Update van de lijst met PFAS-verdachte activiteiten

Wegens de voortdurende evolutie van kennis over het gebruik van PFAS is de lijst met PFAS-verdachte activiteiten geüpdatet. De meest actuele informatie over PFAS-verdachte activiteiten is verzameld in dit rapport. Het rapport vind je ook onderaan bij de 'downloads'.

Richtlijn PFAS-onderzoek

Omwille van het voortschrijdend inzicht en de opbouw van de wetenschappelijke kennis is de richtlijn PFAS-onderzoek van 4 april 2022 geactualiseerd. De aangepaste versie vindt u hier en onderaan bij de ‘downloads’. Deze richtlijn gebruikt u om na te gaan of PFAS als verdachte stof te beschouwen is bij de uitvoering van decretale bodemonderzoeken en -saneringen of in kader van grondverzet. 

Deze richtlijn is van toepassing vanaf 1 februari 2025. De toetsingswaarden van hoofdstuk 5 worden toegepast voor de besluitvorming van de rapporten die vanaf 1 februari 2025 zijn opgemaakt. Tot 31 januari 2025 kan u nog rapporten gebaseerd op de richtlijn PFAS-onderzoek van 4 april 2022 indienen.

De onderzoeksverplichting van minstens 1 PFAS analyse per technisch verslag - voor de technische verslagen waarvoor het veldwerk uitgevoerd wordt na 19 april 2022 - blijft onverkort van toepassing.

Aangepast onderzoeksprotocol verkennend bodemonderzoek

Aan het onderzoeksprotocol zijn enkele aanpassingen en wijzingen doorgevoerd. Tevens zijn de toetsingstabellen aangepast. De aangepaste versie vindt u hier en onderaan bij de 'downloads'.

Tot 31 januari 2025 dient u verkennende bodemonderzoeken nog in volgens de voorschriften van het onderzoeksprotocol (in werking sinds 15 april 2024). Vanaf 1 februari 2025 past u dit aangepaste onderzoeksprotocol toe.

Indien onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van een decretaal oriënterend bodemonderzoek is steeds de onderzoeksstrategie conform de standaardprocedure voor oriënterend bodemonderzoek van toepassing. Dit zowel voor PFAS verdachte locaties als voor andere risicolocaties of verdachte stoffen. We benadrukken dat u bij vaststelling van een verontreiniging met PFAS tijdens een oriënterend bodemonderzoek ook de methodologie DAEB moet uitvoeren zoals opgenomen in dit onderzoeksprotocol.
 

Aangepaste code van goede praktijk BBO PFAS

De code van goede praktijk is licht bijgestuurd wegens het voortschrijdend inzicht en de opbouw van de wetenschappelijke kennis. De aangepaste versie vindt u hier en onderaan bij de 'downloads'.

Tot 31 januari 2025 dient u beschrijvende bodemonderzoeken nog in overeenkomstig de voorschriften van de code van goede praktijk in werking sinds 15 april 2024. Vanaf 1 februari 2025 past u de nieuwe code van goede praktijk toe.

Deze code van goede praktijk vult de bestaande documenten aan, zoals bijvoorbeeld de standaardprocedure voor beschrijvend bodemonderzoek en de code van goede praktijk ‘Methodologie DAEB, risico-evaluatie en risicogebaseerde terugsaneerwaarden’. Deze richtlijnen zijn specifiek om een beschrijvend bodemonderzoek voor een bodemverontreiniging met PFAS uit te voeren.
 

Bodembeheer