Nieuws


Hier vindt u actuele artikels, longreads, video’s, foto’s, podcasts en meer over onze beleidsthema’s: afval- en bodembeheer, duurzaam materialengebruik en circulaire economie. Met gevarieerde content willen we burgers, partners en stakeholders informeren en inspireren. 

Nieuws


In de kijker 

OVAM publiceert jaarverslag 2023

materiaalbewust bouwen
2023 was een goed gevuld jaar waarin we heel wat hebben verwezenlijkt. We bundelden de opmerklijkste realisaties van het afgelopen jaar in het OVAM-jaarverslag 2023. 

>> Ontdek het jaarverslag 

 

Duurzame modeshow  

Circular State Of The Union 2024
Panelgesprek bouwen
De ecologische voetafdruk van de mode-industrie is één van de grootste ter wereld. Daarom toonden we tijdens de Circular State Of The Union 26 duurzame, Belgische modemerken. 


>> Meer foto's 

Belevingsscan Mooimakers

Zwerfvuil en sluikstort 
gevelrenovatie
Op dinsdag 12 maart 2024 lanceerde Mooimakers de belevingsscan, een extra functionaliteit binnen het ‘Mijn Mooie Straat’-platform. Met dat laagdrempelige instrument wil Mooimakers via beleving het zwerfvuil en sluikstorten aanpakken.

>> Lees meer 

Persberichten


In de kijker

Opleiding lokale handhavers 

Handhaving
Responsive Image
De OVAM en Afdeling Handhaving (Departement Omgeving) organiseren dit jaar een nieuwe  fysieke opleiding over controles op afvalinzameliing door bedrijven en herbruikbaar cateringmateriaal bij events. De opleiding vindt plaats in mei op drie locaties in Vlaanderen.

>> Inschrijven 

Asbestopleiding lokale besturen 

Duurzaam materialengebruik
opleiding asbest in huis
Op 16 april, 25 juni en 28 november organiseert de OVAM kosteloos de online opleiding ‘Asbest in en om het huis’ voor lokale en bovenlokale besturen.

>> Inschrijven 

Terugblik conferentie 

Herbruikbaar cateringmateriaal 
podcast ovam
Op 6 maart vond voor de twee keer de conferentie herbruikbaar cateringmateriaal plaats, én het was een succes. Zo’n 500 aanwezigen tekenden present in Mechelen om ervaring en kennis uit te wisselen in aanloop van het evenementenseizoen.

>> Lees meer

 

Meest gelezen nieuwsberichten

Laatste aanmeldingsjaar Promaz

Nieuwsbericht 26 maart 2024
bodemsanering
Particulieren of bedrijven met een stookolie- of mazoutverontreiniging hebben tot 28 februari 2025 de tijd om een aanvraag tot tussenkomst door Promaz in te dienen.

>> Lees meer 

Asbestprotocol jeugdverenigingen

Nieuwsbericht 22 maart 2024
bodemkwaliteit supporters
Op 22 maart keurde de Vlaamse Regering het sectorprotocol ‘asbestveilige lokale jeugdgebouwen’ goed. Met dat protocol zorgen de OVAM en de verschillende sectorpartners ervoor dat lokale jeugd- en jeugdsportverenigingen kosteloos een asbestattest kunnen laten opmaken voor hun gebouwen en eventueel hun asbestdak of -gevel kunnen laten ophalen.

>> Lees meer
 

Overkoepelend project bouwafval

Nieuwsbericht 22 maart 2024
landbouw asbest grafiek
Er bestaan heel wat projecten die specifieke materiaalstromen afkomstig van bouwwerven inzamelen en recycleren. Om deze verschillende materialen meer circulair in te zetten is er nood aan een overkoepelende aanpak. Daarom geven de OVAM en Service public de Wallonie (SPW) aan Recydata de opdracht om een beheersysteem voor bouwafval in België op te zetten.
 
 


Video

Hier vindt u onze meest recente video's. Meer video's vindt u op het OVAM YouTube-kanaal.
 
OVAM.link

Hier vindt u de recente edities van OVAM.link. Alle vorige edities vindt u op de Vlaamse Publicatie databank.

Podcast

In de nieuwe podcast Planeet Circul'air bieden we een antwoord op situaties waarmee we dagelijks geconfronteerd kunnen worden en die betrekking hebben op de taken van de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. We hebben het bijvoorbeeld over het bodemattest, de asbestproblematiek en zwerfvuil. De podcast is gemaakt door de OVAM en wordt gepresenteerd door Ine Wenmaekers van team pers en communicatie.


In deze aflevering van Planeet Circul’air hebben we Chris Van de Voorde van JUUNOO te gast: kersvers winnaar van de Henry van de Velde Ecodesign by OVAM Award ’24. JUUNOO implementeert wereldwijd modulaire tussenwanden en bracht een revolutie teweeg in de bouw- en kantoormarkt. JUUNOO past niet alleen de principes van ecodesign toe, maar heeft ook een uitgekiend circulair businessmodel uitgewerkt. Waarom is ecodesign een belangrijke hefboom voor verduurzaming en circulariteit? Dat legt Chris uit samen met Brigitte Mouligneau, transitiemanager Circulaire Economie bij Vlaanderen Circulair. En zij steken hun duurzame ambities niet onder stoelen of banken.Van januari tot en met juni 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. In aflevering 5van Planeet Circul’air bekijken we wat dat precies inhoudt, welke rol Vlaanderen en de OVAM zullen spelen en welke thema’s bovenaan op de agenda zullen staan. Dat doen we samen met Hans Bruyninckx (gewoon hoogleraar Environmental Governance aan de Universiteit Antwerpen, voormalig directeur van het European Environment Agency en panellid van het International Resource Panel van de Verenigde Naties) en Sofie Bouteligier (hoofd van de International Policy Unit bij de OVAM).De gemiddelde Vlaming gooit jaarlijks bijna 34 kg eetbaar voedsel weg ofwel 2 tot 3 volle winkelkarren per gezin. Dat is een onthutsend cijfer. In aflevering 4 van Planeet Circul’air ligt de focus dan ook op voedselverlies. Waarom is voedselverlies een groot probleem, welke oplossingen kunnen we daarvoor ontwikkelen en hoe kun je als consument daar je steentje aan bijdragen? Dat bespreken we samen met Ann Braekevelt van de OVAM, Johanna Meuwissen van Foodwin en Maarten De Hauw van Too Good To Go.In aflevering drie van Planeet Circul’air nemen we onze bodem onder de loep. Onze bodem is van maatschappelijk belang: niet alleen voor het welzijn van onze samenleving en omgeving, maar ook voor onze toekomstige generaties. Bodemexperts Ellen Van de Vijver (Departement Omgeving en UGent) en Eddy Wille (OVAM) vertellen gepassioneerd over onze bodem en het beleid daarrond en proberen ons zo 'bodembewuster' te maken.In de tweede aflevering van Planeet Circul'air hebben we het over asbest.Hoe komt het dat er zoveel asbest in Vlaanderen aanwezig is? Is dat gevaarlijk? En vooral: hoe geraken we daar vanaf? Sven De Mulder van Team Asbestafbouw van de OVAM beantwoordt onze prangende vragen.In de eerste aflevering van Planeet Circul'air schetsen we wat de OVAM doet en wat de burger van de OVAM kan verwachten. Centrale gast is kersvers administrateur-generaal van de OVAM Werner Annaert.


In de PFAS-podcast wordt de impact van PFAS op mens en milieu besproken, hoe we er mee omgaan en hoe we aan een PFAS-vrije toekomst kunnen werken. Francesca Van Thielen interviewt elke maand iemand van de betrokkenen.


In de derde aflevering van de PFAS-podcast gaan OVAM-deskundigen Nele Bal en Froukje Kuijk dieper in op bodemsanering. Eén van de grootste uitdagingen van de PFAS-problematiek is het opkuisen van de verontreiniging. Hoe gaan we saneren en is dat wel altijd nodig? Wat houdt dat concreet in? En welke innoverende saneringstechnieken worden bestudeerd.
Volg ons op sociale media:

  • Responsive Image
  • Responsive Image
  • Responsive Image

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140