
Schuif mee aan
in productie & verkoop.
De landbouw, voedingsindustrie en de supermarkten zijn samen goed voor 67% van al het verlies en dat laat een knagend gevoel achter – daarom zetten we onze tips op tafel!
Wist je dat?
Tonnen voedselverlies in cijfers
- 39% in de landbouw
- 26% in de voedingsindustrie
- 4% in de verkoop
- 25% in de huishoudens
IJverige acties in de landbouw
Waarom bestaat er geen kRomkommer?
Komkommers zijn allemaal even groen, recht en dik. Hoe komt dat?
Hartverwarmende initiatieven in de productie
Voedselverliesscan
Werk mee aan de ontwikkeling van een online tool die voedselverlies in voedingsbedrijven meet.
InProVe
Zoekt de nieuwste technologieën tegen verspilling bij groenteverwerking en geeft een overzicht.
#FoodHeroes
Schuift medewerkers van bedrijven in de voedingsindustrie die voedselverlies vermijden naar voor.
Initiatieven à volonté in voedingswinkels
Colruyt verkleint z’n ecologische impact
Met een flexibel assortiment, automatische bevoorrading, sensibilisering van klanten, ...
Aldi’s strijd tegen voedselverlies
Dankzij een doordacht meetsysteem, hapklare tips voor klanten en slimme donaties redt Aldi al jarenlang voeding.
Carrefour zegt nee tegen voedselverlies
Carrefour België zet zich in om voedselverspilling te verminderen en afval te hergebruiken
Lidl gaat voor de helft minder verlies
Daarvoor startte Lidl met slimmere bestellingen, een ‘Good Taste Zero Waste’-initiatief, schenkingen en kortingshoeken.
The Lion’s Footprint-programma van Delhaize
Het programma draait grotendeels rond de strijd tegen voedselverlies, vooral door schenkingen en slimme samenwerkingen.
Buurtsuper geeft voedselafval nieuw leven
Buurtsuper.be haalt voedseloverschotten uit winkels op en zet ze in als voeder voor insectenkwekers.
ZeroW: oplossingen demonstreren in Living Labs
ZeroW is een EU project dat op zoek gaat naar systematische innovaties om voedselverlies te vermijden, in elke schakel van de voedselketen. Dit doen ze met 9 Living Labs die oplossingen zoeken voor problemen zoals kromme groenten of het verloren gaan van eetbare biomassa.
Technologie veegt voedselverlies van tafel
Keep-it
Een indicator die aangeeft of verse producten eetbaar zijn of niet, afhankelijk van de temperaturen waaraan het werd blootgesteld.
Wasteless
Deze slimme software voor supermarkten past met AI automatisch de prijzen aan van producten die dreigen te vervallen.
Onethird
Dit bedrijf ontwikkelde een scanner die meet hoe lang groenten en fruit houdbaar blijven, omdat een derde verloren gaat.
Neurolabs
Ook deze slimme software werkt met AI: door de vraag naar producten te voorspellen, wordt voedselverlies vermeden.
De ‘van boer tot bord’-strategie
Met de Europese Green Deal heeft Europa een straffe ambitie: volledig klimaatneutraal zijn tegen 2050. Daarom wil de Europese Unie het EU-voedselsysteem volledig verduurzamen. De ‘van boer tot bord’-strategie is een van de belangrijkste acties om die ambitie te bereiken. Benieuwd wat die juist inhoudt?
Naar een circulaire voedselketen
Vandaag beseffen we meer dan ooit dat we zorgvuldig moeten omspringen met materialen: consumptiegoederen, bouwmaterialen, maar evengoed water, voeding en natuurlijke hulpbronnen.
In alle schakels van de agrovoedingsketen worden al stappen gezet richting de circulaire economie. Ook jouw bedrijf kan meedoen aan de circulaire omslag.
In alle schakels van de agrovoedingsketen worden al stappen gezet richting de circulaire economie. Ook jouw bedrijf kan meedoen aan de circulaire omslag.






















