Nieuws


Hier vindt u actuele artikels, longreads, video’s, foto’s, podcasts en meer over onze beleidsthema’s: afval- en bodembeheer, duurzaam materialengebruik en circulaire economie. Met gevarieerde content willen we burgers, partners en stakeholders informeren en inspireren.

Nieuws


Persberichten

In de kijker:


Planeet Circul'air

Podcast van de OVAM 
Responsive Image
In de eerste aflevering van Planeet Circul'air schetsen we wat de OVAM doet en wat de burger van de OVAM kan verwachten. Centrale gast is kersvers administrateur-generaal van de OVAM Werner Annaert. 

>>Beluister de podcast 

Green Deal Duurzame Zorg

Duurzaam materialengebruik 
Responsive Image
Op 15 maart ondertekende de OVAM mee de Green Deal Duurzame Zorg. De OVAM engageert zich als mede-trekker voor de thema's materialen en afval. We gaan de komende drie jaar aan de slag met de zorg- en welzijnssector rond thema's als voedselverlies, hergebruik, preventie en betere selectieve inzameling van afval.

>> Lees meer

Webinars 

Welke webinars biedt de OVAM aan? 
Responsive Image
 • 20/4: Hoe verken je de kwaliteit van de waterbodem? 
  >> Lees meer 
 • 23/5: Een gezamenlijke opleiding voor lokale handhavers over de controles op bronsortering bij bedrijven.
  >> Lees meer 
 • Opleiding 'asbest in en om het huis' voor lokale besturen
  >> Lees meer 

Meest gelezen nieuwsberichten

Handhaving bedrijfsrestafval

Nieuwsbericht 6 maart 2023
Responsive Image
Elk jaar voert de OVAM gerichte administratieve controles uit om te checken of de regels over het beheer van bedrijfsrestafval worden nageleefd. Sinds 2023 gelden er strengere resultaatsvoorschriften voor verbranding van bedrijfsrestafval. Ook hierop zal afdeling Handhaving controles uitvoeren.

>> Lees meer 

Chemische recyclage 

Nieuwsbericht 8 maart 2023
Responsive Image
In het proces van chemische recyclage worden zowel niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen als kunststofafval verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe brandstoffen en kunststoffen. Daardoor is het niet altijd duidelijk hoeveel kunststofafval ook effectief wordt gerecycleerd. De OVAM werkte, samen met het Joint Research Center van de Europese Commissie, een wiskundig model uit om dat aandeel kunststofafval in het chemische recyclageproces te kunnen berekenen. 

>> Lees meer 

40 000 asbestattesten 

Nieuwsbericht 27 februari 2023
Responsive Image
Alle inwoners van Vlaanderen kunnen  gebruik maken van de ophaling aan huis van asbestcementen afval. De OVAM ondersteunt lokale besturen zodat iedereen aan een voordelig tarief golfplaten of leien in asbestcement kan laten ophalen. Dat resulteert tot op heden in bovenstaande cijfers.

>> Lees meer

Video

Hier vindt u onze meest recente video's. Meer video's vindt u op het OVAM YouTube-kanaal.
 

OVAM.link

Hier vindt u de recente edities van OVAM.link. Alle vorige edities vindt u op de Vlaamse Publicatie databank.

Podcast

In de nieuwe podcast Planeet Circul'air bieden we een antwoord op situaties waarmee we dagelijks geconfronteerd kunnen worden en die betrekking hebben op de taken van de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. We hebben het bijvoorbeeld over het bodemattest, de asbestproblematiek en zwerfvuil. De podcast is gemaakt door de OVAM en wordt gepresenteerd door Ine Wenmaekers van team pers en communicatie.


In de eerste aflevering van Planeet Circul'air schetsen we wat de OVAM doet en wat de burger van de OVAM kan verwachten. Centrale gast is kersvers administrateur-generaal van de OVAM Werner Annaert.In de tweede aflevering van Planeet Circul'air hebben we het over asbest.Hoe komt het dat er zoveel asbest in Vlaanderen aanwezig is? Is dat gevaarlijk? En vooral: hoe geraken we daar vanaf? Sven De Mulder van Team Asbestafbouw van de OVAM beantwoordt onze prangende vragen.


In de PFAS-podcast wordt de impact van PFAS op mens en milieu besproken, hoe we er mee omgaan en hoe we aan een PFAS-vrije toekomst kunnen werken. Francesca Van Thielen interviewt elke maand iemand van de betrokkenen.


In de derde aflevering van de PFAS-podcast gaan OVAM-deskundigen Nele Bal en Froukje Kuijk dieper in op bodemsanering. Eén van de grootste uitdagingen van de PFAS-problematiek is het opkuisen van de verontreiniging. Hoe gaan we saneren en is dat wel altijd nodig? Wat houdt dat concreet in? En welke innoverende saneringstechnieken worden bestudeerd.
In aflevering vier ligt de focus op het uitfaseren en vervangen van PFAS, want een PFAS-vrije samenleving is niet vanzelfsprekend. Joris Maes van Brandweer Zone Antwerpen en PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken staan stil bij de problematiek.Op 31 december 2022 liep het mandaat van de PFAS-opdrachthouder af. Hoe kijkt hij terug op die opdracht? En welke conclusies legt hij voor aan de Vlaamse Regering? In aflevering vijf van de podcast legt Francesca Vanthielen deze vragen voor aan Karl Vrancken en de man die hem bij de Vlaamse overheid moet opvolgen als ‘PFAS-coördinator’: Hans Reynders.Volg ons op sociale media:

 • Responsive Image
 • Responsive Image
 • Responsive Image

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140