Studies & cijfers zwerfvuil

De fractietelling zwerfvuil: Welke producten vinden we terug in het Vlaamse zwerfvuil?

Met de fractietelling bepalen we de samenstelling van het zwerfvuil in Vlaanderen. Daarvoor meten we op meer dan 6500 locaties in Vlaanderen de aantallen, gewichten en volumes van de verschillende producten (of 'fracties') van het zwerfvuil. Met de resultaten kunnen we onze zwerfvuilaanpak verder scherpstellen en identificeren we de producenten van producten met een belangrijke impact.


De samenstelling van zwerfvuil

We hebben gegevens nodig over de samenstelling van zwerfvuil om het probleem grondig aan te kunnen pakken. Als we zien dat een bepaald product veel aanwezig is (in aantal, gewicht of volume), dan kunnen we er specifiek op inzetten. Verder kunnen we via de cijfers ook de producenten van de belangrijkste producten die in het zwerfvuil terechtkomen identificeren. Vanaf 2023 moeten zij namelijk instaan voor de zwerfvuilkosten die door hun producten veroorzaakt worden.

Een uitgebreid onderzoek

Om de samenstelling op een grondige manier in kaart te brengen moet een grootschalig onderzoek opgezet worden. Daarom lieten we metingen uitvoeren op een steekproef van meer dan 6500 punten over heel Vlaanderen. Deze punten lagen in allerhande omgevingen, zoals bv. in de buurt van een station, in een woonwijken of nabij de schoolpoort. Op die manier zijn we er zeker van dat de cijfers de gemiddelde samenstelling van het zwerfvuil in Vlaanderen perfect weergeven.

De resultaten

Als we de resultaten van de studie samenvatten, zien we dat voor de aantallen vooral peuken en kauwgom een belangrijk deel van het zwerfvuil uitmaken. Voor de volumes ligt het anders: daar zijn vooral de verpakkingen de boosdoeners. Voor de gewichten, tot slot, zien we de verpakkingen ook bovenaan het lijstje staan.

In het rapport van het onderzoek gaan we echter nog meer in detail: we meten namelijk 27 verschillende soorten zwerfvuilproducten. Producten zoals verpakkingen kunnen we daarom nog verder uitsplitsen in blikjes, plastic flessen, plastic dozen, papieren verpakkingen...

Het volledige rapport van het onderzoek kan u hieronder downloaden.

Zwerfvuilmonitoring

Hebt u een vraag over zwerfvuilmonitoring? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
E-mail
zwerfvuilmonitoring@ovam.be