Nieuws


Hier vindt u actuele artikels, longreads, video’s, foto’s, podcasts en meer over onze beleidsthema’s: afval- en bodembeheer, duurzaam materialengebruik en circulaire economie. Met gevarieerde content willen we burgers, partners en stakeholders informeren en inspireren. 

Nieuws


In de kijker: Recyclagehub 

In de kijker 

Podcast Planeet Circul'air

Aflevering 7 Podcast
In een nieuwe aflevering van de podcast Planeet Circul'air biedt de OVAM informatie aan voor en door organisatoren over het makkelijk en correct gebruik van herbruikbaar cateringmateriaal op festivals en evenementen. 

>> Beluister de podcast

Groepsaankoop asbestattesten

asbest dak
Tussen 2 september en 4 november 2024 kunnen lokale besturen een subsidieaanvraag indienen om samen met de OVAM voor het eerst lokale groepsaankopen voor asbestattesten te organiseren.  De ondersteuning bestaat uit een subsidie voor de projectorganisatie. Voor deze oproep is een totaalbedrag van 450 000 euro voorzien.

>> Lees verder

Podcast Planeet Circul'air

materiaalbewust bouwen
Van 1 januari tot 30 juni 2024 was België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. De OVAM speelde een actieve rol bij de vormgeving van het beleid in sleuteldomeinen. In deze speciale editie van de podcast ‘Planeet Circulair’ – die volledig in het Engels is - blikken we terug en kijken we vooruit met Werner Annaert (CEO OVAM) en Janez Potočnik (medevoorzitter van het International Resources Panel en voormalig Europees commissaris voor Milieu).

>> Beluister de podcast

Persberichten


Meest gelezen nieuwsberichten

Nieuwe studie CE Center

Nieuwsbericht 16 juli 2024
Deelfietsen
Binnen een circulaire economie is een product-dienstsysteem (PDS), zoals deelfietsen, een veelbelovend bedrijfsmodel. Tot nu toe ontbraken duidelijke richtlijnen om dit bedrijfsmodel contractueel vast te leggen. Een nieuwe studie van het CE Center brengt daar nu verandering in door modelclausules voor PDS op te stellen. 

>> Lees meer

LIFE-project PFASTER

Nieuwsbericht 29 juni 2024
bodemstaal nemen
Het nieuwe LIFE-project PFASTER wil de PFAS-verontreiniging op en rond de site van de voormalige papierfabriek in Willebroek verder aanpakken. Daarbij zetten de 11 partners in op onderzoek, innovatieve saneringstechnieken en natuurgerichte oplossingen.

>> Lees meer

Nieuwe strandvuilnisbakken

Nieuwsbericht 5 juli 2024
strandvuilnisbakken
De OVAM, Westtoer en 8 kustgemeenten zetten in op propere stranden. In het kader van het project ‘Plastic Free Coastline’ plaatsten ze 38 nieuwe afvalbakken op de stranden van 8 kustgemeenten.
 


Video

Hier vindt u onze meest recente video's. Meer video's vindt u op het OVAM YouTube-kanaal.
 

OVAM.link

Hier vindt u de recente edities van OVAM.link. Alle vorige edities vindt u op de Vlaamse Publicatie databank.

Podcast

In de nieuwe podcast Planeet Circul'air bieden we een antwoord op situaties waarmee we dagelijks geconfronteerd kunnen worden en die betrekking hebben op de taken van de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. We hebben het bijvoorbeeld over het bodemattest, de asbestproblematiek en zwerfvuil. De podcast is gemaakt door de OVAM en wordt gepresenteerd door Ine Wenmaekers van team pers en communicatie.


Van 1 januari tot 30 juni 2024 was België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. De OVAM, de Vlaamse Openbare Afvalstoffenmaatschappij, speelde een actieve rol bij de vormgeving van het beleid in sleuteldomeinen. In deze speciale editie van de podcast ‘Planeet Circulair’ – die volledig in het Engels is - blikken we terug op het Belgische voorzitterschap en wat we hebben bereikt, vooral op het gebied van de OVAM-thema’s. Tijdens het Belgische voorzitterschap waren er Europese verkiezingen, dus dit is ook een uitgelezen kans om vooruit te kijken naar het volgende politieke mandaat op Europees niveau. We gaan hierover in gesprek met Werner Annaert, CEO van de OVAM, en Janez Potočnik, medevoorzitter van het International Resources Panel en voormalig Europees commissaris voor Milieu.



België staat bekend om z’n straffe festivals en evenementen. Maar hoe kunnen we die organiseren zonder een gigantische puinhoop achter te laten? In deze aflevering van Planeet Circul’air trekken we naar het festival Sfinks Mundial in Boechout en naar de Plantendag in het provinciaal domein De Schorre in Boom. De organisatoren vertellen uitgebreid hoe ze herbruikbaar cateringmateriaal implementeren en we leggen ons oor te luisteren bij de bezoekers.



In de eerste aflevering van het tweede seizoen van Planeet Circul’Air hebben we twee koplopers op vlak van recyclage in de bouwsector te gast: Raf Jansen van Vandersanden (één van de grootste baksteen producerende bedrijven in Europa) komt vertellen over hun innovatieve CO2-negatieve gevelsteen. Peter Geysenbergh van Soprema (fabrikant en leverancier van waterdichting en isolatie) deelt zijn inzichten omtrent hun ZLOOP-installatie waar op grote schaal gebruikte bitumen, ofwel roofing, een tweede leven krijgen. Daarnaast licht Philippe Van De Velde (OVAM) de beleidsinitiatieven van de OVAM op vlak van afval en recyclage toe. Benieuwd hoe bedrijven in Vlaanderen het verschil maken op vlak van recyclage in de bouwsector? Beluister dan deze aflevering van Planeet Circul’Air.



In deze aflevering van Planeet Circul’air hebben we Chris Van de Voorde van JUUNOO te gast: kersvers winnaar van de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award ’24. JUUNOO implementeert wereldwijd modulaire tussenwanden en bracht een revolutie teweeg in de bouw- en kantoormarkt. JUUNOO past niet alleen de principes van ecodesign toe, maar heeft ook een uitgekiend circulair businessmodel uitgewerkt. Waarom is ecodesign een belangrijke hefboom voor verduurzaming en circulariteit? Dat legt Chris uit samen met Brigitte Mouligneau, transitiemanager Circulaire Economie bij Vlaanderen Circulair. En zij steken hun duurzame ambities niet onder stoelen of banken.



Van januari tot en met juni 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. In aflevering 5van Planeet Circul’air bekijken we wat dat precies inhoudt, welke rol Vlaanderen en de OVAM zullen spelen en welke thema’s bovenaan op de agenda zullen staan. Dat doen we samen met Hans Bruyninckx (gewoon hoogleraar Environmental Governance aan de Universiteit Antwerpen, voormalig directeur van het European Environment Agency en panellid van het International Resource Panel van de Verenigde Naties) en Sofie Bouteligier (hoofd van de International Policy Unit bij de OVAM).



De gemiddelde Vlaming gooit jaarlijks bijna 34 kg eetbaar voedsel weg ofwel 2 tot 3 volle winkelkarren per gezin. Dat is een onthutsend cijfer. In aflevering 4 van Planeet Circul’air ligt de focus dan ook op voedselverlies. Waarom is voedselverlies een groot probleem, welke oplossingen kunnen we daarvoor ontwikkelen en hoe kun je als consument daar je steentje aan bijdragen? Dat bespreken we samen met Ann Braekevelt van de OVAM, Johanna Meuwissen van Foodwin en Maarten De Hauw van Too Good To Go.



In aflevering drie van Planeet Circul’air nemen we onze bodem onder de loep. Onze bodem is van maatschappelijk belang: niet alleen voor het welzijn van onze samenleving en omgeving, maar ook voor onze toekomstige generaties. Bodemexperts Ellen Van de Vijver (Departement Omgeving en UGent) en Eddy Wille (OVAM) vertellen gepassioneerd over onze bodem en het beleid daarrond en proberen ons zo 'bodembewuster' te maken.



In de tweede aflevering van Planeet Circul'air hebben we het over asbest.Hoe komt het dat er zoveel asbest in Vlaanderen aanwezig is? Is dat gevaarlijk? En vooral: hoe geraken we daar vanaf? Sven De Mulder van Team Asbestafbouw van de OVAM beantwoordt onze prangende vragen.



In de eerste aflevering van Planeet Circul'air schetsen we wat de OVAM doet en wat de burger van de OVAM kan verwachten. Centrale gast is kersvers administrateur-generaal van de OVAM Werner Annaert.


In de PFAS-podcast wordt de impact van PFAS op mens en milieu besproken, hoe we er mee omgaan en hoe we aan een PFAS-vrije toekomst kunnen werken. Francesca Van Thielen interviewt elke maand iemand van de betrokkenen.


In de derde aflevering van de PFAS-podcast gaan OVAM-deskundigen Nele Bal en Froukje Kuijk dieper in op bodemsanering. Eén van de grootste uitdagingen van de PFAS-problematiek is het opkuisen van de verontreiniging. Hoe gaan we saneren en is dat wel altijd nodig? Wat houdt dat concreet in? En welke innoverende saneringstechnieken worden bestudeerd.




Volg ons op sociale media:

  • Responsive Image
  • Responsive Image
  • Responsive Image

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140