Kostwinners in actie: De Verspillingsvrije Grootkeuken

Een actie van FoodWIN

In aanloop van de internationale dag tegen voedselverspilling op 29 september lanceert FoodWIN de campagne ‘De Verspillingsvrije Grootkeuken’! Verschillende grootkeukens namen deel aan een challenge om voedselverspilling aan te pakken. Het resultaat zie je in de filmpjes, die boordevol tips & tricks zitten om voedselverspilling in een grootkeuken aan te pakken. Samen maken we een zo groot mogelijke impact tegen voedselverspilling. Doe mee en word ook een verspillingsvrije grootkeuken.

Challenge #1 - PC Ariadne, Lede

Meten = weten

Dienstverantwoordelijke voeding, Maaike Dierens, daagt je uit om net zoals hen in kaart te brengen hoeveel voedsel jouw organisatie verspilt met een meting! Zij doen dit al zeven jaar en boeken hierdoor enorme winsten want meten is weten. 

De nulmeting is altijd een echte eyeopener. Het is een cruciale stap in de bewustwording van de problematiek (als dit nog niet het geval is). Bovendien is de meting hét ijkpunt om te controleren of een actie impact heeft en voedselverspilling gereduceerd is.
Responsive Image

Challenge #2 - WZC Sint Amand, Zwevegem

Verspil minder soep

Diëtiste Justine Vanacker van WZC Sint Amand uit Zwevegem daagt je uit om verspilling van soep aan te pakken. Samen met FoodWIN slaagden zij erin om 13% minder soep te verspillen in vergelijking met een jaar geleden. Dat er zoveel soep verspilt wordt, wordt vaak over het hoofd gezien. Het wordt ook heel vaak ergens weggegooid waardoor het niet gemeten wordt.
"Onze soepdouche (grote soepkom) heeft geen maatstrepen. Het is dus altijd wat gokken hoever de soupdouche moet gevuld worden. Daarom hebben we nu berekend hoeveel soep we voor elke dag afzonderlijk gemiddeld nodig hebben, en onze technische dienst heeft ons voorzien met een aluminium steel met maatstrepen. Zo werd de hoeveelheid soep die in de goot belandt, drastisch verminderd." Justine Vanacker, Diëtiste
Responsive Image

Challenge #3 - WZC Ter Durme van Zorgbedrijf Sakura, Lokeren

Verspil minder brood

In deze challenge daagt Hilde Proost, keukenverantwoordelijke van WZC Ter Durme van Zorgbedrijf Sakura in Lokeren, je uit om minder brood te verspillen.

“Uit onze metingen met FoodWIN bleek dat er veel brood in de vuilnisbak belandde. Door enerzijds bewoners die het kunnen te stimuleren om korsten te eten en door gerichter per afdeling te bevragen hoeveel broden er nodig zijn, gooien we 8 broden per dag minder weg!
Responsive Image

Challenge #4 - AZ Sint-Maria Halle, Halle

Zorg voor een betere communicatie

Goede communicatie tussen keuken, afdelingen en patiënten is cruciaal volgens Patrick Blockmans, dienstverantwoordelijke van de centrale keuken van Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria Halle. Hij daagt je uit om voedselverspilling aan te pakken door betere communicatie.

“Wij hebben tijdens ons traject met FoodWIN ingezet op een betere communicatiedoorstroom. Dankzij de hulp van maaltijdbeheersoftware en een correcte verwerking van de gegevens van de patiënten spelen we nu beter in op de noden van de patiënt. De patiënt heeft de mogelijkheid om een gepersonaliseerde maaltijd te bestellen, afgestemd op zijn/haar medische behoeften en hierbij de portiegrootte zelf te bepalen. Hierdoor gaat er minder voedsel verloren. “
Responsive Image

Challenge #5 - WZC Monnikenhof van Zorgbedrijf Antwerpen, Berendrecht

Heb aandacht voor de maaltijdbeleving

Chef Christophe Gosselin en Kok Evelyn De Smit van WZC Monnikenhof van Zorgbedrijf Antwerpen, dagen je uit om aandacht te schenken aan de maaltijdbeleving van je bewoners. Door een betere maaltijdbeleving wordt er beter gegeten waardoor de nutriënteninname van de bewoners verhoogt en er minder eten in de vuilnisbak verdwijnt. Zij geven alvast deze tips mee: 
  • Zorg voor verbinding tussen de koks en de bewoners. Het helpt als ze weten wie het eten heeft klaargemaakt. 
  • Ondersteun je personeel op de afdelingen om de borden aantrekkelijk te dresseren.
  • Maak de plek waar men eet gezellig en huiselijk.
   
Responsive Image

Goesting gekregen om ook in jouw grootkeuken minder voedsel te verspillen? 

FoodWIN ondersteunt grootkeukens, horeca, voedingsbedrijven en lokale besturen hun voedselverspilling aanpakken. 
Meer weten
 

Zij zijn al Kostwinner

Responsive Image