Ondersteuning en tools

24 ontwerprichtlijnen veranderingsgericht bouwen

Deze ontwerprichtlijnen vormen een goede basis voor architect, opdrachtgever en aannemer om in dialoog te zoeken naar veranderingsgerichte bouwoplossingen.


De fiches tonen het belang van veranderingsgericht bouwen, geven aan hoe ontwerpers veranderingsgericht bouwen kunnen integreren in het ontwerp en tonen welke oplossingen er al bestaan in de huidige bouwpraktijk.

Om veranderingsgericht bouwen al vanaf de eerste bouwontwerpfase te implementeren, stelde de OVAM in 2015, 23 algemene ontwerprichtlijnen op, in samenwerking met VUB, VITO en KU Leuven en enkele architectenbureaus.

Eind 2016 vulde CERAA deze fiches aan met gezondheidsaspecten die belangrijk zijn als we willen evolueren naar een veranderingsgericht én gezond gebouwpatrimonium. Er kwam ook een extra fiche ‘ventilatie’ bij met als centrale vraag: hoe veranderingsgericht is een ventilatiesysteem bij toekomstige functiewijziging?

In de PDF-publicatie kunt u met doorklikbare links navigeren naar de gewenste infofiche. Via de 'top'-knop onderaan de fiche keert u terug naar het globale overzicht.

Team bouw