Tips voor een duurzaam event

Afval

Info over ecoteams, waarborgsystemen, selectieve inzameling, vuilnisbakkenplannen en een propere camping

Ecoteams

Een ecoteam is een groep medewerkers onder leiding van een teamcoach. Ze zorgen voor de netheid van het terrein en een correcte afvalsortering. Het team verzamelt achtergelaten afval, leegt afvalbakken, maakt bezoekers en medewerkers wegwijs in het sorteren en sorteert de afvalstromen na. Het team kan ook afvaleilandjes bemannen om een correcte en zuivere inzameling te verzekeren. Tenslotte kan het team ook een impliciet -door hun aanwezigheid- of een expliciet -mensen aanspreken- sensibiliserende rol spelen.
Het team is herkenbaar aan haar aparte outfit en werkmateriaal zoals grijpers en zakken. U kunt hiervoor fluo hesjes aanvragen bij Mooimakers. Maar waarom zelf geen duurzaam t-shirt of originele outfit ontwerpen die u jaar na jaar kunt hergebruiken?

Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Een aparte schriftelijke en mondelinge briefing / opleiding is noodzakelijk voor het goed functioneren van het team.

Maak op voorhand een planning en beschrijf welke medewerkers op welk uur verantwoordelijk zijn voor bepaalde taken en/of zones.  

Waarborg

Vraag een waarborg voor herbruikbare bekers maar ook voor wegwerpbekers, petflesjes en blikjes. Deze producten bestaan namelijk uit waardevolle materialen. Grondstoffen worden schaars en daarom duurder. Door ze te hergebruiken, of -als dit niet mogelijk is- te recycleren, blijven ze langer beschikbaar in de economie.

Voorzie voldoende inruilpunten voor lege bekers/flesjes. Dan kan aan de bar, de kassa of een aparte plek. Plaats voldoende geïnformeerde medewerkers aan de uitgang om bezoekers hun laatste beker/flesje te laten inleveren vooraleer ze het terrein verlaten. Zo wordt de inzameling verzekerd en blijft het terrein netjes.

Een overzicht van de verschillende waarborgsystemen vindt u op deze webpagina

Vuilnisbakkenplan

Een net terrein en voldoende selectieve inzameling krijgt u alleen als u voldoende vuilnisbakken plaatst. Als bezoekers te ver moeten lopen,  is er kans dat ze het afval gewoon op de grond gooien.

Een vuilnisbakkenplan is een ingetekende plattegrond van de vuilnisinfrastructuur (vuilnisbakken, containers …) voor selectieve inzameling zowel front- als backsite. Ook eventuele inleverpunten voor belonings- of waarborgsystemen staan hierop aangeduid.

Voorzie alleszins aan de klantenzijde van elke eet-/drankstand vuilnisbakken voor de afvalstromen die aan die stand ontstaan. Plaats vuilnisbakken voor selectieve inzameling aan in-en uitgangen, op parkings en aanlooproutes, bij bevoorradingen en maak een spreiding op het terrein.

Overleg met de veiligheidsverantwoordelijke zodat de vuilnisbakken staan op plekken die voldoen aan het veiligheids- en mobiliteitsplan.

Voorbeelden vuilnisbakkenplan
Vuilnisbakken herbruikbare/wegwerpbekers

Selectieve inzameling

Het afval op evenementen is bedrijfsafval en bijgevolg onderworpen aan de sorteerverplichtingen voor bedrijven. Sinds januari 2024 moeten bedrijven ook hun keukenafval en etensresten selectief inzamelen. Organiseert u een evenement, dan bent u verplicht om er voor te zorgen dat het afval ter plaatse kan gesorteerd worden.

Bouw afvaleilanden op het terrein, zet een afvalbak nooit alleen
Wanneer een afvalbak alleen staat, heeft het personeel of de bezoeker niet de mogelijkheid om correct te sorteren. Ga na welk afval er vrijkomt en voorzie er de juiste afvalbakken voor. Een afvaleiland groepeert alle in te zamelen afvalstromen op één punt. Informeer bij de afvalintercommunale van uw regio voor beschikbare afvaleilanden.

Zet een afvalbak daar waar het afval vrijkomt 
Het is niet nodig van overal op het event dezelfde sorteereilanden te plaatsen. Ga na waar op het terrein welke afvalstromen vrijkomen. Dit kan verschillen backstage en frontstage. Specifiek voor de inzameling van voedselresten verwachten we vooral afvalbakken in de eetzones van het festivalterrein. 
Zorg voor goed herkenbare vuilnisbakken
Maak gebruik van de gekende kleuren, opvallende vlaggen, informatieborden in meerdere talen, pictogrammen of foto's…

Communiceer duidelijk en correct over de sorteerregels
  • Met ‘nudging’ geeft u de bezoeker ongemerkt een duwtje in de goede richting. Kies bijvoorbeeld voor een gepaste inwerpopening die aanzet tot correct sorteergedrag.
  • Gebruik symbolen om voorbeelden te geven van het afval dat in die afvalbak thuishoort. Licht veel voorkomende sorteerfouten extra toe met bijvoorbeeld een symbool met een kruis er door.
  • Specifiek voor de fractie voedselresten is het belangrijk dat de eetbakjes en het eetgerei niet in het afval terechtkomen. Communiceer hier extra over. Schraap bakjes met nog kleine hoeveelheden eten best uit, waarna een herbruikbaar bakje afgewassen wordt en een eenmailg bakje bij de restafval kan. Deze bakjes worden echter vaak samen met de voedselresten weggegooid. Gelukkig is er bij de verwerking van deze fractie een voorbehandeling van het afval waarbij dit type ‘stoorstoffen’ kan worden uitgesorteerd. Bepaalde types eetgerei kunnen zelfs mee in het vergistingsproces (zie verder).
  • Spoor niet aan om eetgerei mee met de voedselresten te sorteren, tenzij het eetgerei aan bepaalde voorwaarden voldoet zoals uitgelegd in de paragraaf ‘Welk eetgerei kiezen voor een optimale inzameling?’
Maak afspraken met de verwerker

Informeer je bij de verwerker over de mogelijke sorteerfouten die kunnen vrijkomen op jullie event. Welk type eetgerei wordt gebruikt en kan dit een probleem vormen bij verwerking? Pas indien nodig je eetgerei hierop aan.  

Welk eetgerei kiezen voor een optimale inzameling?  

De beleidsvisie van de OVAM is preventie (vermijden) en hergebruik van eetgerei om een zo laag mogelijke milieu-impact en een zo zuiver mogelijke fractie te verkrijgen. Evenementen die klaar willen zijn voor de toekomst richten zich dus bij voorkeur op de implementatie van herbruikbaar eetgerei. Herbruikbare borden, kommetjes en bestekken dragen eveneens bij aan een consequente sorteerboodschap rond afzonderlijke inzameling van etensresten en het verminderen van de totale hoeveelheid (rest)afval.

Kiest een evenement toch nog voor wegwerp eetgerei, dan komt dit vaak samen met de etensresten in dezelfde afvalbak terecht. Dit zorgt bij bepaalde materialen voor een zekere graad van vervuiling. Bij wijze van overgang raadt de OVAM biogebaseerd en bio-afbreekbaar eetgerei voor éénmalig gebruik aan, indien het niet strijdig is met de huidige Vlaamse (art. 5.3.12.2 VLAREMA), federale (KB 25 mei 2024 “SUP 2” en Hfst II art. 4 KB 3 juni 2024 “SUP 1”) of Europese wetgeving erover. Het materiaal wordt bij voorkeur samen met het organisch en biologisch afval in één fractie ingezameld en zo biologisch verwerkt. Om de best mogelijke verwerking te garanderen, moet het materiaal aan de volgende technische voorwaarde voldoen:

  • Het materiaal is industrieel composteerbaar, gegarandeerd door een erkend label of de producent kan aantonen dat het materiaal vergistbaar is
  • De verwerker die u aanstelt verklaart zich akkoord met het aannemen van het bioafval, inclusief het gekozen eetgerei en om dit eetgerei niet af te leiden naar de te verbranden fractie bij een eventuele (voor)behandeling;
  • U garandeert de correcte sorteerboodschap bij uw afvalrecipiënten.

Lees het volledig advies van de OVAM over eetgerei voor éénmalig gebruik.

Bijkomende tips voor vuilbakken op evenementen

  • Maak het uw medewerkers makkelijk met eenvoudig te ledigen vuilnisbakken.
  • Voorzie een frequente lediging van de vuilnisbakken, ook ’s nachts.
  • Lees of herbekijk de sessie 'Selectieve inzameling op events: do's en dont's' die tijdens de conferentie over herbuikbaar cateringmateriaal van 11 fevruari 2025 werd gegeven.

Peuken

Voorzie een mini-recyclagepark backsite 
  • Afval van standhouders en bezoekers op het evenemententerrein kunt u hier per fractie opslagen in afwachting van ophaling.
  • Voorzie voldoende grote vuilnisbakken zoals rolcontainers van 240 liter
Meer info over selectieve inzameling
Meer info over afvalophaling

Campings

Sensibiliseer campinggasten om hun afval op te ruimen bijvoorbeeld met leuke prijzen:

Meten is weten

Analyseer het inzamel- en recyclagecijfer per fractie. Bepaal verbeterpunten om de inspanningen te optimaliseren en het inzamelcijfer te verhogen tijdens een volgende editie. Als inspiratiebron kunt u bezoekers, deelnemers en medewerkers bevragen over hun bevindingen en ervaringen op het terrein.

Groen Event