Vlaanderen als recyclagehub

Eerste call - de resultaten


Tijdens de eerste call, die de OVAM eind oktober 2021 lanceerde, werden er in totaal er achttien projecten ingediend, waarvan er dertien in aanmerking kwamen voor financiële steun. Op 1 april 2022 selecteerde de Vlaamse Regering zes projecten voor een subsidie van in totaal vijftien miljoen euro. De geselecteerde projecten tonen aan dat er in Vlaanderen diverse opportuniteiten zijn om in te zetten op recyclage. 

1)     Indaver’s Plastics2Chemicals (P2C) is een geavanceerde recyclagetechnologie gebaseerd op thermische depolymerisatie. Door verhitting wordt plastic afval (PS en PO) omgezet tot een mengsel van chemische bouwstenen. Een doorgedreven distillatie laat toe om deze bouwstenen op te zuiveren tot pure kwaliteit. 

2)    Laupat Pyrum Antwerp zal investeren in de een full scale gecombineerde versnipperaar en pyrolysereactor voor verwerking van versleten autobanden. Hiermee kunnen nieuwe grondstoffen geproduceerd worden voor de (petro)chemische industrie (pyrolyseolie), voor de automotive & inktindustrie (carbon black), en voor de staal- en textielindustrie.

3)    RetourMatras in Oudsbergen, een Nederlands bedrijf actief in matrasrecyclage, heeft een zelfontwikkelde technologie van bijna volledig geautomatiseerde matrasontmanteling. Daarmee worden minstens 85 % van de afgedankte materialen gerecycleerd. Het bedrijf zal nu ook een moderne ontmantelingsfabriek voor matrassen en een productiefaciliteit voor repolyol in Vlaanderen bouwen.

4)    Trinseo investeert in Tessenderlo in een commerciële PS depolymerisatie fabriek. De innovatieve ontwikkelde wervelbed technologie moet het mogelijk maken om post consument PS-afval te valoriseren tot zijn ‘oorspronkelijke vorm’ als styreen monomeer, dat vervolgens kan worden gebruikt voor de productie van hoogwaardig polystyreen voor tal van toepassingen, waaronder voedselverpakkingen.

5)    IGEAN wil op haar site in Brecht een doorgedreven nabehandeling van het digestaat d.m.v. een natte wassing installeren, zodat ze de verschillende recycleerbare fracties ((micro)plastics, steen, metaal) selectief van de organische stroom kunnen scheiden en zuiverder kunnen uitsorteren. De afnemers kunnen de afzonderlijke fracties vervolgens inzetten als grondstof.

6)    Door de shift in de automobielsector naar elektrische wagens daalt de vraag naar secundair gerecycleerde aluminium en stijgt de vraag naar specifieke lichte aluminiumkneedlegeringen. Daarnaast komen de primaire smelters ook onder druk te staan met opgelegd CO2-emissienormen en de beperkte toegang tot legeringselementen. Naar aanleiding hiervan zal Galloo in Menen investeren in een installatie die het mogelijk maakt om lichte aluminiumlegeringen van elkaar te scheiden.
 

Recyclagehub

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
E-mail
recyclagehub@ovam.be