Asbest en uw gezondheid

Asbestziektes

Het inademen van asbestvezels kan verschillende ziektes veroorzaken, vooral in de longen en de luchtwegen.


Mesothelioom

Een mesothelioom is een kwaadaardige  tumor aan het borst- of buikvlies. De ziekte wordt bijna altijd door asbest veroorzaakt, er is geen verband met roken. Het duurt gemiddeld zo’n veertig jaar voor de blootstelling aan asbestvezels een mesothelioom uitlokt. Er bestaat voorlopig nog geen genezende behandeling. Wie getroffen is door de ziekte, overlijdt meestal binnen de twee jaar na de diagnose.

Asbestose

Asbestose is een aandoening waarbij er littekenweefsel ontstaat in de longen. Een patiënt met asbestose ervaart ademhalingsmoeilijkheden en is gevoeliger voor infecties. De ziekte treft vooral mensen die voor hun beroep in contact komen of kwamen met asbest, doorgaans zo’n tien à twintig jaar na de blootstelling. Er worden in België nog maar weinig nieuwe diagnoses van asbestose gesteld.

Pleurale plaques

Pleurale plaques zijn verdikkingen van het borstvlies die kunnen verkalken. De aandoening ontstaat zo’n vijftien à twintig jaar na de blootstelling aan asbestvezels, enkel bij mensen die voor hun beroep met asbest in aanraking kwamen. Wie pleurale plaques heeft, merkt daar bijna nooit iets van.

Longkanker

Longkanker wordt vooral veroorzaakt door roken. Maar (passieve) rokers die ook asbestvezels hebben ingeademd, lopen nog een groter risico om de aandoening te krijgen. Het duurt doorgaans tien à twintig jaar – of langer – voor sigarettenrook en asbest longkanker veroorzaken.

Strottenhoofd- en eierstokkanker

Zowel strottenhoofdkanker als eierstokkanker kan veroorzaakt worden door asbest.

Wil je meer info over deze ziektes?   Neem dan contact op met uw huisarts of de medische milieudeskundige in uw regio.

Team asbestafbouw