Archiefpagina's

Archiefpagina nieuwsplatform

Introtekst


A paragraph is a self-contained unit of a discourse in writing dealing with a particular point or idea. Paragraphs are usually an expected part of formal writing, used to organize longer prose.
Hier vindt u actuele artikels, longreads, video’s, foto’s, podcasts en meer over onze beleidsthema’s: afval- en bodembeheer, duurzaam materialengebruik en circulaire economie. Met gevarieerde content willen we burgers, partners en stakeholders informeren en inspireren. 

In de kijker: Wereldbodemdag

Op 5 december is het Wereldbodemdag, het moment om onze bodem de aandacht te geven die het verdient. Want er is in Vlaanderen heel veel aandacht voor ons leefmilieu, maar de bodem lijken we over het hoofd te zien. Nochtans kan de bodem een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Hoe? Dat leest, ziet of beluistert u hier. 

Nieuws


Video

Hier vindt u onze meest recente video's. Meer video's vindt u op het OVAM YouTube-kanaal.
 


In de kijker: Week van de Afvalvermindering 

Afval in de gezondheidszorg

Responsive Image
Thuis nog vervallen of ongebruikte geneesmiddelen liggen? Ter gelegenheid van de Europese Week van de Afvalvermindering lichten we graag toe hoe u vervallen of ongebruikte geneesmiddelen op een correcte manier kan sorteren voor u ze naar uw apotheek terugbrengt.

>> Lees meer 

Cirkeltip van de maand 

Responsive Image
20 % van het globale productieafval is afkomstig van de textiel- en kledingindustrie. Loods uw textiel- of modebedrijf de circulaire economie binnen met behulp van het Close The Loop platform.

>> Lees de cirkeltip 

Podcast: Strijd tegen voedselverlies

Responsive Image
De gemiddelde Vlaming gooit jaarlijks bijna 34 kg eetbaar voedsel weg, ofwel 2 tot 3 volle winkelkarren per gezin. Dat is een onthutsend cijfer. In deze aflevering van Planeet Circul’air ligt de focus dan ook op voedselverlies. Waarom is voedselverlies een groot probleem, welke oplossingen kunnen we
daarvoor ontwikkelen en hoe kun je als consument daar je steentje aan bijdragen?

>> Beluister de podcast

Persberichten


In de kijker - events:

8e editie Bodemcongres

Gezonde grond
Responsive Image
Wat zijn de prioriteiten voor het Vlaamse bodembeleid in de komende legislatuur? Dat bespreken de verschillende stakeholders van het Vlaamse bodembeleid tijdens de 8e editie van het Bodemcongres op 18 december in Brussel. 

>> Inschrijven 


 

Werkagenda chemie-kunststoffen

Circulaire economie 
Responsive Image
Vanuit de werkagenda chemie-kunststoffen wordt op 23 november een info- en inspiratiesessie georganiseerd. Thema is 'duurzamer grondstoffenverbruik als versneller van de circulaire economie'. 

>> Inschrijven 

PFAS-event op 1 en 2 februari '24

Gezonde grond
Responsive Image
In het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de EU organiseert de Vlaamse Overheid een tweedaags event: 'Een pro-actieve en systemische aanpak van PFAS-vervuiling & Lancering Kenniscentrum Innovatieve Saneringstechnieken' op 1 en 2 februari 2024 in het Congrescentrum Vestar in Antwerpen.

>> Lees meer 

Meest gelezen nieuwsberichten

Sanering in symbolisch bodemdossier

Nieuwsbericht 17 november 2023
Responsive Image
In het voorjaar van 2024 start de OVAM met bodemsaneringswerken op de site van ‘het Groot Fabriek’ in Bocholt. Nadat de voormalige arseenfabriek de deuren sloot, werd de grond in 2001 al afgedekt om de omgeving te beschermen. Nu staat een sanering van de bodem en het grondwater op het programma van het eerste bodemsaneringsdossier dat de OVAM heeft opgestart.   
 

Afvalexporten buiten EU 

Nieuwsbericht 17 november 
Responsive Image
Op 16 november 2023 bereikten de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad een voorlopig politiek akkoord over een nieuwe Europese Verordening Overbrenging van Afvalstoffen (EVOAII). Over deze nieuwe verordening is twee jaar lang onderhandeld. Het nieuwe voorstel wil de tekortkomingen van de huidige verordening remediëren.

>> Lees meer 
 

Henry van de Velde Awards '24

Nieuwsbericht 14 november 2023
Responsive Image
De Henry van de Velde Awards vieren hun 30e editie in 2024. Onlangs maakte Flanders DC de eerste winnaars van dit jubileumjaar bekend. Stemmen op uw favoriete project kan nog tot 15 december. De uitreiking van de awards gaat door op 23 januari in Bozar in Brussel. 

>> Stem op uw favoriete project 


OVAM.link

Hier vindt u de recente edities van OVAM.link. Alle vorige edities vindt u op de Vlaamse Publicatie databank.

Podcast

In de nieuwe podcast Planeet Circul'air bieden we een antwoord op situaties waarmee we dagelijks geconfronteerd kunnen worden en die betrekking hebben op de taken van de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. We hebben het bijvoorbeeld over het bodemattest, de asbestproblematiek en zwerfvuil. De podcast is gemaakt door de OVAM en wordt gepresenteerd door Ine Wenmaekers van team pers en communicatie.


In de eerste aflevering van Planeet Circul'air schetsen we wat de OVAM doet en wat de burger van de OVAM kan verwachten. Centrale gast is kersvers administrateur-generaal van de OVAM Werner Annaert.In de tweede aflevering van Planeet Circul'air hebben we het over asbest.Hoe komt het dat er zoveel asbest in Vlaanderen aanwezig is? Is dat gevaarlijk? En vooral: hoe geraken we daar vanaf? Sven De Mulder van Team Asbestafbouw van de OVAM beantwoordt onze prangende vragen.In aflevering drie van Planeet Circul’air nemen we onze bodem onder de loep. Onze bodem is van maatschappelijk belang: niet alleen voor het welzijn van onze samenleving en omgeving, maar ook voor onze toekomstige generaties. Bodemexperts Ellen Van de Vijver (Departement Omgeving en UGent) en Eddy Wille (OVAM) vertellen gepassioneerd over onze bodem en het beleid daarrond en proberen ons zo 'bodembewuster' te maken.De gemiddelde Vlaming gooit jaarlijks bijna 34 kg eetbaar voedsel weg ofwel 2 tot 3 volle winkelkarren per gezin. Dat is een onthutsend cijfer. In aflevering 4 van Planeet Circul’air ligt de focus dan ook op voedselverlies. Waarom is voedselverlies een groot probleem, welke oplossingen kunnen we daarvoor ontwikkelen en hoe kun je als consument daar je steentje aan bijdragen? Dat bespreken we samen met Ann Braekevelt van de OVAM, Johanna Meuwissen van Foodwin en Maarten De Hauw van Too Good To Go. .


In de PFAS-podcast wordt de impact van PFAS op mens en milieu besproken, hoe we er mee omgaan en hoe we aan een PFAS-vrije toekomst kunnen werken. Francesca Van Thielen interviewt elke maand iemand van de betrokkenen.


In de derde aflevering van de PFAS-podcast gaan OVAM-deskundigen Nele Bal en Froukje Kuijk dieper in op bodemsanering. Eén van de grootste uitdagingen van de PFAS-problematiek is het opkuisen van de verontreiniging. Hoe gaan we saneren en is dat wel altijd nodig? Wat houdt dat concreet in? En welke innoverende saneringstechnieken worden bestudeerd.
In aflevering vier ligt de focus op het uitfaseren en vervangen van PFAS, want een PFAS-vrije samenleving is niet vanzelfsprekend. Joris Maes van Brandweer Zone Antwerpen en PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken staan stil bij de problematiek.Op 31 december 2022 liep het mandaat van de PFAS-opdrachthouder af. Hoe kijkt hij terug op die opdracht? En welke conclusies legt hij voor aan de Vlaamse Regering? In aflevering vijf van de podcast legt Francesca Vanthielen deze vragen voor aan Karl Vrancken en de man die hem bij de Vlaamse overheid moet opvolgen als ‘PFAS-coördinator’: Hans Reynders.Volg ons op sociale media:

  • Responsive Image
  • Responsive Image
  • Responsive Image

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140