Duurzame biologische kringloop

VLACO

Vlaco behartigt al bijna 30 jaar het beleid en de belangen van de biologische kringloop in Vlaanderen. Vlaco verenigt zowel overheden (de OVAM en intercommunales) als bedrijven die organisch-biologisch afval verwerken


Thuiskringlopen  

GFT is Groente- Fruit- en Tuin afval uit huishoudens

Naast de kleine kringloop waarbij je keuken- en tuinresten zelf verwerkt, bestaat er in Vlaanderen ook een grote kringloop. De intercommunales organiseren samen met de Vlaamse gemeenten de selectieve inzameling van gft (groente-, fruit- en tuinafval) en/of groenafval (alleen tuinafval). In een groenregio organiseert de intercommunale, naast inzameling op het recyclagepark, ook ophaling van tuinafval aan huis.
In een gft-regio beschikken de inwoners ervan over een gft-container waarmee ook hun huishoudelijk keuken- en klein tuinafval wordt ingezameld. Dit wordt verwerkt tot compost in gft-installaties.

Wat mag erin?

Raadpleeg de sorteerwijzer van VLACO

Grote kringloop - Waar naar toe?

  • GFT uit huishoudens  groen of GFT-regio’s en met selectieve inzameling wordt meegegeven met de ophaling van de selectieve stromen. Dit vindt u terug op de website en afvalkalender van uw intercommunale of de milieudienst van uw gemeente. Als school produceert ook biologisch afval in grote of kleine hoeveelheden. De verplichtingen voor sortering en werking vallen onder bedrijfsaval. Alle informatie.
  • Kleine scholen met weinig afval kunnen soms samenwerking met hun intercommunale voor de inzameling en verwerking van hun afvalstromen.

Kleine kringloop – Waar naar toe?

  • Eerst preventie en voorkomen
  • Dan zelf mee aan de slag thuis en op school, in de keuken en de tuin.  

Wat gebeurt er met dit afval ?

  • De inzamelaar van uw gemeente laat dit verwerken bij professionele composterings- of vergistingsinstallaties. Afval wordt dan terug grondstof of energie voor andere schakels in de kringloop.
  • Geen inzameling in uw regio? Kijk bij VLACO thuiscomposteren om er zelf mee aan de slag te gaan.

Voedselverlies piramide.JPG
Vlaco helpt je om voedselverlies thuis aan te pakken. We baseren ons op de cascade van waardebehoud van voedsel, die gaat van meest wenselijke naar minst wenselijke trap. Voor elke trap bieden we een oplossing.

Kenniscentrum

De biologische kringloop sluiten is de core business van Vlaco. Samen met onze leden zet Vlaco hier volop op in. Of het nu groenafval, gft-afval of organisch-biologisch afval is, bij Vlaco zoeken ze steeds de meest duurzame en efficiënte verwerkingsmethode. Vlaco doet ook aan onderzoek en volgt beleid en wetgeving op Vlaams, federaal en Europees vlak.

Een groot deel van de vrij toegankelijke informatie is terug te vinden via het downloadcentrum.

Voedselverlies

Voedselverlies voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom zet Vlaco er integraal op in. Voorkomen is altijd de eerste stap in onze voedselverlies-cascade!

Inspiratie en informatie >>

Voedselverlies beperken

Wat is voedselverlies?  Alle voeding die voor de mens bestemd was en niet door de mens geconsumeerd werd, rekenen we onder voedselverlies.

Ontdek er meer over >>

Kringlopen doen we samen

Particulieren kunnen thuis de biologische kringloop sluiten. Tuinresten en keukenafval zijn bouwstenen in de kringlooptuin.
Vlaco promoot het thuiskringlopen via thuiscomposteren, beperken voedselverlies, houden van kippen, gebruik van compost, enz. Samen met de intercommunales leidt Vlaco vrijwilligers op, die op hun beurt de kringloopboodschap verspreiden. Vlaco vzw organiseert met gemeenten en intercommunales vormingen over thuiskringlopen voor iedereen.