Verwerken van puin
De puinfractie is veruit de grootste fractie van het bouw- en sloopafval. Daarom richten onze inspanningen zich in eerste instantie op het gescheiden en zuiver inzamelen en eventueel uitsorteren van de puinfractie. Na verwerking leidt dit op haar beurt tot een hogere kwaliteit van de verkregen gerecycleerde granulaten.
Gerecycleerde granulaten kunnen bestaan uit:
- -betongranulaat,
- -metselwerkgranulaat,
- -menggranulaat,
- -asfaltgranulaat,
- -brekerzand,
- -sorteerzeefzand.
Het puin dat vrijkomt bij slopen of renoveren kan ofwel ter plaatse op de werf met een mobiele breker gebroken worden tot gerecycleerde granulaten, ofwel afgevoerd worden naar een vaste locatie waar het samen met puin van andere werven verwerkt word tot gerecycleerde granulaten (betongranulaten, metselwerkgranulaten, menggranulaten, asfaltgranulaten en zeefzanden).
Deze granulaten zijn afvalstoffen, tenzij ze voldoen aan de voorwaarden voor gebruik als grondstof van het Materialendecreet en het Vlarema. Om het statuut van ‘grondstof’ te verkrijgen, moeten de gerecycleerde granulaten gecertificeerd zijn overeenkomstig het “eenheidsreglement gerecycleerde granulaten”.
Puin dat onvoldoende zuiver is om door een breker verwerkt te worden tot gerecycleerde granulaten moet een voorbehandeling ondergaan:
Na deze voorbehandeling worden dit afval niet meer ingedeeld onder EURAL-code 17 (bouw- en sloopafval) maar onder EURAL-code 19.
Puin kan ook nog afkomstig zijn van
Deze stromen kunnen samen met het puin afkomstig van bouw- of sloopwerken door een breker verwerkt worden tot gerecycleerde granulaten.
Certificatie “eenheidsreglement gerecycleerde granulaten” (EHR)
Het reglement bevat:
-
de minimale acceptatiecriteria en de voorwaarden voor verwerking van puin (opmaak van technisch dossier)
-
de controlefrequentie op de milieuhygiënische kwaliteit (controleschema’s)
-
de voorwaarden voor afvoer en gebruik (tracering op basis van afleveringsbonnen, bijhouden van registers, … ) van de gerecycleerde granulaten.
Meer info vindt u hier.
Gebruiksvoorwaarden voor gerecycleerde granulaten
De door Copro of Certipro gecertificeerde gerecycleerde granulaten (EHR) hebben het statuut van ‘grondstof’. Het transport moet dus niet vergezeld zijn van een identificatieformulier. Wel moet er bij elke vracht een afleveringsbon zijn.
Een afleveringsbon vermeldt:
-
naam en adres van de breker;
-
certificatielogo en certificaatnummer;
-
de benaming en de toepassing van het product;
-
de hoeveelheid (ton) gerecycleerde granulaten per vracht;
-
datum en uur van afvoer;
-
een nauwkeurige omschrijving van de bestemming;
-
de vervoerder/klant;
-
de handtekening van de certificaathouder en van de vervoerder.
De gerecycleerde granulaten moeten toegepast worden overeenkomstig de bepalingen en de gebruiksvoorwaarden vermeld op de afleveringsbon.
Aandachtspunten voor bouwheer en toezichthouder
-
De aannemer en de verantwoordelijke voor de werfopvolging voeren een visuele controle uit bij de aflevering van elke vracht.
-
Accepteer pas definitief na ontvangst van alle afleveringsbonnen. Neem in de overeenkomst op dat de afrekening gebeurt op basis van de afleveringsbonnen en pas na ontvangst en controle van alle afleveringsbonnen.
Stockeer de granulaten apart wanneer er aanvoer is van verschillende producenten. Hou ook bij welke granulaten waar worden ingezet.
Catalogus Secundaire en gerecycleerde granulaten voor de bouw
Voor de grondstoffen, die u conform de Vlarema-regelgeving moet gebruiken om als bouwstof te kunnen inzetten, kan u via de catalogus secundaire en gerecycleerde granulaten voor de bouw geschikte gebruikstoepassingen in de bouwsector terugvinden.
Via deze catalogus vindt u als architect, aannemer, bouwheer of studiebureau een overzicht van gerecycleerde en secundaire granulaten die in de bouwsector aangewend kunnen worden.
Via het menu kunt u zowel op zoek gaan naar geschikte grondstoffen voor het gebruik in uw aannemingswerken maar ook kan u als producent van die granulaten op zoek gaan naar afzetmogelijkheden voor uw granulaten. Op de website vindt u ook enkele voorbeeldprojecten waarin deze bouwstoffen zijn toegepast.