Gebruik van bodemmaterialen (grondverzet)

Hoe ga ik om met PFAS bij grondverzet?


Omzendbrief onderbouwing toetsingswaarden voor het gebruik van PFAS-houdende bodemmaterialen


De Omzendbrief ‘Omzendbrief over de onderbouwing van toetsingswaarden voor het gebruik van PFAS-houdende bodemmaterialen’ is op 20 juni 2025 door de Omgevingsminister voor aktename aan de Vlaamse Regering meegedeeld. De omzendbrief is gericht aan de erkende bodembeheerorganisaties, de erkende tussentijdse opslagplaatsen, erkende grondreinigingscentra en erkende inrichtingen voor opslag en behandeling van bagger- en ruimingsspecie.  De omzendbrief geeft duiding voor de onderbouwing van toetsingswaarden voor PFOS, PFOA en de som PFAS voor gebruik van bodemmaterialen en richtlijnen voor de beoordeling van deze toetsingswaarden. De systematiek uit het VLAREBO wordt niet verlaten, maar op wetenschappelijk onderbouwde wijze concreet ingevuld. Deze stoffen blijven niet-genormeerde parameters omdat hiervoor in VLAREBO geen bodemsaneringsnormen of waarden vrij gebruik zijn vastgelegd. 

Met de omzendbrief reikt de Vlaamse regering richtlijnen aan voor de beoordeling van de voorwaarden voor het gebruik van PFAS-houdende bodemmaterialen conform de bepalingen van VLAREBO, hoofdstuk 13 (o.m. bij de beoordeling van technische verslagen en de aanvragen tot grondverzettoelating). Niet enkel de erkende bodembeheerorganisaties, erkende tussentijdse opslagplaatsen, erkende grondreinigingscentra en erkende inrichtingen voor opslag en behandeling van bagger- en ruimingsspecie maar ook de erkende bodemsaneringsdeskundigen kunnen dit kader hanteren om weloverwogen beslissingen te nemen bij de beoordeling van de PFAS-analyses die zijn opgenomen in de technische verslagen. 

De mededeling aan de Vlaamse regering en de omzendbrief kun je raadplagen onder de beslissingen van de Vlaamse Regering Toetsingswaarden PFAS-houdende bodemmaterialen | Vlaanderen.be

Bodembeheer