Batterijen en accu's

Waar naartoe met afgedankte batterijen en accu’s?

Afgedankte batterijen en accu’s horen niet thuis bij het restafval. Ze bevatten stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, bijvoorbeeld zware metalen zoals kwik, lood, cadmium, kobalt en koper. U moet de gevaarlijke afvalstoffen selectief inzamelen.


Waar zamelt u oude batterijen veilig in?

Bewaar uw afgedankte batterijen en accu’s apart en bij voorkeur in een zakje of doosje van Bebat, het bedrijf verantwoordelijk voor de inzameling van batterijen in België. Breng ze regelmatig naar één van de 24 000 inzamelpunten:

 • in de winkel
  Alle winkeliers die batterijen en accu's verkopen zijn verplicht om afgedankte batterijen en accu's gratis te aanvaarden. U vindt Bebat-inzamelrecipiënten in onder andere supermarkten, juwelierszaken, fotowinkels, doe-het-zelfzaken, speelgoedwinkels, apothekers en elektrowinkels.

 • in het recyclagepark
  Particulieren kunnen in het recyclagepark hun afgedankte batterijen gratis afgeven. Grotere batterijen en accu’s zoals fietsbatterijen deponeert u op het recyclagepark rechtstreeks in een Bebat-ton.

Bebat zamelt bijna alle afgedankte batterijen gratis in en organiseert acties in scholen, verenigingen en publieke en private instellingen. Scholen mogen alleen batterijen voor huishoudelijk gebruik inzamelen. Bedrijven kunnen daar dus niet met hun batterijen terecht.
Bedrijven moeten bovendien aantonen dat ze batterijen op een correcte manier hebben afgedankt op basis van een attest. Dat krijgen ze als een registreerde inzamelaar, handelaar of makelaar de batterijen ophaalt en vervoert naar een vergunde verwerker.

Hoe verloopt de recyclage?

Geregistreerde inzamelaars halen in opdracht van Bebat regelmatig de afgedankte batterijen en accu's op. Daarna worden ze gesorteerd en overgebracht naar gespecialiseerde, vergunde verwerkers om de metalen en andere bestanddelen te recycleren.
De OVAM volgt en controleert het inzamel- en recyclagesysteem van Bebat.

Enkele weetjes

 • Elke Belg koopt gemiddeld 22 draagbare batterijen en accu's per jaar, waarvan 15 los in de winkel en 7 ingebouwd in een toestel.

 • Elk gezin heeft gemiddeld 131 batterijen en accu's in huis (gebruikt, nieuw en in gebruik), waarvan 84 in apparaten en 47 als losse batterijen.

 • 84 % van de Belgen brengt zijn gebruikte batterijen regelmatig naar een inzamelpunt.

 • Uit huisvuilanalyses blijkt dat Belgen nog 10 tot 12 % van hun batterijen bij het huisvuil gooien. 88 tot 90 % van de afgedankte batterijen worden selectief ingezameld.

 • Belgisch huisvuil bevat maximaal één batterij per 100 kg huisvuil.

Bebat verzamelt elk jaar ongeveer 3,4 miljoen kilogram afgedankte batterijen en accu's, goed voor ongeveer 67 % van alle batterijen en accu’s die jaarlijks op de markt komen. België behoort zo tot de absolute wereldtop op het vlak van inzameling en recyclage van batterijen.


Team Productketens - Batterijen