Ons verhaal

Duurzaam materialengebruik

Hergebruik 

Herkans campagne stimuleert herstel en hergebruik

Hergebruik is een makkelijke en effectieve manier om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Producten krijgen een langere levensduur, het zorgt voor minder afval en een besparing op kostbare grondstoffen. Met de campagne ‘Herkans’ activeerde de OVAM de hergebruiksreflex. Gooi niet weg maar denk eens aan kringwinkels, weggeven of tweedehands verkopen. En kapotte spullen dan? Laat ze herstellen in een Repair Café of bij de hersteldokter! Vorig jaar werden maar liefst 10 miljoen reparaties uitgevoerd, een toename van 25 % ten opzichte van de vorige telling.

Zolderspullen krijgen een nieuw leven dankzij campagne atticafobie  

Met de campagne ‘atticafobie’ hielp de OVAM Vlamingen hun zoldervrees te overwinnen. Want onze zolder ligt vaak vol vergeten spullen, die nog perfect bruikbaar zijn. Samen met enkele partners uit de deel-, herstel- en tweedehandswereld zette de OVAM aan om die spullen van zolder te halen zodat ze via herstel, schenking of tweedehandsverkoop een kans op een tweede leven kunnen krijgen.  

Hergebruik in Vlaanderen 

Responsive Image
In 2023 zamelden de erkende kringloopcentra in Vlaanderen 85 362 ton potentieel herbruikbare goederen in. Dat is 12,7 kg per inwoner. De selectieve inzameling, met controle op hergebruik, is één van de basisdoelstellingen van de erkende kringloopcentra. Deze inzameling omvat de goederen gebracht door de burgers en de ophaling bij burgers en bedrijven aan huis. 
Van de ingezamelde producten werd er een gemiddelde van 5,9 kg per inwoner aan tweedehandsproducten verkocht. De bestverkopende productgroepen in kg zijn huisraad plus, meubelen en textiel. De trendlijn is lichtjes stijgend, maar de laatste jaren kent het hergebruik in kilogram per inwoner te weinig groei. De doelstelling is om tegen 2030 per inwoner gemiddeld 8 kg hergebruik te behalen via de erkende kringloopcentra.  
Lichtere producten en materialen, goedkopere minderwaardige kwaliteit en concurrentie van meer en nieuwe online platformen voor tweedehandsverkoop, zijn een aantal oorzaken van de stagnerende resultaten in gewicht.   
De kringloopsector biedt kwetsbare groepen nog steeds goedkope basisproducten aan, maar ondertussen hebben ook andere doelgroepen de weg naar de hippe winkels en het unieke aanbod gevonden. 
De sector bestaat uit 27 erkende kringloopcentra die 143 winkels uitbaten, variërend van grote winkels met een ruim aanbod tot kleine stadsboetieks met decoratie, accessoires en textiel. Samen zijn ze jaarlijks goed voor meer dan 7 miljoen klanten (verrekend op basis van kassatransacties). In de volledige kringloopsector, van inzameling naar verwerking tot verkoop, zijn 5287 voltijdse medewerkers (VTE) aan de slag: een combinatie van doelgroepmedewerkers uit de sociale economie, omkadering, vrijwilligers, art. 60-medewerkers (werknemers die ter beschikking worden gesteld door het OCMW) en andere werkvormen. De sector geeft opleidingen en begeleiding aan kwetsbare groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De tewerkgestelde mensen worden opgeleid tot specialisten in materialen, hergebruik, logistiek en verkoop en —als dat haalbaar is — ook in het herstellen van elektrische en elektronische apparaten.

Totale hergebruiksindicator voor Vlaanderen  

Naast de monitoring van de resultaten van de Vlaamse kringloopsector worden ook andere hergebruikskanalen en methodes bevraagd bij burgers.  

Hiervoor volgen we de methodologie van het onderzoek van het CE center van 2019 maar in beperkte vorm en aantal respondenten. De cijfers van de kringloopsector dienen als basis voor de extrapolatie van de resultaten van dit onderzoek. Zo krijgen we een breder maar nog beperkt beeld van hergebruik in Vlaanderen.  

In 2023 lag het totaal hergebruik door Vlaamse huishoudens op 34,57 kg per inwoner, tegenover 35,53 kg in 2022 en 34,32 kg in 2021.   

De stagnerende resultaten in kilogram zowel bij de bevraging als bij de kringloopsector betekenen niet dat er geen groei of succes is. Andere indicatoren tonen aan dat tweedehands hip en succesvol is. 

Hier vindt u alle informatie over de kringloopcentra en het rapport hergebruik over 2023.

In het najaar van 2024 ontvingen we de cijfers voor 2023. De cijfers voor 2024 zullen in het najaar van 2025 beschikbaar zijn.    

De OVAM geeft er een zak om

De Belg is een goede leerling, de beste van Europa zelfs, als het aankomt op het gebruiken van herbruikbare zakken. Jaarlijks gebruiken wij gemiddeld slechts 3,9 plastic wegwerpzakken, ver onder het Europees gemiddelde van 77 stuks. Tijdens een dagje shoppen durven we hem toch nog af en toe vergeten. Daarom werden influencers Jitske Van de Veire en Jamie-Lee Six ingeschakeld. De campagne kaderde in een bredere Kwitten-campagne die de Vlaming stimuleert om te kappen met wegwerp.  

Herbruikbaar cateringmateriaal

Voorjaarsfestivals en -evenementen tekenen drastische daling afval op dankzij het gebruik van herbruikbare bekers
Responsive Image
Zomer 2024 was de zomer waarin festivals enkel nog dranken mochten serveren in herbruikbaar materiaal, met uitzondering van petflesjes en blik. Uit de OVAM-monitoring blijkt dat dit naast minder afval ook zorgt voor een vlottere opkuis en nettere terreinen. Sfinks Mundial festival beperkte haar afvalafdruk tot slechts 112 gram per persoon.  
Responsive Image
Conferentie herbruikbaar cateringmateriaal 
Op 6 maart vond voor de tweede keer de conferentie herbruikbaar cateringmateriaal plaats. En met succes! Zo’n 500 aanwezigen wisselden in Mechelen ervaring en kennis uit als aftrap van het evenementenseizoen. 250 lokale besturen en overheidsdiensten en 170 vertegenwoordigers uit de eventsector konden zo’n 16 infosessies en panelgesprekken volgen met 40 experten uit de brede evenementensector. Deelnemers konden ook de standenbeurs bezoeken met een 30-tal aanbieders van herbruikbaar cateringmateriaal, wasfaciliteiten, (digitale) waarborgsystemen en hervulsystemen voor water en (fris)dranken.  
Responsive Image
Lokale besturen genieten van herbruikbaar eetgerei dankzij raamcontracten
Lokale besturen zijn sinds 2022 verplicht herbruikbaar eetgerei te gebruiken in hun eigen werking en evenementen en moeten 90 % van de recipiënten inzamelen voor hergebruik. De OVAM en Fost Plus bieden sinds 2024 financiële ondersteuning aan lokale besturen om raamcontracten op te stellen voor herbruikbaar eetgerei. Tijd en zorgen bespaard voor zowel standhouders als lokale besturen.

Green Deal Anders Verpakt  

In 2024 is de Green Deal Anders Verpakt (GDAV) op verschillende fronten actief geweest. Gedurende het jaar werden tal van evenementen georganiseerd, waaronder workshops, thematische bijeenkomsten en netwerkevenementen. Deze bijeenkomsten boden een platform voor deelnemers om kennis en ervaringen uit te wisselen en de nieuwste ontwikkelingen binnen de GDAV te presenteren. Zo vond er bijvoorbeeld op 27 februari een thematisch event plaats waar Design Thinking centraal stond. Daarnaast organiseerden we diverse netwerkevenementen waar afgeronde projecten en best practices werden gedeeld.

Een belangrijk moment van 2024 was de lancering van een studie rond de inzameling van herbruikbare verpakkingen. Deze studie richt zich op de noodzakelijke infrastructuur zodat de klant zich makkelijk kan ontdoen van de verpakking. Bovendien werden verschillende pilootprojecten zichtbaar op het terrein. Zo startte onder andere Foodbag een test met herbruikbare boxen, werd er een herbruikbare sixpack geïntroduceerd en ook pizza’s werden in herbruikbare pizzadozen geleverd. 


Alle pilootprojecten vindt u terug op www.greendealandersverpakt.be.  

In december 2024 was de deadline voor de eindrapportering van de projecten. Het eindrapport is nog in de maak is en eens gefinaliseerd zal dit een belangrijke stap zijn in de afronding van de GDAV. Het slotevent, waar de resultaten en inzichten van de GDAV zullen worden gepresenteerd, staat gepland op 3 juni 2025. 

Ondertussen wordt er ook gewerkt aan een vervolgfase van de GDAV, wat aangeeft dat de inspanningen en successen van 2024 een solide basis hebben gelegd voor toekomstige initiatieven op gebied van het vermijden en herbruiken van verpakkingen.

Vlaanderen Recyclagehub 

Vlaanderen streeft naar minder afval in de verbrandingsinstallatie. De waardevolle grondstoffen die nog in het afval aanwezig zijn, kunnen via recyclage een nieuw leven krijgen. En dat is zowel goed voor het milieu als voor de economie. Denk maar aan minder CO2-uitstoot, geen onaantrekkelijke verbrandingsinstallatie in de achtertuin, minder afhankelijkheid van buitenlandse grondstoffenimport, extra werkgelegenheid en innovatie. 

We zijn goed op weg om de Europese doelstelling van 2030 te halen en Europees koploper in recyclage te worden. Niet enkel dankzij de recyclage van huishoudelijk afval, maar eveneens omdat twee derde van ons bedrijfsafval een tweede leven krijgt.  

De OVAM zette in 2024 de voordelen van hoogwaardige recyclage voor Vlaanderen en haar ondernemingen in de kijker.  


Circulair bouwen

Bevraging circulair bouwen 

Om de impact te meten van alle initiatieven die circulair bouwen stimuleren, deed de OVAM een bevraging bij meer dan 500 participanten. Zowel burgers, (lokale) besturen, de bedrijfswereld en ook professionelen uit de hele sector gaven hun mening.  

Een aantal opvallende resultaten:  

  • Circulair bouwen wordt als belangrijk en noodzakelijk beoordeeld.  

  • De kenniskloof over circulair bouwen is nog te groot, informatie op maat vinden vraagt veel tijd en moeite.  

  • Tools om de milieu-impact van gebouwen te meten zijn beperkt gekend. 

  • Naast kennis en (meer)kost is weerstand tegen verandering ook een van de remmende factoren. 

  • Beschikbare data moeten meer toegankelijk, uitwisselbaar en veilig worden.  

Gescheiden inzameling bouw- en sloopafval verplicht
Sinds 1 juli 2024 moeten afvalproducenten het bouw- en sloopafval gescheiden aanbieden. Dit kadert binnen de nieuwe Vlarema 9. Zowel aannemers, sloopaannemers als inzamelaars, handelaars en makelaars en verdere verwerkers spelen hierin een cruciale rol. Om al deze betrokkenen gericht verder te helpen stelde de OVAM twee checklists op.
Responsive Image
VISUM: recyclagetrajecten voor niet-steenachtige afvalstoffen

In opdracht van de OVAM werden mogelijke recylagetrajecten voor niet-steenachtige afvalstoffen uit de bouw in kaart gebracht onder de naam VISUM. Hiervoor werkten Buildwise, Tracimat en Vito samen. VISUM biedt een antwoord op vragen als: Hoe een materiaal herkennen in een gebouw? Hoe verloopt de logistiek en eventuele tussenopslag van gerecycleerde materialen? Waarin kan een recyclaat toegepast worden?  

Een belangrijk resultaat van VISUM is de website bouw- en sloopafval  waar meer informatie te vinden is waar u heen kan met uw afvalstoffen en wat de acceptatievoorwaarden zijn.

Standaardbestek voor sloopwerken SB210
Om tot betere afspraken te komen tussen opdrachtgevers en uitvoerders van sloopwerken ontwikkelde de OVAM een standaardbestek voor sloopwerken van gebouwen. Het bestek omvat zowel administratieve als technische bepalingen. Het biedt een garantie op het afvoeren van afvalstoffen door een erkende sloopbeheerorganisatie met aflevering van een sloopattest en een eerlijke verdeling van de risico’s en onzekerheden tussen alle partijen, zodat ook discussies over meerkosten vermeden kunnen worden.  
Onderzoek naar beheersysteem voor recyclage bouwafval  
Het aantal projecten met focus op het inzamelen en recycleren van specifieke materiaalstromen van bouwwerven is talrijk. Om deze verschillende materialen meer circulair in te zetten is er nood aan een overkoepelende aanpak. Daarom kreeg Recydata van de OVAM en Service public de Wallonie (SPW) de opdracht de mogelijkheden om een beheersysteem voor bouwafval in België te onderzoeken. Recydata steunt daarbij op proefprojecten en studies en werkt nauw samen met belanghebbenden uit de bouw- en de renovatiesector. Het onderzoek startte op 1 maart 2024 en zit in haar laatste fase, waarin strategieën voor beheersystemen van verschillende groepen bouwafval worden uitgewerkt. De resultaten worden in april 2025 verwacht.  
Werkagenda circulair bouwen
Samen met Embuild Vlaanderen nam de OVAM de trekkersrol van de Werkagenda Circulair bouwen op. In 2024 kwamen tijdens twee succesvolle events honderden stakeholders uit de bouw samen om kennis uit te wisselen, contacten te leggen en aansluiting te vinden bij de recentste ontwikkelingen in het kader van een aantal innovatieve circulaire bouwprojecten. Met de vraag ‘Circulair bouwen, modewoord of menens?’ werd de aanzet gegeven voor een boeiende uitwisseling. Voor de OVAM vormde de werkagenda een forum om de laatste ontwikkelingen in het kader van het bouwwerkpaspoort voor te stellen, de wetgeving en het kwaliteitskader rond recyclage toe te lichten en na te denken over hoe nog sterker kan worden ingezet op hergebruik in de bouw. Ook de gids ‘Hoe maak ik mijn gebouw toekomstgericht?’ was gegeerd bij een breed publiek.   

Naar een asbestveilig Vlaanderen 

Responsive Image
Versterkt actieplan asbestafbouw 

De Vlaamse regering keurde op 22 maart 2023 het versterkte Actieplan Asbestafbouw goed. Het doel is om tegen 2040 een asbestveilig Vlaanderen te realiseren waarbij niemand risico loopt om in woningen en gebouwen asbestvezels in te ademen. Een eerste stap naar een asbestveilig gebouw is het asbestattest. Het actieplan zet dit centraal als hoofdindicator van het asbestafbouwbeleid. Jeugdige longen zijn extra gevoelig voor de blootstelling aan asbestvezels. Het actieplan zet daarom ook versterkt in op asbestveilige vrijetijdslocaties voor lokale jeugd- en jeugdsportverenigingen, zorginstellingen en schoolgebouwen. 

Campagne asbestattest gericht op renoveren: Renoveren met een asbestattest? Goed bezig! 
Sinds 2022 is een asbestattest verplicht bij verkoop of overdracht van een gebouw van voor 2001. Bij een standaard onderzoek zoekt de asbestdeskundige niet achter muren of onder vloeren. Daarvoor is een bijkomend onderzoek met destructieve handelingen nodig. Nieuwe eigenaars zijn vaak ook van plan om renovaties uit te voeren. Om kopers en nieuwe eigenaars te informeren over de mogelijke nood tot aanvullend asbestonderzoek bij renovatie voerde de OVAM een ludieke sociale mediacampagne. Eind 2024 stond de teller van het aantal asbestattesten op meer dan 300 000. 60 % daarvan is asbestveilig.  
Focus op de kwaliteit van de asbestattesten

De kwaliteit van de asbestattesten is een topprioriteit voor de OVAM. Achter de schermen is hard gewerkt aan de verbetering van het kwaliteitsborgingssysteem. Sommige bijsturingen vergen een wijziging van de regelgeving. De OVAM nam daarnaast verschillende flankerende initiatieven. Zo werden de opleidingen, bijscholingen en de examens bijgestuurd en de IT-infrastructuur en het databeheer geoptimaliseerd (met onder andere een datagestuurde machine-learning-toepassing voor kwaliteitsopvolging). De OVAM zette ook sterk in op een diepgaandere opvolging van de kwaliteitsvolle en uniformere werking van de erkende certificatie-instellingen en stelde de informatiedoorstroming naar de asbestdeskundigen op punt via frequentere nieuwsbrieven en actuele berichtgeving in de asbestinventarisdatabank.  

Doelgroepen actieplan: steun bij realisatie asbestveilige gebouwen  

Mijlpaal 2032: lokale groepsaankopen asbestattest voor burgers  

Tegen 2032 moeten de eigenaars van alle gebouwen tot bouwjaar 2001 over een asbestattest beschikken, ook wanneer er geen overdracht is. Maar de risico’s zijn er nu al, niet pas in 2032. De OVAM verzamelde tien (boven)lokale besturen die elk een pilootproject voor een lokale groepsaankoop voor asbestattesten organiseren. Zo’n groepsaankoop biedt burgers een laagdrempelige mogelijkheid een asbestattest te laten opmaken. De gemeente biedt hun eerstelijnsondersteuning bij het vinden van een asbestdeskundige, het lezen en interpreteren van asbestattesten en de mogelijke oplossingen om een asbestveilige woning te realiseren, bijvoorbeeld via de inzameling aan huis of via Mijn Verbouwpremie. In de context van dit project leidde de OVAM baliemedewerkers van woon- en energieloketten op. De OVAM ondersteunt deelnemende besturen met een voorbeeldbestek waar ze meteen mee aan de slag kunnen voor de lokale aanbesteding. Eind 2025 evalueert de OVAM dit pilootproject voor mogelijke opschaling. 

Asbestcementinzameling voor burgers in alle steden en gemeenten  

De inzameling van asbestcement aan huis is al jaren een gevestigde waarde. Burgers geraken vlot en veilig van hun asbestcement af dankzij een sterk verlaagd tarief via subsidies. In 2024 kwamen de projecten op koerssnelheid. Enerzijds dankzij de relancemiddelen die voor een opschaling naar heel Vlaanderen zorgden en anderzijds dankzij de prima projectaanpak van vele organiserende lokale besturen. De OVAM zorgde voor coaching trajecten en inspiratiemomenten om van elkaars goede praktijken te leren. Op één jaar tijd deden we er zo’n 13 000 nieuwe inzamellocaties bij en stond de teller eind 2024 op 58 969 locaties. 

Ondersteuning voor de jeugdlokalen 

In het voorjaar van 2024 ging het nieuwe sectorprotocol ‘Asbestveilige lokale jeugdgebouwen’ van start in samenwerking met de betrokken sectorpartners. Jeugd(sport)verenigingen worden door de OVAM gestimuleerd asbestrisico’s in kaart te brengen en een gratis asbestattest te bekomen. De verenigingen zijn vaak zelf geen eigenaar, waardoor het asbestattest de start is van een bewustmakingstraject voor zowel gebouwgebruikers als gebouweigenaars. In 2024 tekenden 361 verenigingen en lokale besturen al in op het aanbod. Na opmaak van het asbestattest, heeft de gebouweigenaar zicht op de nodige beheermaatregelen om het gebouw asbestveilig te maken. De OVAM ondersteunt in dit natraject ook met expertise en kosteloze inzameling van asbestcement.  
Veel lokale besturen zijn eigenaar of beheerder van de gebruikte gebouwen. De OVAM deed dan ook aan hen de oproep om prioritair werk te maken van asbestveilige jeugd(sport)locaties in hun nieuwe meerjarenplan. Zeker nu de OVAM de kosten van het asbestattest draagt.  

Responsive Image

1200 landbouwers melden zich voor gratis ophaling asbestdaken 

Het enthousiasme om werk te maken van asbestveilige gebouwen in de land- en tuinbouwsector, is sinds 2021 heel groot. Bij de oproep van 2024 meldden zich opnieuw 1200 landbouwers aan voor een kosteloze inzameling van hun asbestdak. Sectororganisaties Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en het Vlaams Agrarisch Centrum (VAC) zetten ook hun schouders onder het protocol met de nodige communicatie en sensibilisering. Tot eind 2024 haalde de OVAM al bij 2318 landbouwbedrijven in totaal 1 534 000 m² aan asbestdaken op.   

Alweer 291 scholen krijgen ondersteuning voor asbestveilig maken van hun gebouwen 

De OVAM ondersteunt scholen bij het asbestveilig maken van de schoolgebouwen. De OVAM neemt de kost van het asbestattest op zich en komt 50 % tussen in asbestverwijdering die nodig is om het gebouw asbestveilig te maken. Van scholen wordt verwacht dat zij de aanbevelingen in het asbestattest opvolgen, beheermaatregelen nemen en de gesubsidieerde verwijderwerken inplannen die zorgen voor een asbestveilige schoolomgeving.   
Ook in 2024 zetten scholen volop in op asbestveilige gebouwen. 234 scholen maakten werk van hun asbestattest, 42 scholen voerden verwijderwerken uit en 74 scholen meldden zich voor nieuwe verwijderwerken aan.  

Derde oproep voor asbestveilige zorginstellingen 

In 2024 lanceerde de OVAM samen met negen koepelorganisaties uit de zorg, twee oproepen voor zorgvoorzieningen om zich aan te melden voor ondersteuning. Met het sectorprotocol asbestveilige zorg kunnen zij een beroep doen op de OVAM voor de actualisatie of verfijning van hun asbestinventaris of voor ondersteuning bij asbestverwijdering via een raamcontract van de OVAM. Voorzieningen die zorg verlenen aan kinderen of jongvolwassenen, kunnen dan rekenen op 50 % ondersteuning, andere op 35 %. De koepelorganisaties engageren zich om snel werk te maken van de asbestafbouw. Zo streven ze ernaar dat elke zorgvoorziening al in 2029 in plaats van 2032 over een asbestattest beschikt.  

Asbestveilige sociale woningen 

Na de sectorale fusiebeweging willen de nieuw samengestelde woonmaatschappijen toewerken naar een asbestveilig patrimonium. Ook hier is de eerste stap de opmaak van een asbestattest. Het sectorprotocol asbestveilige sociale woningen ondersteunt daarbij instrumenteel bij de opmaak van asbestattest voor clusters van sociale woningen. De OVAM gaf hierover een webinar aan woonmaatschappijen in samenwerking met Wonen in Vlaanderen en ondersteunde koepelvereniging Initia inhoudelijk met expertise bij een nieuw raamcontract voor de opmaak van asbestattesten. 

Cijfers nov 2022 - nov 2024: 

Responsive Image

Cmartlife

Cmartlife is een geïntegreerd LIFE-project waarin de OVAM zich met zes andere partners (VVSG-Interafval, Fost Plus, Valipac, Denuo, Vlaco en Westtoer) inzet om materiaalkringlopen te sluiten, met een focus op plastics. In en buiten Vlaanderen willen we zo de hoeveelheid restafval verminderen en een zwerfvuilvrije omgeving creëren. Nu het project op volle toeren draait reisde projectcoördinator Els Herremans in september af naar Kaapstad. Ze presenteerde onze tastbare resultaten op het jaarlijkse Solid Waste Association (ISWA) congres. Met tientallen jaren ervaring in het opzetten van inzameling, sortering en recyclage kunnen we andere landen helpen op strategische keuzes te maken rond afvalbeheer.  
Responsive Image

Voedselverlies 

Vooraleer eten op ons bord terechtkomt, legt het meestal een lange weg. Hoe lang of hoe kort de keten ook is, onderweg gaat veel voedsel verloren. Alleen al in Vlaanderen is dat elk jaar zo’n 900 000 ton, wereldwijd zelfs 1,3 miljard ton. En dat heeft negatieve gevolgen voor de economie, het milieu en de honger in de wereld. Er is niet één oorzaak en dus ook geen alles-in-één-oplossing. De succesformule bestaat uit vele kleine initiatieven thuis, op het werk, of met de hele gemeente.  

Kostwinners 

In Vlaanderen bestaan er heel wat organisaties die elk op hun manier strijden tegen voedselverlies. Die krachten worden gebundeld in één sterk verbond: De Kostwinners, een   initiatief tegen voedselverspilling met (h)eerlijke tips, hapklare info en frisse motivatie waar iedereen mee aan de slag kan. Om te zorgen dat er niks meer wordt weggegooid, werd in 2023 al de Wat-je-nog-liggen-hadGPT gelanceerd, een AI-tool die gerechten maakt van restjes uit de koelkast. In 2024 werd die nog eens extra in de kijker gezet met een wedstrijd met sterrenchef Tim Boury in de hoofdrol.  
Responsive Image

30 % minder voedselafval met projectoproep lokale besturen 

Europa vraagt elke lidstaat om werk te maken van zo’n 30 % minder voedselafval. De OVAM kreeg van de Vlaamse minister van Omgeving de mogelijkheid om in 2024 preventieprojecten van lokale besturen, waarbij ze samen met hun inwoners de strijd aangaan tegen voedselverlies, te subsidiëren.