Het individueel afvalbeheersplan is in eerste instantie bedoeld voor grote, professionele toestellen die eigendom blijven van de producent. Van deze toestellen is het de bedoeling dat ze na gebruik allemaal teruggenomen worden door de producent en dus niet terecht komen in de collectieve systemen van Recupel of PV Cycle. De producent betaalt geen bijdrage aan het collecrief systeem, maar financiert en beheert de inzameling, verwerking en rapportering van zijn afgedankte EEA volledig zelf. Een door de OVAM goedgekeurd individueel afvalbeheersplan geldt enkel voor de apparaten die in het Vlaams Gewest op de markt gebracht worden. Producenten die opteren voor een individuele verantwoordelijkheid moeten zich in alle gewesten in orde stellen, waar ze de apparaten op de markt willen brengen. Dit in tegenstelling tot een aansluiting bij een beheersorganisme, die voor het hele land geldt. Tot slot: aangezien een individueel afvalbeheerplan een hoge administratieve last meebrengt voor zowel de bedrijven als de overheden, raadt de OVAM af om aanvragen voor individuele afvalbeheersplannen in te dienen voor huishoudelijke apparaten, waarvoor al een collectief systeem bestaat.
Hoe een individueel plan aanvragen / inhoud van het plan
Naast een aantal identificatiegegevens moet het plan omschrijven over welke producten het precies gaat. Daarnaast hoe u de aanvaardingsplicht nakomt, wat u met de door u ingezamelde afvalstoffen aanvangt en hoe u voorkomt dat uw apparaten in het collectief systeem terecht komen. U omschrijft ook hoe u dit zal financieren voor de geldigheidsperiode van het plan. Een precieze omschrijving hoe kan voldaan worden aan de aanvaardingsplicht vindt u in het
VLAREMA onderafdeling 3.2.1.. De minimale vereisten voor het individueel afvalbeheersplan worden omschreven in het
VLAREMA Onderafdeling 3.2.3. De specifieke bepalingen voor afgedankte EEA en zonnepanelen vindt u in het
VLAREMA onderafdeling 3.4.4.1.
Wat moet ik rapporteren aan wie?
Als u beschikt over een goedgekeurd individueel afvalbeheersplan, dan dient u jaarlijks een jaarrapport in bij de OVAM. Als producent bent u bovendien verplicht jaarlijks te rapporteren in BeWeee. In BeWeee rapporteert u jaarlijks voor 1 juli hoeveel EEA u het voorgaande jaar op de markt bracht, hoeveel afgedankte apparaten werden teruggenomen, welke bestemming deze apparaten kregen en wat de verwerkingsresultaten zijn. De gerapporteerde cijfers moeten ook geverifieerd worden door een onafhankelijke keuringsinstelling geaccrediteerd volgens ISO17020.