Nieuws


Hier vindt u actuele artikels, longreads, video’s, foto’s, podcasts en meer over onze beleidsthema’s: afval- en bodembeheer, duurzaam materialengebruik en circulaire economie. Met gevarieerde content willen we burgers, partners en stakeholders informeren en inspireren. 

Nieuws


In de kijker 

Grote Verpakkingsenquête 

gevelrenovatie
De OVAM wil inzicht krijgen in het aantal verpakkingen en het soort verpakkingsmateriaal voor dranken en bereide voedingsmiddelen dat gebruikt wordt in onderwijsinstellingen, bedrijven en horeca.

>> Vul de enquête in of help ze mee verspreiden 

 Nieuwe editie van OVAM-magazine 

Panelgesprek bouwen
In de nieuwe editie van ons magazine lees je meer over: 
  • 25 jaar brownfieldwerking en 15 jaar brownfieldconvenanten 
  • de belangrijkste wijzigingen in Vlarema 9
  • voordelen van renoveren met asbestattest 
  • JUUNOO, de winnaar van de HVDV24
>> Lees de OVAM link

OVAM publiceert jaarverslag 2023

materiaalbewust bouwen
2023 was een goed gevuld jaar waarin we heel wat hebben verwezenlijkt. We bundelden de opmerklijkste realisaties van het afgelopen jaar in het OVAM-jaarverslag 2023. 

>> Ontdek het jaarverslag 

 

Persberichten


Meest gelezen nieuwsberichten

Verwerking groenafval 

Nieuwsbericht 23 april 2024
bodemsanering
Particulieren of bedrijven met een stookolie- of mazoutverontreiniging hebben tot 28 februari 2025 de tijd om een aanvraag tot tussenkomst door Promaz in te dienen.

>> Lees meer

Raamcontract lokale besturen 

Nieuwsbericht 22 april 2024
bodemkwaliteit supporters
Bent u als lokaal bestuur op zoek naar hoe u herbruikbaar eetgerei kunt faciliteren voor cateraars en standhouders op evenementen met bereide voeding? De OVAM en Fost Plus bieden sinds dit jaar een tegemoetkoming aan voor de opmaak van een raamcontract herbruikbaar eetgerei

>> Lees meer
 

Duurzame verwerking serreloof 

Nieuwsbericht 19 april 2024
landbouw asbest grafiek
De OVAM en Vlaco onderzochten duurzamere verwerkingsopties voor het serreloof van vruchtgroenten uit Vlaanderen. We streven daarbij naar minder plasticvervuiling in de serreloofstromen en een optimalisatie van de verwerking van het bioafval.
 
 

In de kijker

PFAS-streefwaarden 

Bodem
Responsive Image
In gebieden zonder direct aanwijsbare PFAS-bron kunnen de PFAS-concentraties in de bodem en het grondwater toch verhoogd zijn. De OVAM bepaalde in een onderzoek de streefwaarden voor PFAS in gebieden zonder gekende bron.

>> Lees meer 

Ontharden en vergroenen 

Bodem
opleiding asbest in huis
Bij onthardings- en vergroeningsprojecten en een slim waterbeheer is een gezonde bodem cruciaal. Een speciale webpagina van het programma Grond+Zaken, de opdrachtencentrale voor bodemzorg en een webinar voor groene scholen zijn mooie stappen naar een groene en duurzame toekomst.

>> Lees meer 

Terugblik ENSOr 5 

Bodem
podcast ovam
Diffuse bodemverontreiniging met zorgwerkende stoffen vormt een grote uitdaging voor het milieu en de gezondheid. Tijdens het vijfde ENSOr-symposium, georganiseerd door de OVAM en EmConSoil, werd daar uitgebreid op ingegaan.

>> Bekijk de presentaties en verslagen

 

Agenda

8 mei 2024

Online event 'één jaar Green Deal Duurzame Zorg' >> Meer info 

9 mei 2024

Praktijkbezoek 'herbruikbaar drink- en eetgerei' Sfinks Mundial 


>> Meer info 

16 mei 2024

Digitale infosessie 'Mijn Mooie Straat'
>> Meer info 

11 juni 2024

Buyer meets supplier 

>> Meer info 

14 juni 2024

15 jaar brownfield-convenanten
>> Meer info 

18 juni 2024

Studiedag 'hergebruik in de zorg' in het kader van de Green Deal Duurzame Zorg

>> Meer info

Video

Hier vindt u onze meest recente video's. Meer video's vindt u op het OVAM YouTube-kanaal.
 

OVAM.link

Hier vindt u de recente edities van OVAM.link. Alle vorige edities vindt u op de Vlaamse Publicatie databank.

Podcast

In de nieuwe podcast Planeet Circul'air bieden we een antwoord op situaties waarmee we dagelijks geconfronteerd kunnen worden en die betrekking hebben op de taken van de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. We hebben het bijvoorbeeld over het bodemattest, de asbestproblematiek en zwerfvuil. De podcast is gemaakt door de OVAM en wordt gepresenteerd door Ine Wenmaekers van team pers en communicatie.


In deze aflevering van Planeet Circul’air hebben we Chris Van de Voorde van JUUNOO te gast: kersvers winnaar van de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award ’24. JUUNOO implementeert wereldwijd modulaire tussenwanden en bracht een revolutie teweeg in de bouw- en kantoormarkt. JUUNOO past niet alleen de principes van ecodesign toe, maar heeft ook een uitgekiend circulair businessmodel uitgewerkt. Waarom is ecodesign een belangrijke hefboom voor verduurzaming en circulariteit? Dat legt Chris uit samen met Brigitte Mouligneau, transitiemanager Circulaire Economie bij Vlaanderen Circulair. En zij steken hun duurzame ambities niet onder stoelen of banken.Van januari tot en met juni 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. In aflevering 5van Planeet Circul’air bekijken we wat dat precies inhoudt, welke rol Vlaanderen en de OVAM zullen spelen en welke thema’s bovenaan op de agenda zullen staan. Dat doen we samen met Hans Bruyninckx (gewoon hoogleraar Environmental Governance aan de Universiteit Antwerpen, voormalig directeur van het European Environment Agency en panellid van het International Resource Panel van de Verenigde Naties) en Sofie Bouteligier (hoofd van de International Policy Unit bij de OVAM).De gemiddelde Vlaming gooit jaarlijks bijna 34 kg eetbaar voedsel weg ofwel 2 tot 3 volle winkelkarren per gezin. Dat is een onthutsend cijfer. In aflevering 4 van Planeet Circul’air ligt de focus dan ook op voedselverlies. Waarom is voedselverlies een groot probleem, welke oplossingen kunnen we daarvoor ontwikkelen en hoe kun je als consument daar je steentje aan bijdragen? Dat bespreken we samen met Ann Braekevelt van de OVAM, Johanna Meuwissen van Foodwin en Maarten De Hauw van Too Good To Go.In aflevering drie van Planeet Circul’air nemen we onze bodem onder de loep. Onze bodem is van maatschappelijk belang: niet alleen voor het welzijn van onze samenleving en omgeving, maar ook voor onze toekomstige generaties. Bodemexperts Ellen Van de Vijver (Departement Omgeving en UGent) en Eddy Wille (OVAM) vertellen gepassioneerd over onze bodem en het beleid daarrond en proberen ons zo 'bodembewuster' te maken.In de tweede aflevering van Planeet Circul'air hebben we het over asbest.Hoe komt het dat er zoveel asbest in Vlaanderen aanwezig is? Is dat gevaarlijk? En vooral: hoe geraken we daar vanaf? Sven De Mulder van Team Asbestafbouw van de OVAM beantwoordt onze prangende vragen.In de eerste aflevering van Planeet Circul'air schetsen we wat de OVAM doet en wat de burger van de OVAM kan verwachten. Centrale gast is kersvers administrateur-generaal van de OVAM Werner Annaert.


In de PFAS-podcast wordt de impact van PFAS op mens en milieu besproken, hoe we er mee omgaan en hoe we aan een PFAS-vrije toekomst kunnen werken. Francesca Van Thielen interviewt elke maand iemand van de betrokkenen.


In de derde aflevering van de PFAS-podcast gaan OVAM-deskundigen Nele Bal en Froukje Kuijk dieper in op bodemsanering. Eén van de grootste uitdagingen van de PFAS-problematiek is het opkuisen van de verontreiniging. Hoe gaan we saneren en is dat wel altijd nodig? Wat houdt dat concreet in? En welke innoverende saneringstechnieken worden bestudeerd.
Volg ons op sociale media:

  • Responsive Image
  • Responsive Image
  • Responsive Image

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140