Tips voor een duurzaam event

Materialen

Tips voor evenementen: duurzaam aankopen van tenten, kledij, gadgets en goodiebags

Algemeen

Huur of leen
U vermijdt afval(kosten) en kan besparen op aankoop- en opslagplaatskosten. Leen uw eigen materialen ook uit aan andere initiatieven in de regio.

Tweedehands
Kringloopcentra en tweedehandskanalen bieden materialen en producten voor evenementen in huur of aankoop. U bespaart er bovendien heel wat centen mee uit. Omgekeerd, kan u zelf materialen of goederen na uw evenement laten ophalen door het kringloopcentrum of schenken aan een goed doel of vereniging uit de regio.

Duurzaam aankopen

Indien u nieuw aankoopt, kies dan voor:

  • herbruikbaar: let op gemakkelijk te demonteren en te vervangen onderdelen, losse modulaire elementen en/of herbruikbaar voor andere doeleinden, geen vermenging van grondstoffen en producten die herbruikbaarheid verminderen (lijmen, andere tussenstukken). Bijvoorbeeld herbruikbare tapijttegels (of indien eenmalig kies dan voor het GuT-keurmerk);
  • ecologisch: verf op waterbasis (acrylaatverf) of natuurverf;
  • gerecycleerd: schrijfpapier, toiletpapier, keukenrol en servetten;
  • recycleerbaar: kies voor producten die bij het ontwerp gemaakt worden met het oog op recyclage. Bijvoorbeeld draagtassen maken van oude vlaggen.

Gadgets, flyers en goodiebags

Vermijd stickers, draagtassen, staaltjes, proefmonsters en ander wegwerppromotiemateriaal. Ze worden vaak ongebruikt weggegooid en leveren heel wat overbodig afval op. Maak gebruik van een digitale goodiebag. Ecologisch en makkelijk in gebruik!
Wanneer uw sponsor toch echt een gadget wil geven of u wil een spreker bedanken, kies dan voor ecodesign, upcycling van materialen of tweedehands: nuttige, duurzame voorwerpen die vaak hergebruikt kunnen worden.

Vermijd flyers die vaak ongelezen bij het zwerfvuil belanden. Communiceer over andere evenementen via de app van uw event, een affichemuur of folderstand aan de inkom of de uitgang van uw evenement.

Tenten

  • huur tenten of cabines via gespecialiseerde firma’s;
  • hergebruik achtergelaten kampeermateriaal dmv een samenwerking met lokale verenigingen of de kringloopwinkel.

Kledij

Wanneer u kledij voor medewerkers aankoopt, kies dan voor fairtrade, biologisch, al dan niet gecertificeerd met een EU ecolabel. Vermijd data op crew t-shirts zodat ze telkens hergebruikt kunnen worden.

Communicatie

  • maximaal digitaal: maak maximaal gebruik van digitale aankondigingen en programma’s via nieuwsbrief, website, sociale media, LED-schermen, uw event applicatie, QR-codes, …;
  • beperk afdrukken: ga voor een minimum aan geprint materiaal. Het is naast ecologischer ook goedkoper. Kies als eerste optie voor gerecycleerd papier, als tweede optie voor FSC-gelabeld, chloorvrij papier. Eis een milieuvriendelijke drukinkt (op waterbasis), ga voor een kleiner formaat, bedrukking aan beide zijdes, kies voor een gerichte verspreiding en evalueer telkens de hoeveelheid drukwerk. Kies bij vlaggen en baches voor PVC-vrij, er komen bij de verbranding toxische stoffen vrij die erg schadelijk zijn!;
  • publiciteit via bestaande kanalen: voer publiciteit via bestaande pers en drukwerk, regionaal of lokaal, via verenigingen, gemeenten of provincies en scholen om extra occassioneel drukwerk en papierverbruik te vermijden;
  • signalisatie: wanneer u bewegwijzering, banners of panelen gebruikt, kies dan voor herbruikbare die u na het evenement terug wegneemt en bijhoudt voor een volgende editie. Voorbeelden zijn krijtbordjes, banners en baches zonder data en sponsors, wegwijzers uit afvalhout, … Werk hiervoor samen met een lokale vereniging, sociale werkplaats of repair café.

Nuttige linksGroen Event