Wat doen we?

Recyclage, een troef voor Vlaanderen

Ontdek hoe recyclage bijdraagt tot een circulair Vlaanderen en zowel op ecologisch als economisch vlak voordelen biedt.

Minder afval in de verbrandingsoven, meer afval naar recyclage


In een circulaire economie willen we alles wat van waarde is, waardevol houden. De grondstoffen die we gebruiken, willen we zo min mogelijk verloren laten gaan. Daarom streven we in Vlaanderen naar minder afval in de verbrandingsinstallatie. Dit ‘afval’ bevat immers nog tal van waardevolle grondstoffen en heeft dus meer potentieel dan louter energie opwekken: we kunnen het via recyclageprocessen een nieuw hoogwaardig leven geven. 
vuilnisophaler
recyclage

Preventie van afval voorop


In een circulair Vlaanderen gaan we spaarzaam om met grondstoffen. Afval willen we zo veel mogelijk voorkomen, want dat levert immers de meeste milieuwinst op. Kunnen we afval niet voorkomen, dan gaan we het recycleren. Zo hoogwaardig mogelijk. Zo kunnen gerecycleerde grondstoffen terug als volwaardige grondstof met dezelfde kwaliteit als voorheen worden ingezet en zijn er geen of minder nieuw ontgonnen grondstoffen nodig voor een nieuwe productie. Voordelig voor het milieu en voor de economie.

Voordelen van recyclage op een rijtje


Recyclage brengt tal van voordelen met zich mee, zowel voor het milieu als voor de economie.
  1.  Afval recycleren in plaats van verbranden, betekent minder milieuschadelijke effecten en minder CO2-uitstoot.
  2. Niemand wil echt een verbrandingsinstallatie in zijn achtertuin.
  3. Door hoogwaardige recyclage hebben we minder nieuwe grondstoffen nodig. Goed voor het milieu, en het maakt een regio als Vlaanderen, waar natuurlijke hulpbronnen schaars zijn, minder afhankelijk van buitenlandse grondstoffenimport.
  4. Een groeiende recyclagesector staat ook voor extra werkgelegenheid en innovatie in Vlaanderen. 
Recyclage, vier troeven voor Vlaanderen
recyclage textiel Purfi

Vlaanderen als Europese koploper


In Vlaanderen krijgt twee derde van het bedrijfsafval een tweede leven. Met deze cijfers en die van huishoudelijk afval is Vlaanderen een Europese koploper en komen we al aardig in de buurt van de Europese doelstelling voor 2030. Dat neemt niet weg dat we ambitie willen blijven tonen. Tegen 2030 willen we de hoeveelheid huishoudelijk afval terugdringen tot 100 kg/pp en de hoeveelheid bedrijfsrestafval met nog eens 30% reduceren. 
 

Voorbeelden uit de praktijk


De Vlaamse recyclage-industrie is erg innovatief en internationaal gerenommeerd. Steeds meer bedrijven passen circulaire principes toe om afval te verminderen of gebruikte grondstoffen hoogwaardig te recycleren zodat ze opnieuw inzetbaar worden. 

Zo gebeurt het in de praktijk:
Texteil recyclage