Identificatieformulier (IDF)

IOP-routeringsinformatiesysteem (IRIS)

Via IRIS kan een gebruiker van een systeem voor digitale identificatieformulieren kiezen om identificatieformulieren die gemaakt zijn in een ander systeem, in het systeem waar die klant is te behandelen.


Context

Bij afvaltransporten moet er een digitaal identificatieformulier aanwezig zijn. Alleen door de OVAM goedgekeurde systemen mogen deze formulieren beheren. Meer informatie hierover staat op https://ovam.vlaanderen.be/identificatieformulier. De OVAM rolt binnenkort een platform uit (het IOP of interoperabiliteitsplatform) dat de interoperabiliteit tussen de verschillende goedgekeurde systemen realiseert. 

Waarom

Tot vandaag moest iedereen die betrokken is in een afvalstoffentransport het identificatieformulier bewerken in het systeem van de verantwoordelijke (bijvoorbeeld de IHM). Door het IOP kan u alle acties op een identificatieformulier doen in het systeem waar u klant bent, ook al is dat formulier aangemaakt in een ander systeem. Vervoerders kunnen bijvoorbeeld de start van het transport registreren in het systeem waar ze klant zijn. Verwerkers kunnen bijvoorbeeld de handtekening voor aankomst van de afvalstoffen zetten in het systeem waar ze klant zijn.

Wanneer u een identificatieformulier opmaakt, ontvangt u alle wijzigingen die anderen op het formulier maken.

Belangrijk om dit mogelijk te maken, is dat elke partij het IOP activeert voor de eigen organisatie. 

Wat moet ik doen om het IOP voor mij te activeren? 

Om het IOP voor uw organisatie te activeren moet u klant zijn bij een door OVAM goedgekeurd systeem en volgende stappen uitvoeren:
  1. Meld u aan op IRIS via https://iris.ovam.be.
  2. Vraag daarvoor de nodige rechten aan bij de lokale beheerder van uw organisatie. U vindt alle nodige info hierover in de handleiding registratie.
  3. Na het inloggen:
  • Krijgt u een overzicht van de goedgekeurde systemen waarmee u een gebruikersovereenkomst heeft afgesloten.
  • Geeft u per systeem aan of u identificatieformulieren waarop uw organisatie vermeld staat via dit systeem wilt ontvangen. 
Momenteel worden er nog geen formulieren doorgestuurd via het IOP. De OVAM adviseert u om nu al aan te loggen op IRIS en een systeem aan te duiden, zodat u van interoperabiliteit kan genieten van zodra het IOP actief is. 
 

Veelgestelde vragen

Wat als ik IOP niet activeer?

Dit hangt af van welke rol(len) u opneemt in afvaltransporten. Voor sommigen is het verplicht om minstends één systeem te kiezen. 

 

  • U bent IHM en maakt zelf identificatieformulieren aan, dan bent u verplicht om minstens één systeem te kiezen. 
  • U bent IHM die enkel afvaltransporten regelt die onder de uitzonderingen vallen en geen identificatieformulier nodig hebben, dan mag u blijven werken zoals daarvoor. 
     
  • U bent afvalstoffenproducent die zelf regelingen treft voor eigen afval en maakt zelf identificatieformulieren aan, dan bent u verplicht om minstens één systeem te kiezen. 
     
  • Als afvalstoffenproducent die nooit zelf identificatieformulieren aanmaakt, mag u blijven werken zoals daarvoor. U zal de identificatieformulieren van afgeronde transporten zelf 5 jaar moeten bijhouden. Als u het IOP wel zou activeren voor uw organisatie, dan houdt het systeem waar u klant bent de formulieren voor u 5 jaar bij.  
     
  • Als verwerker blijft u dan werken zoals daarvoor. U zal net als de afvalstoffenproducent de formulieren zelf 5 jaar moeten bijhouden, en zal u de handtekening van aankomst van de afvalstoffen niet in uw eigen systeem kunnen zetten. Als u het IOP wel zou activeren voor uw organisatie, dan houdt het systeem waar u klant bent de formulieren voor u 5 jaar bij en kan u eventueel uw handtekening van aankomst van de afvalstoffen in dit systeem zetten.  
     
  • Als vervoerder blijft u dan werken als daarvoor. U heeft dan mogelijks het nadeel dat u voor verschillende transporten verschillende systemen moet gebruiken, afhankelijk van waarin het identificatieformulier is opgemaakt. Als u het IOP wel zou activeren voor uw organisatie, kan u alle acties doen in één systeem.   
Ik geraak niet ingelogd?

Om toegang te krijgen tot IRIS moet je eerst de nodige rechten hiervoor gekregen hebben van de verantwoordelijke van je organisatie. Alle info staat in de handleiding registratie, hieronder staat het in het kort. 

A. Vertegenwoordigd u een Belgische onderneming?

  • U vraagt aan uw lokale beheerder om in het gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid het gebruikersrecht "OVAM Gebruiker" met als context "IRIS verantwoordelijke" aan u toe te kennen.
  • Als u de lokale beheerder van uw organisatie niet kent kan u via zelfregistratie de lokale beheerder een melding sturen dat u dit gebruiksrecht aanvraagt. 
  • U kan de lokale beheerder van uw organisatie ook achterhalen via de website ‘Gebruikersbeheer - Mijn Profiel’ van de Vlaamse Overheid. Darop krijgt u ook een overzicht van uw rechten te zien. 
  • Als ook dat niet lukt adviseren we u om contact te nemen met de infolijn van de Vlaamse overheid (bel 1700) om te weten te komen wie de lokale beheerder van je organisatie is.

B. Vertegenwoordigd u een buitenlandse onderneming? 

  • Heeft u reeds account aangemaakt in het gebruikersbeheer van de OVAM
  • Heeft u het gebruiksrecht ‘IRIS-verantwoordelijke’ gekregen van de verantwoordelijke van je organisatie? Je kan hiervoor best contact nemen met de persoon in uw bedrijf die verantwoordelijk is voor jullie registratie als IHM.
Ik krijg in IRIS geen keuzescherm te zien?

Als u ingelogd bent in IRIS, maar geen keuzescherm te zien krijgt, betekent dit dat we van geen enkel goedgekeurd systeem hebben doorgekregen dat u klant bent bij hun. 

Indien u nog geen klant bent, kan u op https://ovam.vlaanderen.be/identificatieformulier alle goedgekeurde systemen terugvinden en bij één van deze systemen klant worden. 

Indien u wel al klant bent, dan heeft uw systeem mogelijks nog niet aan IRIS doorgegeven dat u klant bent. Contacteer uw systeem. Elk goedgekeurd systeem zou dit op regelmatige basis aan IRIS moeten doorgeven.  

Ik krijg in IRIS meerdere systemen te zien?

Als u meerdere systemen te zien krijgt, betekend dit dat u klant bent bij meerdere systemen. De OVAM raad aan dat u één systeem kiest. Indien u meerdere systemen kiest, zal u in al deze systemen alle identificatieformulieren waarop uw onderneming voorkomt, binnenkrijgen. Dat kan verwarrend zijn. De OVAM adviseert u om één systeem te kiezen waarmee u een gebruikersovereenkomst hebt afgesloten.

Ik krijg geen identificatieformulieren binnen in mijn systeem?

De interoperabiliteit gaat pas van start wanneer het IOP gelanceerd word, waarschijnlijk in mei. 

Wat zal ik ontvangen in mijn systeem?

Wanneer u voor uw onderneming in IRIS voor het systeem waar u klant bij bent IOP heeft geactiveerd, zal u alle identificatieformulieren ontvangen waarop uw onderneming vermeld staat als IHM, afvalstoffenproducent, vervoerder of verwerker. 

U ontvangt deze formulieren wanneer deze voor een eerste maal ondertekend worden, en u ontvangt ze bij elke wijziging die op het formulier gebeurd. 

Ben ik als IHM verplicht om een keuze te maken in IRIS?

Als u afvalstoffentransporten regelt waarvoor er een identificatieformulier moet opmaken, dan bent u verplicht om zich aan te sluiten bij een goedgekeurd systeem voor het afleveren van digitale identificatieformulieren en moet u in IRIS minstens één systeem kiezen om te activeren.  

Indien alle afvaltransporten waarvoor u regelingen treft onder de uitzonderingen vallen en geen identificatieformulier nodig hebben, dan kan u kiezen om te blijven werken zoals daarvoor. 

Indien u geregistreerd bent als IHM, maar geen regelingen treft voor afvaltransporten van afvalstoffen geproduceerd in het Vlaams gewest, dan kan u uw registratie als IHM stopzetten. U hoeft dan ook niets in IRIS te doen. Hoe u u registratie stopzet, leest u onderaan de OVAM-webpagina over registratie IHM
 

Waarom moet ik eigenlijk in IRIS iets aangeven?

De OVAM rolt binnenkort een platform uit (het IOP of interoperabiliteitsplatform) dat de interoperabiliteit tussen de verschillende goedgekeurde systemen realiseert. Dat betekent dat de informatie van een identificatieformulier of de wijzigingen die erop gebeuren doorgestuurd worden naar de organisaties die betrokken zijn bij het afvaltransport via het goedgekeurd systeem waarbij ze klant zijn. Dat zorgt ervoor dat uw organisatie de identificatieformulieren op één centrale plaats kan beheren en niet moet switchen tussen verschillende applicaties.
Het identificatieformulier bevat vertrouwelijke informatie. Daarom wil de OVAM de officiële goedkeuring dat het IOP deze gegevens die voor uw organisatie bestemd zijn mag delen via een door jou gekozen goedgekeurd systeem. 
Indien uw organisatie geen systeem aanduidt in IRIS zullen er geen gegevens doorgegeven worden aan het goedgekeurde systeem waarmee u een gebruikersovereenkomst hebt afgesloten. U zal dan alle acties op het formulier moeten doen in het systeem waarin het formulier is aangemaakt. 

Contactkaart Identificatieformulier

Hebt u een vraag over (digitale) identificatieformulieren? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015/284.381
E-mail
identificatieformulier@ovam.be