Je kent het: je kocht bananen die intussen overrijp zijn en had maar de helft van die grote bloemkool nodig. En hoe lang staat dat potje augurken daar eigenlijk al? Eerlijk: je restjes liggen te wachten op een oneervol einde in de vuilnisbak, omdat je niet weet wat er nog mee te maken.

Maar hey, wat-je-nog-liggen-hadGPT weet het wél!

Responsive Image
Responsive Image

Een onderonsje met De Kostwinners

Trek je je koelkast even open? Wel, 30% van al dat voedsel reserveerde een plekje op de afvalberg. Zo verspillen we in Vlaanderen duizenden tonnen per jaar. Om dat verlies te verminderen, serveren we je bij De Kostwinners (h)eerlijke tips, hapklare info en frisse motivatie van onze partners. Laat ’t smaken!

Hét recept tegen voedselverlies

Je eten legt al een hele weg af voor het op je bord terechtkomt. Onderweg – van boer tot fabriek en van supermarkt tot bij jou – gaat veel voedsel verloren.
Alleen al in Vlaanderen is dat elk jaar zo’n 900.00 ton. Wereldwijd spreken we over 1,3 miljard (!) ton per jaar. En dat heeft negatieve gevolgen voor de economie, het milieu en de honger in de wereld.

Omdat er zoveel oorzaken zijn, is er geen alles-in-één-oplossing. De succesformule bestaat uit veel kleine initiatieven die we samen starten. Of dat nu thuis, op het werk of met de hele gemeente tegelijk is.
Responsive Image

Een voorproefje van onze cijfers 

Hoe gaan we in Vlaanderen om met ons voedsel? Welke overschotten zijn onvermijdelijk (zoals beentjes of schillen) en welke zijn verspilling?
Responsive Image

De Kostwinners
in actie

Responsive Image

De Zero Food Waste Week van Too Good To Go

7 dagen zonder verspilling. Ga jij mee de uitdaging aan met meer dan 1.000 andere Belgen? Schrijf je nu gratis in en krijg elke dag een challenge om minder voedsel te verspillen.
Responsive Image

VLACO lanceert Plan-eet app

Met de gratis app Plan-eet ontdek je hoeveel voedsel je dagelijks weggooit, maar krijg je ook tonnen tips over hoe je minder kan verspillen. Goed voor je portemonnee. Nog beter voor de planeet.
Responsive Image

De succesverhalen van Flanders' FOOD

Hoe weet je wanneer koekjes tot in de perfectie gebakken zijn? Bij La Confiance laten ze dat binnenkort over aan slimme software. Zet hier je tanden in meer smakelijke succesverhalen.

Vers van de pers

Video vol tips

Op zoek naar de makkelijkste manieren om minder voedsel te verspillen? In deze video ontdek je er al heel wat in amper 1 minuut. 

Zij zijn al Kostwinners

logo partners