De OVAM doet alles voor een knap bodemstaaltje

De bodem in Vlaanderen is op veel plaatsen verontreinigd door vervuilende activiteiten. Bij de OVAM zetten we alles op alles om die grond weer gezond te maken!

Letterlijk met de kop in ‘t zand 

Om de bodem weer proper te maken, pakken we de verontreiniging bij de bron aan. En daarvoor is onderzoek naar onze bodem essentieel
 
  1. We gaan actief op zoek naar risicogronden: plekken waar vervuilende activiteiten zijn óf waren.  
  2. Op die risicogronden laten we verplicht een eerste, oriënterend bodemonderzoek doen. 
  3. Als er verontreiniging is, bekijken we in een beschrijvend bodemonderzoek hoeveel schadelijke stoffen er zijn, waar die zitten en of we moeten saneren. 
Die onderzoeken doen we niet alleen op risicogronden. Zo gaan we ook aan de slag als er bijvoorbeeld tijdens wegenwerken verontreiniging wordt gevonden. Of bij schadegevallen, zoals een gekantelde tankwagen. 

Saneren voorkomt verspreiding

Het is belangrijk om schadelijke stoffen zo snel mogelijk uit de verontreinigde bodems te verwijderen. Saneren, heet dat. Waarom dat niet kan wachten? Bodemverontreiniging kan snel verspreiden, zeker als die tot het grondwater is doorgedrongen. En die verspreiding willen we voorkomen

Bodem saneren
Bodemzorg

Vervuilend verleden, schone toekomst 

Een deel van de verontreinigde grond is te wijten aan het industriële verleden van Vlaanderen. Sinds het bodemdecreet van 1996 draaien we dat terug met onze brongerichte aanpak. Ondertussen verschuift de focus ook meer en meer naar bodemzorg: vervuiling voorkomen door gronden preventief gezonder te maken. 

Waarom is een gezonde bodem zo belangrijk?

Er is in Vlaanderen heel veel aandacht voor ons leefmilieu, maar de bodem lijken we over het hoofd te zien. Nochtans zorgt onze bodem voor 95% van ons eten, beschermt ons tegen extreem weer en speelt een belangrijke rol in de strijd tegen klimaatopwarming.

Daarom werkt de OVAM aan een gezonde en duurzame bodem. Hoe? Dat ontdek je in het filmpje. 

Team klantenbeheer - bodem

Hebt u een vraag voor dit team? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015/284.458