Multilaterale en bilaterale samenwerking

Samenwerking binnen Europese en internationale netwerken en fora

European Circular Economy Stakeholder Platform – Lid Coördinatiegroep

De OVAM maakt deel uit van de 24-koppige Coördinatiegroep van het Europese Circulaire Economie Stakeholderplatform (ECESP). De leden van deze groep geven sturing en zijn de ambassadeurs van het stakeholdersplatform dat de uitwisseling opzet van goede voorbeelden en expertise rond circulaire economie in Europa, kennis deelt, dialoog opzet en een jaarlijkse Stakeholderconferentie organiseert. Dit gebeurt onder leiding van de Europese Commissie en het Europees Economisch en Sociaal Comité.  

EU Platform on Food Losses and Food Waste – National Focal Point

Het EU Platform on Food Losses and Food Waste werd in 2016 door de Europese Commissie opgericht om de verwezenlijking van de SDG 12.3-doelstelling inzake voedselverspilling te ondersteunen en de bijdrage van alle actoren te maximaliseren. EU-instellingen, deskundigen uit de EU-landen en relevante belanghebbenden komen er samen. Het Platform wil alle actoren ondersteunen bij:  

  • het definiëren van maatregelen die nodig zijn om voedselverspilling te voorkomen; 
  • het uitwisselen van beste praktijken; 
  • het evalueren van de geboekte vooruitgang in de loop van de tijd.  

De OVAM vertegenwoordigt België in dit Platform. Het stelt ons in staat goede beleidspraktijken uit België uit te dragen en ons eigen beleid te inspireren.  

European Plastics Pact

Het Europese Kunststoffenpact heeft als doel overheden en koplopers samen te brengen om de overgang naar een Europese circulaire kunststofeconomie te versnellen. Naast de OVAM, ondertekenden ook 80 andere regio’s, lidstaten, ngo’s en bedrijven het pact. De OVAM engageert zich in  twee van vijf opgerichte werkgroepen, namelijk de werkgroepen rond het verantwoordelijk gebruik van kunststoffen en het gebruik van gerecycleerde kunststoffen.

Benelux-Unie en circulaire economie

De Benelux is een intergouvernementeel samenwerkingsverband tussen België, Nederland en Luxemburg en beoogt een intensieve samenwerking tussen deze landen.  Om de transitie naar een circulaire economie in de Benelux-landen te versnellen, neemt de OVAM deel aan de ambtelijke Benelux-werkgroep rond circulaire economie, waar in eerste instantie kennisuitwisseling centraal staat. 

OESO Werkgroep Hulpbronnenproductiviteit en afval – lid Bureau

De OVAM vertegenwoordigt België in de Werkgroep Hulpbronnenproductiviteit en Afval (WPRPW) van de OESO en is lid van het Bureau van de WPRPW. De OESO pakt de meest uitdagende problemen inzake het beheer van hulpbronnen aan. Dit doet ze door het duurzaam gebruik van materialen te promoten om hun negatieve milieu-impact te verminderen, en door efficiënt gebruik van hulpbronnen en de overgang naar een circulaire economie aan te moedigen.  

De lidstaten van de OESO delen wettelijke instrumenten die moeten zorgen voor een milieuvriendelijk beheer van afval in alle lidstaten van de OESO. Ook in de werkgroep milieu-indicatoren is de OVAM actief.

UNEP International Resource Panel – lid Stuurgroep

De OVAM vertegenwoordigt België in de stuurgroep van het International Resource Panel (IRP). Het IRP werd in 2007 gelanceerd door het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om de kennis op te bouwen en te delen die nodig is om ons gebruik van hulpbronnen wereldwijd te verbeteren. Het doel van het panel is om ons weg te leiden van overconsumptie, verspilling en ecologische schade naar een meer welvarende en duurzame toekomst.   

EMCONSOIL netwerk

Om de problematiek van nieuwe polluenten vanuit een gezamenlijk internationaal perspectief te kunnen aanpakken, startte de OVAM een internationaal multi-stakeholder netwerk EmConSoil, ‘Challenges for emerging soil contaminant governance & policy’.  Het doel is kennis uit te wisselen, strategieën en beleid te ontwikkelen, de bewustwording te vergroten en de samenwerking tussen alle belanghebbenden te intensiveren. Dit zal gebeuren door het delen van informatie via een nieuwsbrief, via de website, en conferenties zoals de jaarlijkse ENSOr workshop (Emerging policy challenges on New SOil contaminants), workshops, ... 

PARC

PARC is het nieuwe Europese partnerschap voor de risicobeoordeling van PFAS en andere hormoonverstorende stoffen, gestart in 2022. Een tweehonderdtal nationale en Europese agentschappen voor gezondheid en veiligheid en onderzoeksorganisaties werken er samen om onderzoek te bevorderen, kennis te delen en de beoordeling van chemische risico’s te verbeteren.

Zo dragen ze bij aan een gefundeerde EU-strategie voor duurzame chemische stoffen en helpen ze het pad naar zero pollution te effenen. Het partnerschap bouwt voort op het Europese programma over humane biomonitoring dat ten einde loopt, maar kijkt ook naar milieurisico’s. 

Meer info: Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals | Parc 
 

Team internationaal beheer