Een saneringsplichtige die geconfronteerd wordt met bodemverontreiniging na een schadegeval is niet altijd even goed op de hoogte van de wetgeving en verplichtingen.
Bij uw aanstelling speelt u dan ook een zeer belangrijke rol in de verdere adviesverlening, naast de behandeling van de bodemverontreiniging.
- Informeer daarom de eigenaar, gebruiker of exploitant over de meldingsplicht aan de bevoegde overheid, binnen de 30 dagen na het ontstaan van het schadegeval, wil men gebruik maken van de schadegevallenprocedure.
U kan ook zelf, in samenspraak en met akkoord van de saneringsplichtige, de melding aan de bevoegde overheid overmaken. Dit kan via het digitaal meldingsformulier bodemverontreiniging 2020 dat u ook onderaan deze pagina vindt.
Is de melding gebeurd? Dan moet er ook een akkoord zijn van de bevoegde overheid aan de saneringsplichtige dat de schadegevallenprocedure kan toegepast worden.
Volgende aandachtspunten zijn dan ook belangrijk:
- Ga tijdig na of er na de melding een akkoord werd afgeleverd door de bevoegde overheid aan de saneringsplichtige. Is er 30 dagen na het melden van het schadegeval nog geen akkoord afgeleverd? Contacteer dan zo spoedig mogelijk de bevoegde overheid en informeer u over de goede ontvangst van de melding en de stand van zaken omtrent hun beslissing.
- Ga na welke maatregelen door de bevoegde overheid werden opgelegd in haar akkoord. Het akkoord van de bevoegde overheid somt de mogelijke maatregelen op die noodzakelijk zijn om de bodemverontreiniging te verwijderen. Als die maatregelen handelingen, inrichtingen of activiteiten omvatten die meldings- of bepalingen inzake milieubeleid of krachtens titel IV, hoofdstuk II, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, geldt de beslissing als meldingsakte of omgevingsvergunning.
- Vraag tijdig een aangepast besluit op bij de bevoegde overheid indien andere maatregelen noodzakelijk zijn dan deze opgenomen in het besluit.
- Ga na of de bevoegde overheid mogelijke verspreidingspercelen heeft opgenomen in het besluit en hou hier rekening mee bij het verder onderzoek.
- Ga na of er voor bepaalde maatregelen een aparte timing werd opgelegd door de bevoegde overheid.
- Informeer de saneringsplichtige en eigenaars of gebruikers van verspreidingspercelen over de uit te voeren maatregelen.
- Volg op of de saneringswerken, het veldwerk en de analysemethode uitgevoerd worden volgens de geldende codes van goede praktijk.
- Informeer de saneringsplichtige omtrent het verloop van de maatregelen en timings.
- Vraag de saneringsplichtige om de bevoegde overheid voor het verstrijken van de 180 dagen op de hoogte te brengen omtrent de uitgevoerde maatregelen. U kan ook zelf, in samenspraak en met akkoord van de saneringsplichtige, de bevoegde overheid informeren.
- Stel een evaluatierapport op volgens de meest actuele richtlijn.
- Bezorg deze, na akkoord van de opdrachtgever, aan de bevoegde overheid en de OVAM.
- Kan het evaluatierapport niet meteen na de uitgevoerde maatregelen bezorgd worden? Informeer de bevoegde overheid al zeker dat de noodzakelijke maatregelen werden uitgevoerd. Indien mogelijk geeft u een timing aan waarbinnen het evaluatierapport zal aangeleverd worden.