Nieuws


Hier vindt u actuele artikels, longreads, video’s, foto’s, podcasts en meer over onze beleidsthema’s: afval- en bodembeheer, duurzaam materialengebruik en circulaire economie. Met gevarieerde content willen we burgers, partners en stakeholders informeren en inspireren. 

Nieuws


In de kijker

Ecodesign in Planeet Circul'air

Circulaire economie
Responsive Image
In deze aflevering van Planeet Circul’air praten Chris Van de Voorde van JUUNOO (kersvers winnaar van de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award ’24) en Brigitte Mouligneau (transitiemanager circulaire economie van Vlaanderen Circulair) over ecodesign. Waarom is ecodesign een belangrijke hefboom voor verduurzaming en circulariteit? En zij steken hun duurzame ambities niet onder stoelen of banken.

>> Beluister de podcast

 

Studie afval op festivalcampagins 

Duurzaam materialengebruik
Responsive Image
Een studie van de OVAM onderzoekt oplossingen voor minder afval of achtergelaten materiaal op festivalcampings. Het doel is te komen tot minder afval.

>> Lees verder 

Asbestopleiding lokale besturen 

Duurzaam materialengebruik
Responsive Image
Op dinsdag 27 februari organiseert de OVAM kosteloos de online opleiding ‘Asbest in en om het huis’ voor lokale en bovenlokale besturen.

>> Inschrijven 

In de kijker: Europees voorzitterschap

Inschrijvingen ENSOr5 geopend 

Gezonde grond
Responsive Image
Ontdek de wereld van diffuse bodemverontreiniging tijdens de 5e ENSOr-workshop op 14 en 15 maart op de Tour & Taxis site te Brussel. Dit internationaal evenement, gewijd aan het aanpakken van zorgwekkende stoffen in diffuse bodemverontreiniging, brengt vooraanstaande experts samen onder het Belgische Europees voorzitterschap.

>> Inschrijven 

 

Nieuwe editie OVAM.link

Europees voorzitterschap
Responsive Image
De nieuwe editie van ons magazine OVAM.link staat volledig in het teken van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie: wat houdt het precies in om voorzitter van de Raad van de Europese Unie te zijn en welke rol speelt de OVAM? U leest er ook meer over de thema's die bovenaan de agenda zullen staan

>> Lees de OVAM.link 

Podcast Planeet Circul'air

Europees voorzitterschap
Responsive Image
Van januari tot en met juni 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. In deze aflevering van Planeet Circul’air bekijken we wat dat precies inhoudt, welke rol Vlaanderen en de OVAM zullen spelen en welke thema’s bovenaan op de agenda zullen staan. 
>> Beluister de podcast 


Meest gelezen nieuwsberichten

VLAREMA 9

Nieuwsbericht 23 januari 2023
Responsive Image
Met VLAREMA 9 zet de Vlaamse Regering een volgende stap naar een duurzamer beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen. Via nieuwe en gewijzigde regelgeving streeft ze ernaar om de negatieve impact van afval en kunststof op het milieu nog meer te beperken.

>> Lees meer

Tersana: nog 1 jaar aansluiten

Nieuwsbericht 23 januari 2023
Responsive Image
Nog tot 31 januari 2025 kunnen eigenaars of exploitanten van werkplaatsen met bodemverontreiniging zich aansluiten bij het bodemsaneringsfonds Tersana. Het ondersteunt hen bij de sanering in geval van bodemverontreiniging, zodat bodemsanering financieel en technisch haalbaar is.

>> Lees meer
 

Saneringswerken oude Bekaert-site

Nieuwsbericht 14 december 2023
Responsive Image
In 2022 startten de saneringswerken van de Oude Bekaertsite in Hemiksem. Nu is het terrein bijna klaar om er een groene en duurzame woonwijk van te maken: Park Aan de Stroom.  
 

In de kijker: Wereldbodemdag

Op 5 december was het Wereldbodemdag, het moment om onze bodem de aandacht te geven die het verdient. Want er is in Vlaanderen heel veel aandacht voor ons leefmilieu, maar de bodem lijken we over het hoofd te zien. Nochtans kan de bodem een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Hoe? Dat leest, ziet of beluistert u hier. 

Persberichten


Video

Hier vindt u onze meest recente video's. Meer video's vindt u op het OVAM YouTube-kanaal.
 
OVAM.link

Hier vindt u de recente edities van OVAM.link. Alle vorige edities vindt u op de Vlaamse Publicatie databank.

Podcast

In de nieuwe podcast Planeet Circul'air bieden we een antwoord op situaties waarmee we dagelijks geconfronteerd kunnen worden en die betrekking hebben op de taken van de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. We hebben het bijvoorbeeld over het bodemattest, de asbestproblematiek en zwerfvuil. De podcast is gemaakt door de OVAM en wordt gepresenteerd door Ine Wenmaekers van team pers en communicatie.


In deze aflevering van Planeet Circul’air hebben we Chris Van de Voorde van JUUNOO te gast: kersvers winnaar van de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award ’24. JUUNOO implementeert wereldwijd modulaire tussenwanden en bracht een revolutie teweeg in de bouw- en kantoormarkt. JUUNOO past niet alleen de principes van ecodesign toe, maar heeft ook een uitgekiend circulair businessmodel uitgewerkt. Waarom is ecodesign een belangrijke hefboom voor verduurzaming en circulariteit? Dat legt Chris uit samen met Brigitte Mouligneau, transitiemanager Circulaire Economie bij Vlaanderen Circulair. En zij steken hun duurzame ambities niet onder stoelen of banken.Van januari tot en met juni 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. In aflevering 5van Planeet Circul’air bekijken we wat dat precies inhoudt, welke rol Vlaanderen en de OVAM zullen spelen en welke thema’s bovenaan op de agenda zullen staan. Dat doen we samen met Hans Bruyninckx (gewoon hoogleraar Environmental Governance aan de Universiteit Antwerpen, voormalig directeur van het European Environment Agency en panellid van het International Resource Panel van de Verenigde Naties) en Sofie Bouteligier (hoofd van de International Policy Unit bij de OVAM).De gemiddelde Vlaming gooit jaarlijks bijna 34 kg eetbaar voedsel weg ofwel 2 tot 3 volle winkelkarren per gezin. Dat is een onthutsend cijfer. In aflevering 4 van Planeet Circul’air ligt de focus dan ook op voedselverlies. Waarom is voedselverlies een groot probleem, welke oplossingen kunnen we daarvoor ontwikkelen en hoe kun je als consument daar je steentje aan bijdragen? Dat bespreken we samen met Ann Braekevelt van de OVAM, Johanna Meuwissen van Foodwin en Maarten De Hauw van Too Good To Go.In aflevering drie van Planeet Circul’air nemen we onze bodem onder de loep. Onze bodem is van maatschappelijk belang: niet alleen voor het welzijn van onze samenleving en omgeving, maar ook voor onze toekomstige generaties. Bodemexperts Ellen Van de Vijver (Departement Omgeving en UGent) en Eddy Wille (OVAM) vertellen gepassioneerd over onze bodem en het beleid daarrond en proberen ons zo 'bodembewuster' te maken.In de tweede aflevering van Planeet Circul'air hebben we het over asbest.Hoe komt het dat er zoveel asbest in Vlaanderen aanwezig is? Is dat gevaarlijk? En vooral: hoe geraken we daar vanaf? Sven De Mulder van Team Asbestafbouw van de OVAM beantwoordt onze prangende vragen.In de eerste aflevering van Planeet Circul'air schetsen we wat de OVAM doet en wat de burger van de OVAM kan verwachten. Centrale gast is kersvers administrateur-generaal van de OVAM Werner Annaert.


In de PFAS-podcast wordt de impact van PFAS op mens en milieu besproken, hoe we er mee omgaan en hoe we aan een PFAS-vrije toekomst kunnen werken. Francesca Van Thielen interviewt elke maand iemand van de betrokkenen.


In de derde aflevering van de PFAS-podcast gaan OVAM-deskundigen Nele Bal en Froukje Kuijk dieper in op bodemsanering. Eén van de grootste uitdagingen van de PFAS-problematiek is het opkuisen van de verontreiniging. Hoe gaan we saneren en is dat wel altijd nodig? Wat houdt dat concreet in? En welke innoverende saneringstechnieken worden bestudeerd.
Volg ons op sociale media:

  • Responsive Image
  • Responsive Image
  • Responsive Image

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140