Afval thuis sorteren

Groenafval en gft

Lees hier de sorteerregels voor groenafval en gft.


Wat hoort er bij de selectieve inzameling van groenafval?

Groenafval omvat snoeihout, grasmaaisel en bladeren.

Wat hoort er bij de selectieve inzameling van gft?

Groenten-, fruit- en tuinafval (gft) maakt een aanzienlijk deel uit van de totale hoeveelheid huisvuil.
Het omvat composteerbaar keukenafval en het gedeelte van het tuinafval dat bestaat uit het niet-houtig, fijn materiaal.
De sorteerregels voor gft vindt u in dit overzicht.

Wat doet u ermee?

Kringlooptuinieren waaronder thuiscomposteren

Wie een tuin heeft, kan tuinafval en gft thuis composteren. Thuiscomposteren is een vorm van kringlooptuinieren. Doet u dit op de juiste manier, dan bespaart u energie en verkleint u de afvalberg. Als beloning krijgt u gratis een goede bodemverbeteraar voor de tuin. Voor u eraan begint, lees zeker de tips op www.vlaco.be. Versnipperd snoeihout kunt u ook gebruiken in uw composthoop of als mulchmateriaal in uw tuin, mits voldaan is aan de voorwaarden van de omzendbrief.

Inzameling

Op welke wijze u deze fracties kan aanbieden, vindt u in de afvalkalender of sorteerwijzer van uw stad of gemeente. Een overzicht vindt u ook via Recycle!. Afhankelijk van de regio, zamelen gemeenten of afvalintercommunales gft- en/of groenafval apart in, voor afvoer naar een professionele composteringsinstallatie (al dan niet voorafgegaan door een voorvergisting). Een goede scheiding is wel noodzakelijk voor het verkrijgen van een goed eindproduct zoals compost.

Hout verbranden in open lucht

Bij het verbranden van hout komen fijn stof en andere schadelijke stoffen vrij. Lees zeker de reglementering en bijkomende tips.

Groenafval en gft-afval samengevat

Dit filmpje is opgenomen in het Nederlands. Er is ondertiteling voorzien in het Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Roemeens, Spaans, Turks of Urdu.

Team Bio