Moet ik alles zelf betalen?

Bodemsaneringsfondsen

Binnen Vlaanderen zijn verschillende bodemsaneringsorganisaties of fondsen opgericht die een belangrijke financiële ondersteuning kunnen bieden bij de aanpak van historische verontreiniging: Bofas vzw, Vlabotex vzw, Tersana vzw en Promaz vzw.


Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image

Bodemsaneringsorganisatie

Voor bepaalde sectoren kan het oprichten van een bodemsaneringsorganisatie of een fonds een belangrijke financiële ondersteuning bieden bij de aanpak van de historische bodemverontreiniging.
Momenteel zijn er voor verschillende sectoren dergeljke initiatieven genomen:

 • Voor de sector van de tankstations bestaat er reeds een 20-tal jaar de vzw Bofas, die actief is in de drie Belgische gewesten.
  Nieuwe aanmeldingen bij vzw Bofas zijn niet meer mogelijk.
 • Voor de aanpak van de historische bodemverontreiniging in de droogkuissector werd in Vlaanderen de vzw Vlabotex opgericht
  Aansluiten bij Vlabotex is mogelijk voor 30 april 2024.
 • De vzw Tersana is in Vlaanderen actief in de sector van de garage, carosserie en landbouwmachines.
  Aansluitingen zijn opnieuw mogelijk vanaf 1 februari 2023.
 • Voor verontreiniging door gasolietanks voor verwarmingsdoeleinden wordt een aanpak via de vzw Promaz voorzien, die eveneens actief is in de drie Belgische gewesten.
  Aanmeldingen zijn mogelijk vanaf 28 februari 2022.

Voordat een nieuwe bodemsaneringsorganisatie opgericht kan worden, is een goede haalbaarheidsstudie belangrijk. Bij de documenten vindt u twee draaiboeken die als leidraad kunnen dienen.

Team klantenbeheer - bodem