Selectieve inzameling: uw verplichtingen als bedrijf
Transparante zakken voor bedrijfsrestafval verplicht sinds 01/01/2023
Zo kan de inzamelaar snel en makkelijk een visuele controle uitvoeren op sorteerfouten.
Deze verplichting geldt alleen voor het bedrijfsrestafval, niet voor de selectief ingezamelde afvalstromen.
Sorteerverplichtingen voor bedrijven
Bedrijven dienen 22 afvalstromen selectief in te zamelen (VLAREMA, artikel 4.3.2). Sorteren aan de bron leidt tot een betere en meer hoogwaardige recyclage. Op die manier kunnen we waardevolle grondstoffen in de keten houden en zijn we een stapje dichter bij een circulaire economie.
Wat niet hoort bij de selectieve stromen, wordt beschouwd als bedrijfsrestafval. Voor de ophaling hiervan dient u als bedrijf een contract af te sluiten met een privaatrechtelijke ophaler. Als u afvalzakken gebruikt in uw container bedrijfsrestafval, dienen deze transparant te zijn opdat een visuele controle door de inzamelaar mogelijk is. Indien er een sorteerfout wordt vastgesteld, zal de inzamelaar een non-conformiteit melden aan de klant en registreren in een register. Op basis hiervan kan er gericht gehandhaafd worden.
Sommige bedrijven dienen sinds 1 januari 2021 nog twee andere stromen selectief aan te bieden:
- keukenafval en etensresten
- levensmiddelenafval
u onder één van de verplichte sectoren valt:
- Bedrijven en instellingen, waar regelmatig en minstens éénmaal per week warme maaltijden worden geserveerd of bereid:
- onderwijsinstellingen met meer dan driehonderd leerlingen;
- ziekenhuizen en psychiatrische ziekenhuizen met meer dan vijfentwintig erkende bedden;
- woonzorgcentra met een erkende capaciteit van meer dan dertig bedden;
- penitentiaire centra;
- kazernes van de strijdmachten met meer dan honderd werknemers;
- bedrijven en instellingen met meer dan honderd werknemers;
- restaurants, brasserieën en hotels met meer dan vijftig maaltijden per dag;
- feestzalen en polyvalente zalen met een capaciteit van meer van tweehonderdvijftig zitplaatsen;
- cateringbedrijven.
- Super- en hypermarkten met een netto verkoopsoppervlakte van vierhonderd vierkante meter.
Voor keukenafval/etensresten en respectievelijk levensmiddelenafval (verpakte voedingswaren) dienen aparte inzamelrecipiënten voorzien te worden. Neem contact op met uw inzamelaar om te bekijken hoe u deze apart kan aanbieden.
Let op:
FAQ selectieve inzameling voor bedrijven
Nuttige links
Team Lokaal Materialenbeheer
- Adres
- Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid - Telefoon
- 015 284 459