Duurzaam met materialen en grondstoffen

MOS

MOS is een gezamenlijk initiatief van 7 partners: de Vlaamse overheid, de vijf Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.


MOS helpt leerkrachten en directies om van hun school een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken, samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school. MOS biedt trajectondersteuning en educatief materiaal voor verschillende graden van kleuter, lager en secundair onderwijs over verschillende onderwerpen en thema’s.

Aanbod en aanpak voor het hele schoolteam en leerlingen

Scholen die zich registreren op de ‘groene kaart’ van MOS (via de MOS website) worden een MOS-school. Vanaf dan maken ze deel uit van een groeiende community van 'duurzame scholen, straffe scholen'.
MOS geeft vrijheid en verantwoordelijkheid aan de school om te komen tot een maximaal draagvlak en een maximale verankering van duurzaamheid in de lessen, in het schoolbeleid en in de schoolcultuur.

De ‘Groene Vlag’ van Eco-Schools is het internationale label voor duurzame scholen. Eco-Schools is een programma van de FEE (Foundation for Environmental Education) en is ontwikkeld om de afspraken van de VN-conferentie ‘Environment and Development’ in 1992 na te komen.
Alle Eco-Schools beantwoorden wereldwijd aan dezelfde 7 criteria: de 7 succesfactoren.
Eco-Schools ondernemen via uitwisseling verdere stappen op  het vlak van duurzaamheid. Zo creëren zij een grote en krachtige verbondenheid met andere Eco-Schools. Dankzij internet en sociale media kunnen scholen elkaar vlot vinden en creatief beïnvloeden.

Het afvalbeleid neemt een belangrijke plaats in de werking van de scholen en sensibilisatie van de leerlingen.
Ook duurzame consumptie, levensduurverlenging van materialen en producten en afvalpreventie komen aan bod.

Duurzaamheid in de praktijk

MOS-SCHAKELS

Wil  je als leerkracht  je lessen rijkelijk  stofferen met ervaringsgericht onderwijs in verband met duurzaamheid? Dan is een MOS-schakel zeker een goed idee. Een MOS-schakel is een organisatie met een educatief aanbod voor duurzame ontwikkeling.

Nuttige MOS-links

Homepagina MOS Vlaanderen
MOS-schakels
MOS op klascement