Ondersteuning en subsidies bij asbestverwijdering

Ondersteuning voor bedrijven bij asbestverwijdering

Ondersteuning voor bedrijven bij het verwijderen van asbesttoepassingen

De Vlaamse overheid biedt bedrijven ondersteunende maatregelen en subsidies aan om de asbesttoepassingen in hun bedrijfsgebouwen stelselmatig te verwijderen. Een greep uit het aanbod:
  • subsidies voor de ophaling van asbestcement (kmo, land- en tuinbouw);
  • incentives om te investeren in leegstaande of verwaarloosde gebouwen;
  • ondersteuning bij de heraanleg van een asbestdak (landbouw).
De OVAM wil de komende jaren nog meer ondersteuning op maat laten uitwerken. Ze zal hiervoor samenwerken met de betrokken bedrijfsfederaties en de beherende departementen. Het doel is om asbestverwijdering maximaal te combineren met energie-ingrepen zoals het plaatsen van dakisolatie of zonnepanelen.

Verhoogde isolatiepremie bij verwijdering asbestdak of -gevel

Naast de bestaande premie voor het aanbrengen van dak- of gevelisolatie geniet u van een extra ondersteuning indien u gelijktijdig asbesthoudende dak- of gevelbekleding of onderdakplaten laat verwijderen. 
Deze premie kan je sinds 1 juli 2022 niet meer aanvragen bij Fluvius. Vanaf 1 oktober 2022 kan je de premie aanvragen via mijnverbouwpremie.be.  

  • Wil je deze premie via mijnverbouwpremie.be aanvragen tussen 1 oktober en 31 december 2022? Dan mogen de facturen die je nodig hebt voor je aanvraag, niet ouder zijn dan 27 maanden (2 jaar en 3 maanden).
  • Deed je een premie-aanvraag vóór 1 juli 2022? Dan kan je de status van je aanvraag nog steeds opvolgen in Mijn Fluvius

Premie zonnepanelen bij asbestverwijdering (Fluvius)

Wie investeert in het verwijderen van asbest in combinatie met het leggen van zonnepanelen op het dak van een niet-verwarmd niet-residentieel gebouw, kan hiervoor een premie krijgen. 
De premie is enkel bedoeld voor niet-residentiële gebouwen die niet verwarmd worden en een asbestdak hebben, bijvoorbeeld een loods, stal of garage (los van het woongebouw).
Meer info over de premie zonnepanelen bij asbestverwijdering.

Leegstaande of verwaarloosde bedrijfsgebouwen

Nieuwe eigenaars van een leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimte kunnen een premie krijgen voor het uitvoeren van saneringswerkzaamheden (sloop- en/of ontmantelingswerken).

Het Agentschap Innoveren & Ondernemen biedt een overzicht van alle subsidies voor ondernemingen, zoals investeringen in leegstaande of verwaarloosde bedrijfsgebouwen.

Het Infoportaal ‘Ondernemen’ van de Vlaamse overheid geeft een gelijkaardig overzicht.

Land- of tuinbouwbedrijf

Wilt u voor uw land- of tuinbouwbedrijf een subsidie aanvragen voor de renovatie van een asbestdak? Dan kunt u terecht bij het Vlaams Investeringsfonds (VLIF)
Via het sectorprotocol voor de landbouw kunnen land- en tuinbouwer beroep doen op de ophaling van asbest via de OVAM. 
 

Team asbestafbouw