Veroudering en verwering
Recent onderzoek toont aan dat de schadelijke asbestvezels in golfplaten en leien al na twintig jaar in de omgeving kunnen vrijkomen. Dat komt door veroudering en verwering van het materiaal, zowel aan de buiten- als aan de binnenzijde.
Dakbekleding verweert doorgaans sneller dan gevelbekleding. Gevelbekleding wordt immers minder blootgesteld aan regen en wind. Asbestcementen golfplaten zijn zelden gecoat. Ze zijn ook minder stevig dan leien. Daardoor verweren ze sneller.
Verwering buitenzijde
Als de buitenzijde van een asbesthoudende dak- of gevelbekleding verweert, kunnen vrije asbestvezels voorkomen op verschillende plaatsen rondom uw woning. Bijvoorbeeld:
- in de omgevingslucht: Nederland telt gemiddeld 35 asbestvezels per kubieke meter lucht. Voor Vlaanderen bestaan er geen recente metingen, maar de concentraties zouden minstens gelijkaardig zijn.
- in de dakgoot of op een plat dak: afstromend regenwater neemt asbestvezels mee via de dakgoot of via de overloop van een plat dak. Het opgedroogde slib en het mos dat achterblijft, kan erg veel asbestvezels bevatten.
- in de regenwaterput, de afvoer of de riolering: elke regenbui zorgt voor een nieuwe aanvoer van asbestvezels die terechtkomen in de regenwaterput, de afvoer of de riolering. Vooral in de onderste waterlaag en in het slib neemt de concentratie aan asbestvezels alsmaar toe.
- in de afdruipzone op de bodem: waar geen dakgoot aanwezig is, komt regenwater met asbestvezels rechtstreeks op de bodem terecht.
Is het oppervlak van uw leien of golfplaten nog glad? En groeit er geen mos op? Dan is het asbestcement nog in goede staat. Meestal geldt dat alleen voor een recente en gecoate bekleding, minder dan 20 jaar oud, die niet sterk wordt blootgesteld aan weer en wind.
Om de toestand van uw asbestcementen dak of gevel objectief te bepalen, kunt u een expert inschakelen. Die kan de verwering visueel beoordelen of een kleefstaal laten analyseren door een erkend asbestlabo.
Verwering binnenzijde
Ook de binnenzijde van een dak- of gevelbekleding in asbestcement kan na verloop van tijd verweren. Dat komt bijvoorbeeld door:
- het bewegen of trillen van het dakgebinte, bijvoorbeeld door hoge of lage temperaturen of door zwaar verkeer;
- luchtverwarmingsstromen in werkplaatsen;
- mestdampen in stallen.
De vrijgekomen asbestvezels kunnen achterblijven op de onderliggende isolatie, het dakgebinte, de vloer of het aanwezige materieel. Asbestcementen golfplaten op een metalen dakstructuur zijn het gevoeligst voor verwering omdat die structuur door temperatuurverschillen uitzet en weer inkrimpt.
Verwering aan de binnenzijde van asbestcementen leien of golfplaten is moeilijk te herkennen. Om zeker te zijn laat u best het stof onder de bekleding analyseren door een erkend asbestlabo.