(rest)stromen Circulair 2021-2025 is duidelijk. Ook Europa vraagt aan elke lidstaat om werk te maken van die 30% minder. Om hier iets aan te doen zet de OVAM in op bewustwording en actie. De Vlaamse minister van Omgeving heeft het MB van 15 maart 2023 gewijzigd waardoor de OVAM preventieprojecten van lokale besturen kan subsidiëren in 2024.

De OVAM lanceert daarom een oproep richting lokale besturen om projecten in te dienen die preventiemaatregelen rond voedselverlies ondersteunen. Belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor een subsidie is dat het over een participatieproject gaat, waarin lokale besturen samen met hun inwoners de strijd tegen voedselverlies aangaan. 

Op de website van De Kostwinners (het Vlaams verbond van organisaties die hun krachten bundelen in de strijd tegen voedselverlies) staat heel wat inspiratie van lokale besturen die nu al samen met hun inwoners de uitdaging om minder voedsel weg te gooien, aangaan. 

Alle informatie en het aanvraagformulier vindt u hier. Het aanvraagformulier kan ingediend worden vanaf 24 mei 2024.

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140