Ontdek de Green Deal Anders Verpakt

Fysieke eigenschappen van herbruikbare verpakkingen

Verpakkingen vervullen meerdere functies: zo kunnen ze onder meer zorgen voor een beter transport en opslag door bijvoorbeeld de stapelbaarheid; ze worden gebruikt voor allerhande communicatie richting de klant of gebruiker van de inhoud; verpakkingen beschermen de inhoud en kunnen een betere hygiëne garanderen. Bij beperkt houdbare producten kunnen ze de houdbaarheid verlengen of koeling garanderen.  

Hier is niet steeds een eenmalige verpakking voor nodig. 
We bekijken voor welke producten en op welke manier een herbruikbare verpakking de functies van een eenmalige verpakking kan overnemen. We gaan ook dieper in op de bijkomende noden van herbruikbare verpakkingen om een maximaal hergebruik te kunnen garanderen (kwaliteit, standaarden voor het garanderen van schaalgrootte en inwisselbaarheid, …) en vaak ook een industrieel wasproces te kunnen doorstaan. Ook branding moet mogelijk blijven. 

Herbruikbare verpakkingen worden ook ooit afval. De verpakking moet zo ontworpen worden dat ze zo lang mogelijk gebruikt kan worden en dat bij end-of-life ook een hoogwaardige recyclage mogelijk is.