Tips voor een duurzaam event

Catering

Tips en praktijkvoorbeelden voor een duurzame catering op uw event

Maak duidelijke afspraken over duurzame catering

Maak afspraken met externen (sponsors, cateraars, verenigingen…) over de duurzaamheidsmaatregelen rond catering, afval en energie op uw evenement. Betrek ook horeca-uitbaters en ambulante verkopers op de toegangswegen naar de evenementenzone.
Voeg clausules toe in partnerovereenkomsten, laat een charter ondertekenen, vraag een milieuwaarborg, laat de afspraken opnemen in een politiereglement, verspreid een schriftelijke briefing, organiseer een fysieke/digitale infosessie … Kortom, zorg er voor dat de afspraken gekend en makkelijk raadpleegbaar zijn.
Beloon goede voorbeelden of extra inspanningen door deze standhouders extra in de kijker te plaatsen.

Enkele voorbeelden van gemaakte afspraken:

Hoe pakken deze organisatoren het aan? Lees hier enkele praktijkvoorbeelden. 

Duurzaam cateringmateriaal

Reduceer het verpakkingsafval van dranken

Reduceer het verpakkingsafval van voeding

  • Vermijd of verbied wegwerpmaterialen zoals plastic bordjes en bestek, aluminium of PS bakjes, papieren wikkels of dozen.
  • Gebruik geen kleinverpakkingen voor sauzen, suiker, melk en zout.
  • Verplicht of promoot eetbare verpakkingen of fingerfood: ijs op een hoorntje, croque monsieur uit het vuistje, vis of vlees op een broodje, slaatjes uit een koolblad.
  • Kies voor herbruikbaar cateringmateriaal uit porselein of glas en voor metalen bestek. Als dat onmogelijk is, kies dan voor kunststof.

Duurzame voeding

  • Vegetarisch/veganistisch: wist u dat de productie van 1 kg rundvlees 15.000 liter water vraagt? Bied daarom (uitsluitend) vegetarische/veganistische hapjes en maaltijden aan, zowel front- als backstage.

  • Lokaal en seizoensgebonden: het is verser, gevarieerder en goedkoper. De negatieve mobiliteitsimpact wordt gereduceerd en u ondersteunt de lokale economie.

  • Fair trade en biologisch: als lokaal niet mogelijk is, verzeker dan met fair trade een eerlijke verloning voor de producent in het land van herkomst. Met biologisch garandeert u bovendien (dieren)welzijn, natuurlijke bemesting en biodiversiteit.

Laat u inspireren door:

Voedseloverschotten

Vermijd voedselverspilling door op voorhand een goede inschatting van het verbruik te maken. Hou jaarlijks de voedselverliesposten bij en stem de inschatting hier op af. Heb je toch nog overschotten?

  • Verkoop nog eetbare overschotten aan de bezoekers tegen een verminderde prijs.
  • U kunt ze natuurlijk ook schenken aan een sociale instellingen in de buurt zoals een rusthuis of een daklozencentrum.  Spreek op voorhand af met dit centrum.
  • Niet herbruikbare of vervallen overschotten moet u correct inzamelen.  Hoe u dat doet, leest u op onze webpagina’s over de inzameling van keukenafval en etensresten. Informatie over de scheiding van biologisch/composteerbaar afval en pistes voor afvoer naar verwerkers vindt u op Vlaco.

Laat u inspireren door:

    


Groen Event