Ga terug

OVAM zet Vlamingen aan tot 30 % minder voedselverlies

Nieuwsbericht · 23/09/25 14:40
Infografiek voedselverlies

De Internationale Dag tegen Voedselverlies, die valt naar jaarlijkse gewoonte op 29 september. De Kostwinners van OVAM voeren in september en oktober opnieuw volop campagne om de Vlaming bewust te maken van het thema. Dat doen ze met heel wat praktische tips om minder voedsel te verspillen. 

Maar er beweegt ook heel wat op vlak van beleid rond voedselverlies. OVAM droeg actief bij aan de onderhandelingen over dit Europese dossier. Tijdens het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, maakte het deel uit van het Belgische onderhandelingsteam dat de besprekingen over het standpunt van de Raad in goede banen leidde en afrondde. Een aangepaste wettekst treedt nu in werking.  

Deze bindende doelstellingen werden in België goedgekeurd. Deadline? 2030

  • een vermindering met 10 % in de voedingsverwerkende industrie
  • een vermindering met 30 % (in kg/inw.) in de retail en distributie van voeding, in restaurants en cateringdiensten en in huishoudens

OVAM waakt er met alle betrokken actoren over dat de doelstellingen voor Vlaanderen worden behaald. Door voedseloverschotten te vermijden, aankopen beter te plannen en te koken met restjes bijvoorbeeld. Daarnaast betekent dit dat huishoudens voedseloverschotten niet meer bij het restafval mogen gooien. 

Wist u dat OVAM vandaag nog 40 % voedselresten terugvindt bij het restafval, waarvan 53 % nog eetbaar is?

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140