Nieuws


Hier vindt u actuele artikels, longreads, video’s, foto’s, podcasts en meer over onze beleidsthema’s: afval- en bodembeheer, duurzaam materialengebruik en circulaire economie. Met gevarieerde content willen we burgers, partners en stakeholders informeren en inspireren.

Nieuws


Persberichten

In de kijker:


Een blik op statiegeld 

OVAM Link december 2022
Responsive Image
Vlaanderen blijft kampen met een overdaad aan zwerfvuil. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir trok de evaluatie van het Verpakkingsplan 2.0 daarom een jaar naar voor en zette zo de deur op een kier voor de invoering van statiegeld. Ondertussen heeft ze van de Vlaamse Regering een mandaat gekregen om de onderhandeling met de andere gewesten op te starten. 

In de OVAM Link van december 2022 verscheen hierover een artikel. 
>> Lees meer

PFAS-webinars EmConSoil 

Gezonde grond 


In het najaar van 2022 organiseerde de OVAM vanuit het multistakeholder platform EmConSoil vier webinars over de aanpak van bodemverontreiniging met PFAS.

U kunt de webinars herbekijken

Voor de volgende reeks vanaf 2023 nodigen we (internationale) stakeholders uit om voorstellen in te dienen die breder gaan dan de ervaring in Vlaanderen. U kunt uw suggesties doorgeven via emconsoil@ovam.be.  
 

Pluim van Europa voor CE 

OVAM Link december 2022
Responsive Image
In de Environmental Implementation Review van de Europese Commissie staat België op een knappe tweede plaats als het over circulaire economie gaat. Het resultaat is een aanmoediging 
om verder in te zetten op circulariteit in Vlaanderen. Hergebruik 
nauwgezet monitoren is daar een belangrijk onderdeel van.

>> Lees meer

Meest gelezen nieuwsberichten

Green Deal Duurzame Zorg

Nieuwsbericht 9 januari 2023
Responsive Image
Groener? Duurzamer? Ook uw welzijns- of zorgorganisatie kan bijdragen aan een betere toekomst. Met de Green Deal Duurzame Zorg willen we de dynamiek rond duurzaamheid aanzwengelen binnen de zorg- en welzijnssectoren.

>> Lees meer

Sorteren bij bedrijven 

Nieuwsbericht 20 december 2022
Responsive Image
Vanaf 2023 zal een foutieve bronsortering voor bedrijven bijkomende kosten met zich meebrengen. Bedrijven die niet correct sorteren, zullen meer moeten betalen voor de verwerking van hun afval. 

>> Lees meer

Subsidiebesluit lokale besturen

Nieuwsbericht 9 december 2022
Responsive Image
Lokale besturen kunnen subsidies aanvragen voor projecten die bijdragen aan de doelstellingen van het afval-, materialen- en asbestafbouwbeleid. In afwachting van een nieuw subsidiebesluit was er een indieningsstop. Die is verlengd tot 1 maart 2023.

>> Lees meer

Video

Hier vindt u onze meest recente video's. Meer video's vindt u op het OVAM YouTube-kanaal.
 

OVAM.link

Hier vindt u de recente edities van OVAM.link. Alle vorige edities vindt u op de Vlaamse Publicatie databank.

Podcast

In een nieuwe podcast-reeks wordt de impact van PFAS op mens en milieu besproken, hoe we er mee omgaan en hoe we aan een PFAS-vrije toekomst kunnen werken. Francesca Van Thielen interviewt elke maand iemand van de betrokkenen.


In de derde aflevering van de PFAS-podcast gaan OVAM-deskundigen Nele Bal en Froukje Kuijk dieper in op bodemsanering. Eén van de grootste uitdagingen van de PFAS-problematiek is het opkuisen van de verontreiniging. Hoe gaan we saneren en is dat wel altijd nodig? Wat houdt dat concreet in? En welke innoverende saneringstechnieken worden bestudeerd.
In aflevering vier ligt de focus op het uitfaseren en vervangen van PFAS, want een PFAS-vrije samenleving is niet vanzelfsprekend. Joris Maes van Brandweer Zone Antwerpen en PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken staan stil bij de problematiek.Op 31 december 2022 liep het mandaat van de PFAS-opdrachthouder af. Hoe kijkt hij terug op die opdracht? En welke conclusies legt hij voor aan de Vlaamse Regering? In aflevering vijf van de podcast legt Francesca Vanthielen deze vragen voor aan Karl Vrancken en de man die hem bij de Vlaamse overheid moet opvolgen als ‘PFAS-coördinator’: Hans Reynders.Volg ons op sociale media:

  • Responsive Image
  • Responsive Image
  • Responsive Image

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140